Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development): Περιμένοντας το Ελληνικό, εξαγόρασε το «The Mall Athens»

To πρώτο εξάμηνο κλείνει με σημαντικές εξελίξεις στα δύο μεγάλα μέτωπα που έχει ανοιχτά ο όμιλος της Lamda Development, αυτό της μεγάλης αξιοποίησης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το νέο επενδυτικό σχήμα στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων μέσω της Lamda Malls σε συνεργασία με τη Varde Partners.

Ειδικά για την επένδυση του Ελληνικού, η εταιρεία δηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα από πλευράς μελετητικών διαδικασιών, έχοντας μάλιστα υποβάλει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης

στις 15 Ιουνίου προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να κυλήσουν παράλληλα οι διαδικασίες των εγκρίσεων. Στον τομέα των εμπορικών κέντρων, η εταιρεία προχώρησε επίσης μέσα στον Ιούνιο στην πλήρη εξαγορά του «The Mall Athens» από την HSBC, επένδυση ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, με το βλέμμα στη νεοσύστατη Lamda Malls, με εταίρο από το εξωτερικό τη Varde Partners. «Η εξαγορά του "The Mall Athens" αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά για τη Lamda Development, σηματοδοτώντας τη συνέχεια της συνεργασίας μας με τη Varde Partners», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η συνεργασία μας με τη Varde. Είναι πολύ σημαντικό κάτω από αυτές τις συνθήκες για τη χώρα να έρχεται ένας ξένος επενδυτής και να τοποθετεί κεφάλαια στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο δίνει σήμα στο εξωτερικό για νέες επενδυτικές κινήσεις, κάτι που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα. H στρατηγική μας στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων θα στηριχθεί σε επιτυχημένες εξαγορές, αντίστοιχες με τη συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου του "The Mall Athens", με έμφαση σε μεγάλα εμπορικά κέντρα υψηλών προδιαγραφών και σε μία διαρκή προσπάθεια για τη δημιουργία συνολικής εμπειρίας στον καταναλωτή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Το νέο σχήμα θα αποτελέσει ένα εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων και θα προχωρήσει σε εξαγορές με στόχο να φτάσει σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ σε ενεργητικό και να εισαχθεί στο Χ.Α., αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και την αξία συμμετοχής της ίδιας της Lamda Development. To νέο επιχειρηματικό σχήμα της Lamda Malls θα αναλάβει να υλοποιήσει και την επένδυση των 25 εκατ. ευρώ περίπου για την επέκταση του «Golden Ηall», με τη δημιουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, ενυδρείου, νέων καταστημάτων, παιδότοπων κ.λπ., σχέδιο το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Oσον αφορά το Ελληνικό, κρίσιμη θα είναι η έκβαση της ένστασης που έχει υποβληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τον χαρακτηρισμό ως δασικών 37 στρεμμάτων από το σύνολο των 6.200 στρεμμάτων της έκτασης, όπου με βάση το master plan έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί ένα από τα τοπόσημα του έργου με τη δημιουργία του ολοκληρωμένου θερέτρου που θα περιλαμβάνει καζίνο, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους κ.τ.λ., συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του ψυχαγωγικού και τουριστικού χαρακτήρα του έργου.

Το όραμα για την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι ο σχεδιασμός μιας πρωτοποριακής ανάπτυξης για την Αθήνα, με κυρίαρχο στοιχείο τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., καθώς και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο κτίρια-τοπόσημα, στο Παράκτιο Μέτωπο και στο Μητροπολιτικό Πάρκο αντίστοιχα, τέσσερα υψηλά κτίρια (ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, κτίριο γραφείων, κτίριο ξενοδοχείου και κτίριο κατοικιών), καθώς και σειρά υψηλών κτιρίων σε ζώνες ή περιοχές που πρόκειται να λειτουργήσουν ως σημεία προορισμού (landmark destinations). Τέλος, υπάρχουν και τρία κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης (εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο μαρίνας, ενυδρείο).

8 δισ. ευρώ η επένδυση στο Ελληνικό, -που αναμένεται να συμβάλλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης, εισφέροντας- συνολικά πάνω από 14 δισ. έσοδα από φόρους1 εκατομμύριο νέους τουρίστες στα 2,5 εκατομμύρια που επισκέπτονται σήμερα την Αθήνα αναμένεται να προσθέσει το έργο του Ελληνικού, μειώνοντας σημαντικά την εποχικότηταΤο όραμα για την έκταση του Ελληνικού είναι ο σχεδιασμός μιας πρωτοποριακής ανάπτυξης για την Αθήνα, με κυρίαρχο στοιχείο τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας
Keywords
Τυχαία Θέματα