O γλυκόπιοτος Ορειβάτης από τους πρόποδες του Κιθαιρώνα

Του Κώστα Τσαούση

Ενα μπουκάλι επώνυμο κρασί από το ράφι ενός σούπερ μάρκετ ή μιας κάβας -ένα ελληνικό κρασί με αποδεδειγμένα αξιόπιστο δελτίο ταυτότητας και ισχυρή τοπική αναφορά- αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα απ’ όλα όσα φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού!

Ενα μπουκάλι ελληνικό κρασί -ιδιαίτερα εκείνα που προέρχονται από μικρές παραγωγές απ’ όλη τη χώρα- κρύβει μέσα του έναν μικρό πυροκροτητή ικανό να προκαλέσει μια πολύ μεγάλη έκρηξη δημιουργικής και παραγωγικής ισχύος στην τοπική οικονομία

- έναν μικρό πυροκροτητή που αρχίζει να δουλεύει πολύ καιρό πριν φτάσει το μπουκάλι στο ράφι. Η 49χρονη οινολόγος Βασιλική Ακριώτου -Κική για τους φίλους της- από τη δεκαετία του ’90 έχει ζήσει στην πράξη πολλές τέτοιες δημιουργικές και παραγωγικές εκρήξεις και γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπό τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλωστε, και η ίδια τα τελευταία χρόνια -μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή ως οινολόγος σε μεγάλες οινοποιητικές μονάδες στη Στερεά Ελλάδα- επέλεξε να πρωταγωνιστήσει σε μια ανάλογη έκρηξη φτιάχνοντας τα δικά της κρασιά με τη φίρμα Ορειβάτης.

Τι λέει η ίδια για το όνειρό της; «Ως οινολόγος παραγωγής δραστηριοποιούμαι στον χώρο του κρασιού 20 χρόνια. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, έτσι μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, το 2015, αποφάσισα παράλληλα με τις υπόλοιπες επαγγελματικές μου δραστηριότητες να δημιουργήσω κρασιά που να εκφράζουν τη δική μου φιλοσοφία. Ετσι γεννήθηκε η Αkriotou Wines και στη συνέχεια ένα μικρό οινοποιείο στις Πλαταιές ολοκλήρωσε το δικό μου όνειρο. Οι Πλαταιές είναι ένα μικρό χωριό της Βοιωτίας στους πρόποδες του Kιθαιρώνα με μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια».

Η κυρία Ακριώτου, η οποία ήρθε σε επαφή με την Οινολογία μετά την εισαγωγή της, το 1987, στο ομώνυμο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, μπορεί με ευκολία ενός ανθρώπου της δουλειάς να καταγράψει και να αποτιμήσει το εύρος των ειδικοτήτων (σε επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό) που θα κληθούν εξαρχής να υποστηρίξουν μια μικρή παραγωγή κρασιού, η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα τα κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη μιας περιοχής και της τοπικής οικονομίας/αγοράς. Η επένδυση έχει ήδη γίνει, το δυναμικό έχει ήδη κινητοποιηθεί, η τοπική οικονομία έχει κινηθεί με κάθε τρόπο.

Στο εξειδικευμένο botilia.gr (τη βραβευμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ανακαλύπτεις τα καλύτερα κρασιά ψαγμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών), σε ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Τι Προβηγκία, τι Βοιωτία!», όπου αναφέρεται σε ένα από τα δημιουργήματά της, τον Ορειβάτη Ροζέ 2017, διαβάζουμε: «Εχουμε πει επανειλημμένα πως το Syrah είναι μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες των Ελλήνων. Τι θα έλεγες αν σου λέγαμε πως βρήκαμε το τέλειο ροζέ Syrah; Το Οινοποιείο Ακριώτου, μετά το ζουμερό και ολόφρεσκο Pinot Noir, μας φέρνει το Ορειβάτης Ροζέ 2017, ένα ροζέ από 100% Syrah που ήδη κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά ροζέ. To Syrah, με την προσεκτική οινοποίηση της οινολόγου Βασιλικής Ακριώτου και του Γιώργου Κόλλια, έδωσε ένα πραγματικά φίνο ροζέ κρασί που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά της Προβηγκίας. (Και το εννοούμε.)

Τα αμπέλια στις Πλαταιές της Βοιωτίας γέννησαν τον Ορειβάτη Ροζέ 2017 του Οινοποιείου Ακριώτου. Είναι σίγουρα η πιο ανάλαφρη εκδοχή της αγαπημένης γαλλικής ποικιλίας από αυτές που έχουμε δει ως τώρα, με φίνο σομόν χρώμα, απολαυστικά αρωματικό χαρακτήρα και υποψία γλύκας. Κρασί πασπαρτού για όλα τα πάρτι και τα τραπεζώματα, θα κατακτήσει και το πιο δύσκολο κοινό. Θα απογειωθεί δίπλα σε πιάτα ασιατικής κουζίνας, δίπλα σε πικάντικες γεύσεις, αλλά και σε ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες. Και μόνο του όμως, το Ορειβάτης Ροζέ 2017 του Οινοποιείου Ακριώτου είναι από εκείνα τα κρασιά που πάντα θα φέρνουν στο μυαλό ζεστά καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα και μπορούν να σου κάνουν παρέα όλο τον χρόνο».

Η Ευβοιώτισσα κυρία Ακριώτου, που έχει το οινολογικό της εργαστήριο στην Αυλίδα και μένει μόνιμα στη Χαλκίδα, ξεκίνησε τον ροζέ Ορειβάτη της από ένα ξερικό οικογενειακό αμπελάκι στους Καθενούς, ένα ορεινό χωριό στην Κεντρική Εύβοια. Η πρώτη οινοποίηση του ροζέ Ορειβάτη έγινε με τα σταφύλια αυτού του κτήματος για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα αμπέλια των Πλαταιών.

Σήμερα, η Βασιλική Ακριώτου, που εμφιαλώνει με την προσωπική της σφραγίδα τις αγαπημένες της ποικιλίες σε ένα μικρό οινοποιείο στις Πλαταιές, δίνει στην αγορά τρεις ετικέτες του Ορειβάτη: Λευκός Σαββατιανό, Ροζέ Syrah και Ερυθρός Pinot Noir.

Το κρασί ως στοιχείο ανάδειξης πολιτισμού

Και το επόμενο βήμα; Τι θα γίνουν όλες αυτές οι διάσπαρτες παραγωγικές εστίες, τα μικρά οινοποιεία σε όλη τη χώρα; Η κυρία Ακριώτου θέλει να πιστεύει ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που θα αντέξουν στο σημερινό δύσκολο και απαιτητικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Η ίδια θεωρεί ότι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι ο συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας με έντονο το στοιχείο της διαφοροποίησης. Το τελευταίο μπορεί να λειτουργήσει άνετα στο πεδίο της ενσωμάτωσης σε μια σύγχρονη λειτουργία οινοποιείων των γηγενών ποικιλιών αλλά και της ιστορίας του τόπου όπου παράγονται τα κρασιά. Με άλλα λόγια, να συνδυάζει τη διαφοροποίηση (γηγενείς ποικιλίες) με το story telling του προϊόντος που αναζητά διέξοδο σε niche markets λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αλλά και με την κουλτούρα ανάδειξης του κρασιού ως στοιχείου του σύγχρονου αστικού πολιτισμού στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα