Μαριλένα Νιτσιάκου (Νιτσιάκος): Ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων

Πριν από σχεδόν μισό αιώνα ένας άνθρωπος μπόρεσε να ενσαρκώσει το όραμά του επιχειρώντας τότε να θέσει τις πρώτες βάσεις για την επιχειρηματικότητα στην Ηπειρο. Αποστολή του κ. Θεόδωρου Νιτσιάκου, ιδρυτή της πλέον μεγαλύτερης ελληνικής πτηνοτροφικής εταιρείας στη χώρα, ήταν να δημιουργήσει τον πυρήνα της παραγωγής της ελληνικής πτηνοτροφίας στον τόπο του. Και το έκανε. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Νιτσιάκος βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ελληνικής

βιομηχανίας τροφίμων, σε εκείνες τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Από το Μπιζάνι Ιωαννίνων, στις αρχές της δεκαετίας του '70, λειτουργεί η πρώτη μονάδα αναπαραγωγής και λίγα χρόνια αργότερα το πρώτο πτηνοσφαγείο. Σήμερα, 45 χρόνια από την ίδρυσή της, η Νιτσιάκος έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο καθετοποιημένο σύστημα παραγωγής για να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλειά της, στέλνοντας καθημερινά σε περισσότερους από 130.000 καταναλωτές τα ανώτερα γευστικά προϊόντα της.

Από την παραγωγή των πρώτων υλών, την εκτροφή των ζώων, την κτηνιατρική παρακολούθησή τους, τον μικροβιολογικό έλεγχο στα ιδιόκτητα εργαστήριά της, την τυποποίηση μέχρι και την τελική διανομή στον καταναλωτή, επιτυγχάνει τον άμεσο και αδιάλειπτο έλεγχο των δραστηριοτήτων της, όπως και την εταιρική της αυτάρκεια μέσα από ένα σύνολο δομών που περιλαμβάνουν μονάδες πρωτογενούς παραγωγής, επεξεργασίας πρώτης ύλης, παραγωγής ζωοτροφών, ξηράς τροφής, αλεύρων και σύγχρονα δίκτυα διανομής.

Για την εξέλιξη που σημειώνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η κυρία Μαριλένα Νιτσιάκου, διευθύντρια Sales & Marketing, χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής λευκών κρεάτων στη χώρα φαίνεται ότι συνεχίζει να διεκδικεί τον τίτλο της, παραμένοντας ηγέτιδα στον κλάδο της.

Η συνεχής ανάπτυξη που καταφέρνει η Νιτσιάκος, ιδιαίτερα μέσα σε μια μη ευνοϊκή περίοδο για την ελληνική επιχειρηματικότητα, αποδεικνύει το σταθερό και βιώσιμο στρατηγικό της πλάνο από την έναρξή μας μέχρι και σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρά τις αντιξοότητες και ανατροπές στις προσχεδιασμένες ενέργειές μας από τη δυστυχώς διαρκή ανησυχία που προβληματίζει τις αγορές εν γένει, δεν σταματήσαμε να υλοποιούμε την επένδυσή μας για αναβάθμιση των υποδομών μας, για έρευνα και συνεχή κατάρτιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, για καινοτομία και εισαγωγή νέων προϊόντων στην εγχώρια αγορά όπως αυτό του μαύρου κοτόπουλου, ενώ ακόμα εξετάσαμε και το άνοιγμα της Νιτσιάκος σε άλλες αγορές, όπως αυτές των ζωοτροφών, των αλεύρων ακόμη και της βιομάζας, επιχειρώντας μάλιστα να κοιτάξουμε εκτός συνόρων την εμπορική μας δραστηριότητα. Και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αλλά και περήφανοι για την αναπτυξιακή μας πορεία και βεβαίως για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε κάθε μας βήμα όλα αυτά τα χρόνια».

Από το 2012 η Νιτσιάκος υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ενίσχυση των παραγωγικών της μονάδων, την έρευνα για νέα λανσαρίσματα και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε μια προσπάθεια να αναπτύξει σταδιακά ολοκληρωμένες περιβαλλοντικά μονάδες.

Αυτή την κατεύθυνση ενίσχυσε και η προσθήκη μονάδων βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων και αδρανοποίησης υποπροϊόντων και στα δύο πτηνοσφαγεία, λειτουργώντας μονάδα καύσης αυτών για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, στο σύνολο των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων διαθέτει λέβητες βιομάζας έχοντας υποκαταστήσει τη χρήση υγραερίου, πετρελαίου και μαζούτ με κατανάλωση υποπροϊόντων φυτικής προέλευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα