Η αντεπίθεση των Long επενδυτών στις τράπεζες

Tου Δημήτρη Παφίλα

Τον τελευταίο μήνα η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών δεν συνδέεται μόνο με την επικείμενη έκδοση του 10ετους ομολόγου που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τα στοιχήματα που αναλαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές είναι αρκετά, αλλά έχουν ως κεντρικό καταλύτη τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εκ των πραγμάτων, κάποιοι απο τους επενδυτές δεν ακολουθούν την αγορά, αλλά προηγούνται αυτής, γι' αυτό χρειάζονται να βρίσκονται αρκετούς μήνες πριν απο ένα γεγονός που χαρακτηρίζεται ως καταλύτης στην χώρα επένδυσης.

Μαζί με τους προηγούμενους επενδυτές βρίσκονται και κεφάλαια τα οποία δραστηριοποιούνται χρόνια στην Ελλάδα.

Η ανάληψη ρίσκων για τους τελευταίους είναι μονόδρομος καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό για τους εντολείς τους, να περιμένουν ένα γεγονός και εκ των υστέρων να προχωρήσουν στην αγορά μετοχών. Η κοινή συνισταμένη, όμως, όλων των επενδυτών είναι μια για όλους, τα κέρδη.

Στο παρελθόν, η χώρα μας έχει απογοητεύσει εξαιτίας των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων και τεράστιων ζημιών που έχουν πραγματοποιήσει τόσο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών, όσο και οι υπόλοιποι επενδυτές.

Για να αναστραφεί αυτή η εικόνα χρειάζεται να εμπεδωθεί στους επενδυτές μια εμπιστοσύνη. Η ανοδική αντίδραση των τεσσάρων τραπεζών το προηγούμενο διάστημα είναι ο καλύτερος "πρεσβευτής' για την προσέλκυση επενδυτών και την αύξηση των συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Μόνο όταν κάποιοι κερδίζουν θα προσελκύσουν και τους υπόλοιπους επενδυτές.

Έτσι λειτουργούν όλες οι αγορές του κόσμου. Όταν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι στόχοι της μείωσης των κόκκινων δανείων, όπως προέβλεψε στέλεχος της Morgan Stanley στην Αθήνα, τότε η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί έτι περαιτέρω. Διότι οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές για ένα λόγο : θεωρούν ότι, θα αντιδράσουν πρώτες σε μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, όταν οι τιμές των assets που διαθέτουν στους ισολογισμούς ( ακίνητα, επιχειρήσεις) αυξηθούν και επιστρέψουν σε επίπεδα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών αγορών. Η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά είναι ο στόχος που θα φέρει την κερδοφορία στις τράπεζες και την χρηματοδότηση στο σύνολο της οικονομίας. Και είναι παράδοξο το γεγονός ότι, ο υπέρογκος δανεισμός που προκάλεσε την κρίση, είναι αυτός που θα φέρει την ανάκαμψη αφού προηγουμένως έχουν επενδυθεί καινούργια κεφάλαια.

Παρουσίαση της Πειραιώς στο Λονδίνο

Την περασμένη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου και το τμήμα investor relations της Τράπεζας βρέθηκαν στο Λονδίνο για μια ακόμα παρουσίαση σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η παρουσίαση είχε άμεσο αντίκτυπο καθώς τις επόμενες ημέρες η μετοχή της Πειραιώς άγγιζε το 1 ευρώ ξεπερνώντας σε απόδοση το 100% τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση βρέθηκαν επιλεγμένους διαχειριστές κεφαλαίων που ανήκουν σε μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Οι συναντήσεις είχαν κανονιστεί το προηγούμενο διάστημα μέσω επενδυτικής εταιρείας του Λονδίνου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, πρόκειται για long επενδυτές οι οποίοι αρχικά ποντάρουν στην διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Εκτός απο τις πρώτες θέσεις βλέπουν, όμως, επενδυτικά την Ελλάδα, καθώς αναμένουν μια δυναμική αναστροφή της οικονομίας εφόσον εκλέγει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τόνωση των κλάδων της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι, η επόμενη κυβέρνηση της Ν. Δ θα αυξήσει τις αξίες όλων περιουσιακών στοιχείων σε αντίθεση με την διακυβέρνηση του Σύριζα, η οποία προκάλεσε αρχικά μια δραματική πτώση των αξιών με την αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αlpha Bank – Eθνική

Οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας ήταν οι πρώτες που συγκέντρωσαν μεγάλους ξένους θεσμικούς το προηγούμενο διάστημα. Στις 21 Ιανουαρίου η Blackrock – η οποία κατείχε προηγουμένως μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού της άνω του του 5%. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της ίδιας εταιρείας στην Alpha bank. O αμερικανικός κολοσσός αμοιβαίων κεφαλαίων ο οποίος έχει ελέγξει επισταμένως τις ελληνικές τράπεζες, κατέχει ποσοστό άνω του 5% και στην Alpha Bank. Στην ίδια τράπεζα, όμως, εμφανίστηκε πρόσφατα ακόμη ένας Long επενδυτής, η Schroders, η οποία απέκτησε ποσοστό 5%. Η Schroders, διαθέτει πλούσια προϊστορία συμμετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο 5,23% ανήλθε η συμμετοχή χαρτοφυλακίων απο τις ΗΠΑ στην Eurobank

Η έγκριση της συγχώνευσης της Grivalia απο την Eurobank συνοδεύθηκε απο αγορές μετοχών στην μετοχή της Eurobank. Συγκεκριμένα, σε ανάλογες τοποθετήσεις προχώρησαν και στην μετοχή της Eurobank, αμερικανικά κεφάλαια. Mέσω ενός επενδυτή ο οποίος κάνει διαχείριση χαρτοφυλακίων προχώρησαν σε αγορές μετοχών οι οποίες ξεπερνούν σε ποσοστό τις short θέσεις που έχουν λάβει τα αγγλικά funds.

Συγκεκριμένα, η RWC Asset Advisors είναι διαχειριστής επενδύσεων σε διάφορα funds και έχει αποκτήσει 114,32 εκατ μετοχές ή 5,23% των μετοχών της Eurobank από 3,27% που κατείχε προηγουμένως. H RWC Asset Advisors με έδρα την Florida έχει επικεφαλής τον Michael Corcell πρώην στέλεχος της Morgan Stanley και πραγματοποιεί διαχείριση χαρτοφυλακίων funds όπερ σημαίνει ότι τα 114 εκατ μετοχές της Eurobank δεν τα κατέχει ένας αλλά διάφοροι θεσμικοί επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα