Ο Οδυσσέας γύρισε πίσω

Του Κώστα Τσαούση

Το ταξίδι του Οδυσσέα στέφθηκε με επιτυχία και ο ίδιος επέστρεψε στην εστία του, γεμάτος εμπειρίες και σχέδια για νέα projects. Ο νεαρός φοιτητής από την Πάτρα που τόλμησε και ανταμείφτηκε για την τόλμη του να διεκδικήσει το όνειρο του – στη συγκεκριμένη περίπτωση να συμμετάσχει χάρη στη «καλοσύνη των ξένων» σε ένα πρόγραμμα του MIT σχετικά με την καινοτομία & επιχειρηματικότητα- τα

πήγε περίφημα καθώς ήταν μέλος σε μια ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο ως καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, ανάμεσα σε 140 συμμετέχοντες από 40 και πλέον χώρες.

Ο ίδιος δηλώνει σχετικά: «Μέσα από την προσπάθεια μου “Odyssey to MIT” θέλησα από την αρχή να δείξω πως ακόμα και το πιο αδύνατο, όπως το να συγκεντρώσεις αυτό το ποσό, είναι τελικά δυνατό αν το προσπαθήσεις. Αντίστοιχα, θεωρώ ότι η νίκη μου σε ένα πρόγραμμα τέτοιου βεληνεκούς μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για πολλούς φοιτητές σαν εμένα ώστε να προσπαθήσουν για αυτά που θέλουν».

Η προσπάθεια του Οδυσσέα ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Το πρώτο του μήνυμα στάλθηκε στα τέλη Μαΐου και είχε να κάνει με την χρηματοδοτική καμπάνια (crowdfunding campaign) από το κοινό ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του MIT σχετικά με την καινοτομία & επιχειρηματικότητα.

Ο ίδιος δημοσίευσε ένα κείμενο απολογισμού που έχει αξία να διαβαστεί: «O Οδυσσέας Λαμτζίδης, από 28/7/18 έως 3/8/18 συμμετείχε στο παγκόσμιο πρόγραμμα του MIT “MIT Bootcamp on Innovation & Entrepreneurship” class 8, ένα αυστηρό και πλήρως απαιτητικό πρόγραμμα με ποσοστό αποδοχής περίπου στο 5% στο οποίο και η ομάδα του κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Η συμμετοχή έγινε χάρη στην επιτυχή ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής καμπάνιας του “Odyssey to MIT” όπου σε περίοδο 4 εβδομάδων συγκέντρωσε ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ μέσω της πλατφόρμας Give&Fund από 130 διαφορετικούς υποστηρικτές. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν οικονομικά και οι εταιρίες: Accepted, Mytracknet, Πανεπιστήμιο Πατρών και σε είδος οι : ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ, CruiseInn.

Ο Λαμτζίδης Οδυσσέας μετέβη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία όπου για 7 ημέρες συμμετείχε σε ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα διάρκειας σχεδόν 18 ωρών την ημέρα το οποίο έλαβε χώρα στο Ευρωπαικό Ινστιτούτο Σχεδίου. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες πάνω σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας. Ξεκινάει δηλαδή με τον τρόπο που εντοπίζεται ένα πρόβλημα και ελέγχεται η πραγματική του ύπαρξη με έρευνα καταναλωτή, συνεχίζει με την εξακρίβωση του χαρακτήρα του δυνητικού πελάτη, τον τρόπο που επιλύεται το πρόβλημα και την δημιουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης. Βασίζεται πάνω σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από τον φημισμένο καθηγητή του MIT “Bill Aulet” ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στο πρόγραμμα παραδίδοντας ένα πλήθος διαλέξεων.

Το πρόγραμμα περιείχε διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια αλλά και ομιλίες από διάφορα σημαίνοντα άτομα, όπως τον πρόεδρο της Embrapa, Mauricio Lopes και τον ιδρυτή της πλατφόρμας Wolfram, Stephen Wolfram. Οι συμμετέχοντες, με βάση τις δεξιότητες τους και συγκεκριμένο ψυχομετρικό προφίλ, χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού αποφάσισαν το πρόβλημα με το οποίο επιθυμούσαν να ασχοληθούν, εφάρμοζαν κάθε μέρα τις γνώσεις που προσλάμβαναν πάνω στην ιδέα τους. Πολλές διαλέξεις δόθηκαν από απόφοιτους τους MIT ή παλαιότερους αποφοίτους του προγράμματος, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν αυτούς και τις επιχειρηματικές εμπειρίες τους. Επιπλέον, όλες οι ομάδες είχαν συγκεκριμένα άτομα ως μέντορες, άτομα που τους βοηθούσαν σε κάθε βήμα, τους έλυναν κάθε απορία ή πρόβλημα και τους υποστήριζαν ακόμα και ψυχολογικά. Στο τέλος του προγράμματος, κάθε ομάδα παρουσίασε το πρόβλημα και την λύση του. Σημαντικό εδώ να αναφερθεί η ύπαρξη πλήθους μεντόρων, αποφοίτων του MIT, που βοηθούσαν τις ομάδες σε οτιδήποτε χρειαζόντουσαν.

Η ομάδα του Λαμτζίδη Οδύσσεα αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς πρόσβασης των Βραζιλιάνων παραγωγών υψηλής ποιότητας καφέ (premium coffee) σε αγοραστές. Η λύση “Παγγαία” φιλοδοξεί να βοηθήσει τους παραγωγούς να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την σοδειά τους δημιουργώντας μια έξυπνη πλατφόρμα που αφενός συνδέει παγκόσμιους αγοραστές και πωλητές (marketplace) και αφετέρου εξακριβώνει και την ποιότητα του καφέ που πωλείται.

Το πρόγραμμα τελείωσε με την νίκη της ομάδας “Παγγαία” ως την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του προγράμματος. Ένα κατόρθωμα ιδιαίτερης σημασίας καθώς το πρόγραμμα συγκέντρωσε πάνω από 120 συμμετέχοντες από 40+ διαφορετικές χώρες. Μάλιστα η ομάδα “Παγγαία”, όπως όλες στο πρόγραμμα, αποτελείται από άτομα που δεν γνωρίζονταν πριν και προέρχονται από πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα συγκροτήθηκε από τον Michel Moussatche (Βραζιλία), Eduardo Malta (Βραζιλία), Sebastian Pereira (Βολιβία), Giuliana Huamán Navarro (Περού).

Μετά το Προγραμμα του M.I.T.

Στην συνέχεια ο Λαμτζίδης Οδυσσέας παρέμεινε στην Βραζιλία για 10 ημέρες με σκοπό να γνωρίσει το επιχειρηματικό και καινοτομικό οικοσύστημα της χώρας. Για αυτό είχε συναντήσεις στο Ριο ντε Τζανέιρο με τον οργανισμό Startup Rio και το Venture Capital Obr.global ενώ ταξίδεψε και στον Άγιο Παύλο (Σαο Πάολο) όπου είχε διάφορες συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες και ένα γεύμα εργασίας με τον κ. Μαθιουδάκη 1ος γραμματέας οικονομικών υποθέσεων του προξενείου και τον κ. Γάτο, πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Αγίου Παύλου. Ακόμα είχε συναντήσεις με διάφορους χώρους καινοτομίας, όπως το Ace Startups, το campus.inc, το Wework και το Cubo by Itau. Tέλος, συνάντησε στην πόλη της Campinas, έναν εκ των ιδρυτών ενός μοναδικού προτζεκτ στον χώρο της τεχνολογίας Blockchain, τον Serguei Popov ο οποίος μάλιστα είναι και καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Campinas (UniCamp).

Συμπερασματικά

Το ταξίδι αυτό έληξε με πλήθος νέων επαφών αλλά και ιδεών σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και μιας διαφορετικής κουλτούρας στους έλληνες φοιτητές. Σύντομα θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα και πρωτοβουλίες από την σελίδα “Odyssey to MIT” σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει αναφερθεί ήδη από την καμπάνια χρηματοδότησης, αλλά και νέα που προέκυψαν από το ταξίδι. Τα προγράμματα αυτά θα υποστηριχθούν οικονομικά τόσο από τα χρήματα από την καμπάνια που ξεπέρασε τον στόχο της, όσο και από συνεργάτες ή χορηγούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα