Δημήτρης Κοπελούζος (Όμίλος Κοπελούζου): Επιμένει επενδυτικά στην Ελλάδα

Ο Ομιλος Κοπελούζου ιδρύθηκε το 1972 από τον Δημήτρη Χ. Κοπελούζο, ο οποίος σταθερά μέχρι σήμερα συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και να επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Ο Ομιλος Κοπελούζου έχει μακρόχρονη και αδιάλειπτη παρουσία στον χώρο

της ενέργειας, στον τομέα του φυσικού αερίου, στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, στην κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρικών σταθμών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ταυτόχρονα συμμετέχει στις πλέον σημαντικές για τη χώρα μας ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αυτή της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που πίστεψε και επένδυσε στην αγορά φυσικού αερίου προσβλέποντας στο καθαρό αυτό καύσιμο και εξασφαλίζοντας μεγάλες ποσότητες για την Ελλάδα είναι η Προμηθέας Gas Α.Ε. Πρόκειται για την πρώτη μεικτή εταιρεία στην Ευρώπη που ίδρυσε η Gazprom, η οποία μέσω της 100% θυγατρικής της Gazprom Export ελέγχει το 50% των μετοχών της Προμηθέας Gas, με το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας να ελέγχεται από τον Δημήτρη Χ. Κοπελούζο. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη της εμπορίας του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία υποδομών για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης του αερίου στη χώρα μας. Πέρα από μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. Λιγνιτικός Σταθμός ΔΕΗ ΑΗΣ Μελίτης), έχει κατασκευάσει περισσότερα από 1.000 χλμ. αγωγών μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου υψηλής, μέσης και χαμηλής πίεσης. Επίσης έχει κατασκευάσει τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

Το 2016 ήταν χρονιά-σταθμός για την Προμηθέας Gas και πολύ περισσότερο για την αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας. Αναμένεται δε να αποτελέσει την πυξίδα για τα επόμενα έτη. Ηταν η πρώτη χρονιά που έγιναν εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας μέσω αγωγού και διοχετεύτηκαν στην αγορά από εταιρεία άλλη πλην της ΔΕΠΑ. Η Προμηθέας Gas, λοιπόν, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 προμήθευσε με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου μεγάλους εγχώριους πελάτες, ηλεκτροπαραγωγούς και λοιπές βιομηχανίες.

Για το 2017, η Προμηθέας Gas έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με σημαντικό αριθμό πελατών, βάσει δε της εκτιμώμενης κατανάλωσης φυσικού αερίου για το έτος το μερίδιό της στην αγορά αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 25%.

Ο Ομιλος Κοπελούζου είναι μία από τις κορυφαίες και δυναμικότερες εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα από το 1998, έχοντας αναπτύξει, κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία 145 MW Αιολικών Πάρκων, 10 MW Υδροηλεκτρικών Σταθμών και 16 MW Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Αποδεικνύοντας στην πράξη την επενδυτική εμπιστοσύνη του στη χώρα μας, μέσω της εταιρείας Elica ξεκίνησε το 2016 να κατασκευάζει νέα αιολικά πάρκα στη Θράκη ισχύος 85 MW, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή άλλων 95 MW αιολικών πάρκων στην περιοχή της Μάνης. Πρόκειται για δύο επενδύσεις που ξεπερνούν σε ύψος τα 250 εκατ. ευρώ, έχουν αξιόλογη εγχώρια προστιθέμενη αξία και δημιουργούν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους όσο και εν συνεχεία κατά τη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσει έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα, ισχύος 2.100 MW, κατά κύριο λόγο αιολικά πάρκα σε νησιά, τα οποία περιλαμβάνουν και τις διασυνδέσεις τους με το Ηπειρωτικό Σύστημα.

Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού με την αύξηση των αφίξεων -και- από την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το έργο θα ενισχύσει την εικόνα των 14 πόλεων και περιφερειών ως τουριστικών προορισμών. Η αύξηση της κίνησης θα ενισχύσει την απασχόληση και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες φιλοξενίας, η εκμετάλλευση ακινήτων, οι εμπορικές δραστηριότητες και οι κατασκευές.

25% αναμένεται να είναι το 2017 το μερίδιο αγοράς της Προμηθέας Gas που έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με σημαντικό αριθμό πελατώνΟ Ομιλος Κοπελούζου θα συνεχίσει να επενδύει σε τομείς ενδιαφέροντος και σε σημαντικά έργα ανάπτυξης. Στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης του, η συμμετοχή σε νέα αναπτυξιακά έργα και οι επενδύσεις σε παραγωγικούς και πρωτοποριακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας καθώς και στον τομέα των υποδομών
Keywords
Τυχαία Θέματα