Αύξηση των αφίξεων, μείωση των εισπράξεων το 2016 στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Τα 28,9 εκατ. έφθασαν οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις στη χώρα μας το 2016 αυξημένες σε σχέση με τα 27,44 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο νούμερο του 2015.

Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της περυσινής χρονιάς σε επίπεδο αφίξεων- με προοπτική μάλιστα περαιτέρω αύξησης για το τρέχον έτος-, όχι όμως και το στοίχημα της ποιότητας των επισκεπτών της, αυτών δηλαδή που ξοδεύουν χρήματα στον προορισμό τους, δεδομένης της υστέρησης του 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το

2015 με βάση τα oριστικά στοιχεία για το εννεάμηνο που δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος: Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, παρά την αύξηση των αφίξεων όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, διαμορφώθηκαν στα 11,781 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σημειωτέον ότι η μεγάλη «ψαλίδα» ως προς την αύξηση των φετινών αφίξεων και της πτώσης των εισπράξεων, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2016, όσο καλές κι αν είναι οι επιδόσεις από τον Οκτώβριο και μετά, έχει φέρει στο προσκήνιο αμφισβητήσεις αλλά και συζητήσεις για την ανάγκη συλλογής και διασταύρωσης στοιχείων από περισσότερες και διαφορετικές πηγές.

Πίσω στα θετικά νούμερα για τις αφίξεις από το εξωτερικό, τα στοιχεία λαμβάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας και τους διασυνοριακούς σταθμούς, ωστόσο σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται αφενός αεροπορικές αφίξεις επιβατών με διεθνείς πτήσεις, ανεξαρτήτου κατοικίας (άρα και Ελλήνων), αλλά και τυχόν ολιγόωρες επισκέψεις πολιτών από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Ειδικότερα ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο σύνολό τους το 2016, με βάση τα στοιχεία από τα βασικά αεροδρόμια της χώρας, διαμορφώθηκαν στους 16,87 εκατ. επισκέπτες, έναντι 15,47 εκατ. το 2015, σημειώνοντας τελικά αύξηση σε ποσοστό 9%. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αφορούν τα αεροδρόμια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Αράξου, Καλαμάτας, Σάμου, Σκιάθου, Καβάλας και Μυτιλήνης. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, τα στοιχεία αφορούν σε αφίξεις επιβατών με διεθνείς πτήσεις ανεξάρτητα τόπου κατοικίας, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα στοιχεία για το αεροδρόμιο της Αθήνας τα οποία αφορούν αποκλειστικά σε κατοίκους εξωτερικού.

«Πρωταθλητές» ως προς την αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2015 αναδεικνύονται τα αεροδρόμια του Ακτίου (20,3%), της Κέρκυρας (+13,8%), του Ηρακλείου (+13,5%) και της Σαντορίνης (+13,5%). Αθήνα και Θεσσαλονίκη επίσης σημείωσαν σημαντική άνοδο πέρυσι με μία άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων αντίστοιχα κατά 8,9% και 10,8%, με ένα σύνολο αφίξεων για το έτος στα 4,52 εκατ. για την Αθήνα και 1,72 εκατ. επισκέπτες για τη Θεσσαλονίκη. Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η Μύκονος είχε αύξηση πέρυσι κατά 8,4%, με το σύνολο των διεθνών αφίξεων να αγγίζει τις 300 χιλ..

Στον αντίποδα, στους μεγάλους χαμένους της περυσινής χρονιάς περιλαμβάνονται τα νησιά που υπέστησαν εντονότερα τις συνέπειες της κακής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Ετσι, το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης είχε μείωση διεθνών αφίξεων κατά 57,2% το 2016, με ένα συνολικό αριθμό διεθνών αφίξεων στις 32 χιλ. από 75 χιλ. το 2015, ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Κω (862 χιλ. επισκέπτες το 2016 από 971 χιλ. το 2015 είχε πτώση στο 11,2%, ενώ η Σάμος είχε μεγάλο ποσοστό απωλειών με ένα -23%.

Για το μήνα Δεκέμβριο η συνολική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ήταν στο 12,6% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015.

Οι οδικές αφίξεις

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τελικά και οι οδικές αφίξεις στη χώρα μας, με τους τελευταίους μήνες του έτους να ανατρέπουν τις χειρότερες επιδόσεις που είχαν σημειωθεί στις αρχές του 2016. Συνολικά, με βάση τα διοικητικά στοιχεία που λαμβάνει ο ΣΕΤΕ από τους μεθοριακούς σταθμούς, το σύνολο των οδικών αφίξεων σημείωσε αύξηση κατά 0,6%, φθάνοντας τα 12,05 εκατ. από 11,97 εκατ. αφίξεις του 2015.

Ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε «καλός» μήνας αν ληφθεί υπόψη ότι είχε αύξηση κατά 5,9%, με 747 χιλ. επισκέπτες, ενώ ο καλύτερος μήνας του έτους ήταν ο Σεπτέμβριος με ένα +14,4% και συνολικά 1,54 εκατ. οδικές αφίξεις. Το θέμα των διεθνών οδικών αφίξεων και της ακρίβειας των στοιχείων (αν δηλαδή πρόκειται για πραγματικούς τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό ή απλά για πολίτες γειτονικών χωρών που έρχονται για μονοήμερη ή ολιγόωρη επίσκεψη στη χώρα μας ή ακόμη και για Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και έρχονται για να περάσουν λίγες μέρες στο σπίτι τους), είναι μία ακόμη δύσκολη, εξίσωση που χρήζει επίλυσης με τη δημιουργία ενδεχομένως ενός εξειδικευμένο think tank ή Ερευνητικού Ινστιτούτου προς επεξεργασία των στοιχείων: Το θέμα ανέδειξε προ ημερών και ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, φέρνοντας το παράδειγμα των Σκοπιανών που, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνοριακών σταθμών, αναδεικνύονται η κύρια τουριστική αγορά για την Ελλάδα με 3 εκατ. επισκέπτες το 2015, ωστόσο γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μεγάλος αριθμός αφορά ημερήσιες επισκέψεις για λόγους μη τουριστικούς...

Keywords
Τυχαία Θέματα