Davos LIVE update: Στο επίκεντρο το μέλλον του δολαρίου και η αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ

Δισεκατομμυριούχοι, παγκόσμιοι ηγέτες και επενδυτές συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας, για την ετήσια συνάντηση του World Economic Forum και συζητούν θέματα που εκτείνονται από την παγκόσμια οικονομία και τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης. Για να μην αναφέρουμε ότι θα ακούσουν και μια ομιλία του προέδρου Ντόανλντ Τραμπ στις 15:00 ώρα Ελλάδος. «Πάμε στο Νταβός για να πούμε στον κόσμο πόσο μεγάλη είναι και θα

είναι η Αμερική. Η οικονομία μας αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με όλα όσα κάνω. Η χώρα μας κερδίζει ξανά» έγραφε στο Twitter λίγο πριν να μπει στο Air Force One με προορισμό την Ελβετία.

Ακολουθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, ενημερωμένες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ανάληψη δράσης κατά των κινδύνων του bitcoin

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να αντιμετωπίσει τα ρίσκα που ενέχει το Bitcoin, ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. «Για παράδειγμα, αναμένω να γίνουν συζητήσεις κατά το G20 τον Μάρτιο στο Μπουένος Άιρες που θα επικεντρώνονται σε αυτά τα θέματα με απαντήσεις απο κανονιστικής πλευράς», ανέφερε ο Κερέ κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ στο Νταβός.

Ντάλιο: Υπό επανεξέταση το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι υπό επανεξέταση, σύμφωνα με τον Ρέι Ντάλιο, ιδρυτή της Bridgewater Associates. «Πιστεύω ότι το νόμισμα θα αποτελέσει μεγάλο θέμα φέτος και η σπουδαιότητα του δολαρίου έχει γίνει αντικείμενο σκέψης», ανέφερε μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Το τέλος του φθηνού χρήματος».

Βέμπερ: Πόσο έτοιμες είναι οι ΗΠΑ για ένα αδύναμο δολάριο;

Οι αγορές εξετάζουν το πόσο έτοιμες είναι οι ΗΠΑ να αποδεχθούν ένα αδύναμο δολάριο, ανέφερε ο πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ. «Η θέση των ΗΠΑ ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρη και επικεντρωνόταν στο ότι το ισχυρό δολάριο είναι προς όφελος της χώρας. Οι αγορές εξετάζουν αν υπάρχει κάποια απόκλιση από αυτή τη θέση και λένε .ότι θα εξετάσουν τη νέα πρόταση. Νομίζω ότι στο τέλος οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη θέση ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».

Κερέ (ΕΚΤ): Μη βοηθητική η συναλλαγματική μεταβλητότητα

Η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) θα πρέπει να συμφωνήσουν να μην στοχεύουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες για λόγους ανταγωνισμού, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ . «Εχουμε δει μεγάλη μεταβλητότητα που δημιούργησαν πρόσφατα διάφοροι πολιτικοί και νομίζω ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε πάνελμε θέμα «Το τέλος του φθηνού χρήματος».

Κατάινεν: Ανησυχούμε για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Τις ανησυχίες της Ευρώπης για την πολιτική που ακολουθούν οι ΓΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας , Γίρκι Κατάινεν. «Είμαστε κάπως ανήσυχοι για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ γιατί θέλουμε να αποφύγουμε με όποιο κόστος έναν εμπορευματικό πόλεμο», ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτό είναι επιβλαβές για όλους και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ασχοληθεί πιο θετικά στο μέλλον με το εμπόριο και την πολυμερή συνεργασία».

Ο Τραμπ θα διαφημίσει τις αμερικανικές μπίζνες

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να πει κατά τη σημερινή ομιλία του ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στις ΗΠΑ. Στην ομιλία του που θα κρατήσει περίπου 15 λεπτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα καλέσει τη διεθνή κοινοτητα να συνεργαστεί στην προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

Ράσμουσεν: Οι δασμοί του Τραμπ ανοίγουν την πόρτα για την ΕΕ

Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα, τελικά ίσως δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επωφεληθεί από τις αλλαγές ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λοκ Ράσμουσεν. Ωστόσο, τα σήματα που εκπέμπει ο Τραμπ δεν είναι καλά για την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Ευρώπη ανησυχεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Η Ευρώπη πρέπει να είναι προσεκτική ενόψει των συνεπειών από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Εχουμε στείλει επιστολές 5 υπουργοί από την ΕΕ και την Κομισιόν στο αμερικανικό υπ. Οικονομικών και μας απάντησαν προφορικά, νομίζω όμως ότι όταν στέλνεις μια επιστολή, περιμένεις μια γραπτή απάντηση», ανέφερε.

Η ΕΚΤ δεν στηρίζει την πολιτική της στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Η ΕΚΤ δεν στοχέυει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλλερουά ντς Γκαλό. «Αυτό που προσέχουμε είναι οι επιπτώσεις στις προοπτικές του πληθωρισμού».

Το Κίνημα #MeToο στο Νταβός

Τουλάχιστον δυο πάνελ στo WEF ασχολούνται με το μείζον θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είναι η πρώτη φορά που το Φόρουμ ασχολείται σε επίπεδο επίσημων συζητήσεων με το θέμα. Φέτος επίσης για πρώτη φορά οι επτά συμπροεδρεύοντες του Φόρουμ είναι γυναίκες.

Η άνοδος των εταιρικών deals θα συνεχιστεί

Φέτος αναμένεται να συνεχιστεί η εκρηκτική άνοδος επίτευξης συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν φθηνά κεφάλαια για εξαγορές και διαθέτουν περισσότερες μετοχές στο κοινό, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες της JPMorgan Chase & Co. και της Deutsche Bank AG.

ΟΟΣΑ: ΟΙ χώρες δείχνουν σημάδια μεταρρυθμιστικής κόπωσης

επιφυλακτικότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιβραδύνουν τη στιγμή που θα πρέπει να επιταχυνθούν για να επωφεληθούν τα κράτη από την ανάκαμψη, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria σε συνέντευξή του στο Bloomberg Radio.

Keywords
Τυχαία Θέματα