Νίκος Καραμούζης - Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Χρηματοδότηση της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Παγιώνοντας τις θετικές επιδόσεις, αφού το 2016 εισήλθε σε φάση κερδοφορίας μετά από μια περίοδο ισχυρών και παρατεταμένων αναταράξεων στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, η Eurobank επικεντρώνεται στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων για το 2017. Ετος καθοριστικής σημασίας σε πολλά μέτωπα που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική σταθεροποίησης και ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Το 2016 ήταν το πρώτο έτος κερδοφορίας

και εσωτερικής αύξησης κεφαλαίων από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα για την τράπεζα, η οποία πέτυχε τους βασικούς στόχους κερδοφορίας και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η θετική τάση χαρακτήρισε την πορεία της Eurobank, παρά τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που επικράτησαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εν αναμονή μιας νέας συμφωνίας της χώρας με τους πιστωτές της, δηλαδή τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 για την τράπεζα, η οποία ξεχωρίζει για τον ιδιωτικό της χαρακτήρα με ισχυρούς ξένους μετόχους και ελάχιστη κρατική συμμετοχή, ενσωματώνουν και τις πολύ θετικές επιδόσεις των διεθνών δραστηριοτήτων του 0μίλου.

Αποτελούν δε καλή αφετηρία για την επίτευξη των συνολικών στόχων του 2017. Βασικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά είναι η τράπεζα να παραμείνει κερδοφόρα για το σύνολο του έτους και να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη πρόκληση της μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός των στόχων που έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί με γρήγορο και ρεαλιστικό τρόπο βρίσκοντας βιώσιμες λύσεις και νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι εφικτό, και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συνέπεια με τη στοχοθεσία που έχει συμφωνηθεί.

Αλλωστε η αποτελεσματική διαχείριση των NPEs είναι καθοριστική συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού αποτελεί κλειδί για δύο επιδιώξεις κρίσιμης σημασίας: την αναγκαία ανασυγκρότηση επιχειρήσεων και κλάδων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές και να διευρυνθεί η κερδοφορία τους σε συνδυασμό με την ενίσχυση της χρηματοδότησης των υγιών επιχειρήσεων που θα μπορέσουν τελικά να στηρίξουν μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Η διεύρυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου με χρηματοδοτήσεις υγιών επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών στόχων της Eurobank. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις προκλήσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης η τράπεζα επιμένει στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων για χρηματοδότηση της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που μπορεί να υποστηρίξει ως κινητήρια δύναμη την αναγκαία οικονομική ανάκαμψη. Η κεντρική πεποίθηση της Eurobank συνοψίζεται στο εξής: «Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με συνεκτικό business plan και προοπτικές επιτυχίας και να μη βρούμε λύση να το χρηματοδοτήσουμε». Αυτή η στρατηγική κατεύθυνση χαρακτηρίζει τους στόχους της τράπεζας και για το 2017.

Κυρίαρχη επιδίωξη παραμένει η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ανάπτυξη των νέων ψηφιακών μορφών τραπεζικής λειτουργίας, προκειμένου η τράπεζα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις στη διεθνή τραπεζική και να θέσει όλες τις σύγχρονες τάσεις στην υπηρεσία των πελατών της.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η Eurobank παρουσίασε βελτίωση εσόδων, μειωμένα λειτουργικά έξοδα, ενώ το ύψος των NPEs μειώθηκε κατά 290 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές. Ενα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, το επόμενο διάστημα, θα διευκολύνει την επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα της μείωσης των NPEs, με τη Eurobank να στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον και να στηρίξει τις ανάγκες των πελατών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα