Κύκλωμα «ελληνοποίησης» εισαγόμενης πατάτας εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Φάμπρικα... «ελληνοποίησης» ξένων αγροτικών προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν σε υψηλότερες του κανονικού τιμές, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία.

Πρόκειται για σπείρα πέντε ατόμων που διοχέτευε στην αγορά τόνους πατάτας από τη Γαλλία, η οποία δηλωνόταν ως εγχώριας παραγωγής, με εικονικά παραστατικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, από την έναρξη της δραστηριότητάς της τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Απρίλιο του 2015, η εταιρεία

είχε εκδώσει συνολικά εικονικά τιμολόγια αξίας 208.777 ευρώ.

Μόνο το α' τρίμηνο του 2015, η εταιρεία εξέδωσε συνολικά περίπου 500 πλαστά τιμολόγια αξίας 111.139 ευρώ, διοχετεύοντας στην αγορά 282,4 τόνους πατάτες.
«Εγκέφαλοι» της απάτης ήταν δύο ημεδαποί, εταίροι επιχείρησης με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων ενώ στο κύκλωμα συμμετείχαν 3 ακόμη ημεδαποί (δυο άνδρες και γυναίκα), οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, εξέδιδαν τα τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές με παραλήπτη την εταιρεία.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ' εξακολούθηση και διακεκριμένη έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, που υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Για τις παραπάνω φορολογικές παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Επιπλέον κατά την έρευνα προέκυψε η παράνομη δραστηριότητα δημοσίου υπαλλήλου για αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία, που αφορούν άλλες υποθέσεις. Ο εν λόγω υπάλληλος ειδοποιούσε εμπόρους στις λαϊκές αγορές και αλλού για ελέγχους που επρόκειτο να γίνουν από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου, ενώ παράλληλα έσβηνε πρόστιμα σε κάποιους, στους οποίους βεβαιώνονταν παραβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα