Ο Έλληνας «βασιλιάς των πορτρέτων» στο Νταβός

Του Στέλιου Μορφίδη

Και όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο μόνος Έλληνας που απευθύνθηκε στο κοινό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Άλλος ένας ομοεθνής μας που διαπρέπει στο εξωτερικό ως ένας απ' τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο, ο Πλάτων Αντωνίου συμμετείχε σήμερα σε πάνελ στο Νταβός για το μεταναστευτικό υπό τον τίτλο «Γέφυρες vs Σύνορα».

Στην χώρα μας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ωστόσο ο Πλάτων Αντωνίου,

Platon όπως είναι το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο, θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος φωτογράφος προσωπικοτήτων παγκοσμίως.

Απέναντι στο φωτογραφικό του φακό έχουν βρεθεί μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο αποθανών ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα όσων αφήνονται στα χέρια του ή καλύτερα έχουν εκτεθεί στο φωτογραφικό του φακό.

Το πορτρέτο του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007 για το εξώφυλο - αφιέρωμα του περιοδικού Time στο «Πρόσωπο της Χρονιάς» βραβεύθηκε ως η καλύτερη φωτογραφία πορτρέτου της χρονιάς στο «World Press Photo Contest».

Όπως γράφει το ellines.com ο Πλάτων Αντωνίου ξεκίνησε από τη Βρετανική Vogue, πριν φύγει για τις ΗΠΑ και το περιοδικό του John Kennedy Jr, George. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα περιοδικά της Αμερικής, όπως το Rolling Stone, το New York Times Magazine, το Vanity Fair, το Esquire, το GQ και το Sunday Times Magazine. Το New Yorker τον ενέταξε στο μόνιμο δυναμικό του, ωστόσο, ο Platon δεν αρκέστηκε σε αυτές τις επιτυχίες, προχωρώντας στη δημιουργία και σημαντικών δικών του έργων, με πιο γνωστό εκείνο που απεικονίζεται στις σελίδες του βιβλίου του με τίτλο «Power».

Από το 2011 αποφάσισε να ενταχθεί και να βοηθήσει τη διεθνή Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch προβάλλοντας πρόσωπα που μάχονται για την ισότητα και τη Δικαιοσύνη σε χώρες καταπιεσμένες απ' τα πολιτικά τους συστήματα.

Ο Πλάτων Αντωνίου παράλληλα αποφάσισε να ξεφύγει από τα πορτρέτα διάσημων και να ασχοληθεί με την Ελλάδα, φωτογραφίζοντας απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, παραδοσιακές φυσιογνωμίες, εικόνες που αποπνέουν την αύρα της χώρας.

Γεννήθηκε το 1968 στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Πάρο απ' τον Έλληνα πατέρα του και την Αγγλίδα μητέρα του στην Ελλάδα. Ωστόσο η οικογένεια του επέστρεψε στη Βρετανία στα τέλη του '70. Μαθήτευσε στο Saint Martin's School of Artis και στο Royal College of Art, όπου μέντορας και καθηγητής του ήταν ο φωτογράφος John Hinde.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το βιογραφικό του Πλάτωνα Αντωνίου αλλά και για να δείτε δείγμα της δουλειάς του

Ακολουθεί το βίντεο με το πάνελ συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Keywords
Τυχαία Θέματα