Οι περικοπές - καταργήσεις φοροαπαλλαγών και οι επιβαρύνσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η σύνταξη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών. Το σχέδιο νόμου εκτός απροόπτου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ως την ερχόμενη Δευτέρα.

Απ' τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5%, τη μείωση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των ναυτικών, καθώς και τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης αλλά από το 2018, συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Επίσης

θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τη φορολόγηση της σκιώδους φιλοξενίας, δηλαδή της βραχυπρόθεσμης ενοικίαση ακινήτων και ενδεχομένως οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Αναλυτικά:

- Kατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου. ​Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο μισθός ​που παίρνει καθαρά στην τσέη ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος, μετά την παρακράτηση του φόρου στην πηγή. ​ Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

​​- Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το κόστος για το ελληνικό δημόσιο από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών ανέρχεται σήμερα στα 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

- Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ μέσω Airbnb). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους θα τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητα που διαθέτουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.


- Ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις με συναλλαγές μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Οκτωβρίου (ενδεχομένως και από το 2017) η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

​​-Επιδόματα τέκνων. Κατάργηση επιδομάτων τέκνων, όπως το επίδομα απροστάτευτων παιδιών (για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο, σε ανακοίνωσή του στις 2​5​ Ιουνίου, έλεγε πως «κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών δεν καταργείται»). Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως και 800.000 τρίτεκνοι που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω.

- Φοιτητικό επίδομα. Μείωση ​ ​ή περικοπή ​στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ​

- Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί κατά 50% ​σε σχέση με το 2014 ​και από το 2018 αναμένεται να ​κοπεί άλλο τόσο... περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2017-2018 το κονδύλι θα περιορισθεί στα 55 εκατ. ​ευρώ περίπου.

- Ιατρικές δαπάνες. Μείωση της έκπτωσης από το 2017 για τους 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης για όσους δηλώνουν ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους (π.χ. 500 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο). Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και μετά. Σε κάθε περίπτωση η φοροαπαλλαγή θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο έτος. Σημειώνεται ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα