Huawei: Οι τράπεζες γνώριζαν τα πάντα για τις υποτιθέμενες απάτες μας

Οι τράπεζες που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις έρευνες των ΗΠΑ κατά της κινεζικής Huawei, είχαν πλήρη γνώση για τη φύση και τις δραστηριότητές της, αναφέρει σε συνένετυξή του στο CNBC, ο δ/νων σύμβουλος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού, Ρεν Ζενγκφέι.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη που εξασφάλισε το αμερικανικό δίκτυο, ο Ρεν σημειώνει ότι οι τράπεζες

«έχουν πλήρη γνώση όλων εκείνων των δραστηριοτήτων», αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για τραπεζική και χρηματοοικονομική απάτη από πλευράς της Huawei αλλά και προσωπικά της κόρης του Ρεν, Μενγκ Γουανζού που είναι και οικονομική δ/ντρια της εταιρείας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ρεν μιλά δημοσίως για συγκεκριμένες λεπτομέρειες της υπόθεσης κατά της Μενγκ και της Huawei.

Αμφότεροι κατηγορούνται για απάτη και κατασκοπεία σε υποθέσεις που σχετίζονται με τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Η Μενγκ συνελήφθη στον Καναδά τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι ακόμα αντιμέτωπη με έκδοση στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Μενγκ είπε ψέματα στην HSBC και άλλες τράπεζες για τη σχέση της Huawei με μια ανεπίσημη θυγατρική στο Ιράν που ονομάζεται Skycom με στόχο να λάβει τραπεζικές υπηρεσίες.

Τόσο η Huawei όσο και η Μενγκ αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ ο Ρεν αναφέρει ότι στέλεχος μιας από τις τράπεζες είχε συνάντηση με τη Μενγκ.

Ο Ρεν αναφέρει ότι αν γίνει γνωστό τι ειπώθηκε μεταξύ τους χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο, η «υπόθεση θα είναι πολύ ξεκάθαρη».

Το θέμα έχει κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ του Καναδά και της Κίνας, αλλά ο Ρεν δήλωσε ότι παραμένει επικεντρωμένος στη λειτουργία της εταιρείας.

«Δεν έχω ακόμη και χρόνο να ασχοληθώ μα την υπόθεση την κόρη μου», είπε. «Πώς θα μπορούσα να έχω το χρόνο να φροντίσω για άλλα πράγματα σε εθνικό επίπεδο;»

Τον Μάιο, η Κίνα κατηγόρησε δυο Καναδούς για κατασκοπεία ενώ έχει υπό κράτηση αρκετούς άλλους Καναδούς πολίτες από τη σύλληψη του Μενγκ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα