Μακρόν και Τσίπρας θα συμφωνήσουν πως διαφωνούν

Κάθε φορά που συναντώνται δύο ηγέτες, οι κάμερες χορταίνουν από πλατιά χαμόγελα και θερμές χειραψίες.
Όμως τα πλατιά χαμόγελα, δεν σημαίνουν πάντα και συμφωνία. Ειδικά όταν συναντώνται δύο πολιτικοί με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Στην περίπτωση του Εμμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα, συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Ο πρώτος έκανε καριέρα σε διάφορες τεχνοκρατικές θέσεις συμβούλων του γαλλικού Δημοσίου και στην συνέχεια στον τραπεζικό κολοσσό της Rothschild.

Είναι

θιασώτης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο δεύτερος έκανε καριέρα στις καταλήψεις των Λυκείων, κι είναι θιασώτης του κρατισμού. Μόνο την τελευταία εβδομάδα πήρε σβάρνα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να πείσει τον συνομιλητή του πως δεν έχει θέμα με τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρότι παραμένουν μπλοκαρισμένες οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ.

Όταν καθίσουν λοιπόν οι δύο τους στις λευκές πολυθρόνες του πρωθυπουργικού γραφείου, θα γνωρίζουν ήδη πως στα περισσότερα διαφωνούν.

** Ο Μακρόν προωθεί αυτές τις μέρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις για απόλυση και ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες για τις ώρες εργασίας.

Ο Τσίπρας αντιθέτως προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θεσπίζονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην "εργοδοτική αυθαιρεσία", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική του έκθεση.

**Ο Μακρόν πιστεύει πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ακριβά μεταπτυχιακά στηρίζουν μια οικονομία και χτίζουν τους επιστήμονες του αύριο. Ο Τσίπρας πιστεύει οτι η τριτοβάθμια παιδεία υπάρχει μόνο με κρατικά πανεπιστήμια και δωρεάν μεταπτυχιακά, κι ας στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.

**Ο Μακρόν πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι "μια δικτατορία που προσπαθεί να επιβιώσει», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Ο Τσίπρας πιστεύει πως ο Μαδούρο είναι ένας δημοκράτης αγωνιστής που αμφισβητείται από επικίνδυνους εξτρεμιστές.

**Ο Μακρόν φέρνει μαζί του μάνατζερς ιδιωτικών εταιρειών που κάνουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων. Ο Τσίπρας πιστεύει οτι η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να παραμείνουν ως κρατικά μονοπώλια στο δημόσιο.

Γιατί λοιπόν θα συζητήσουν και που ακριβώς θα συμφωνήσουν; Μήπως πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τον Αύγουστο του 2018; Ο πρόεδρος της Γαλλίας, όπως και ο υπουργός του επί των οικονομικών που θα τον συνοδεύει, πιστεύουν πως η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμα έτοιμη να βγει από τη στήριξη και την κηδεμονία των δανειστών της και πως τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο. Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα χθες και ο Γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί. Και δεν είναι τυχαίο οτι το είπε, 24 ώρες πριν την άφιξη του Μακρόν στην Αθήνα.

Μήπως θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει οτι θα το θέσει και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ο Μακρόν δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τους θεσμούς, αλλά ούτε και με τους Γερμανούς που έχουν αντίθετη άποψη.

Γι αυτό λοιπόν μη σας ξεγελάσουν σήμερα τα χαμόγελα, καθώς θα αστράφτουν τα φλας. Όσο γρήγορα θα σβήσουν τα φλας, τόσο γρήγορα θα χαθούν και τα χαμόγελα. Και τελικώς Μακρόν και Τσίπρας στο μόνο που θα συμφωνήσουν, θα είναι στο πως διαφωνούν...

Keywords
Τυχαία Θέματα