Ο Σούπερ Μάριο που μεγάλωσε με την καλόγρια θεία του

Ο άνθρωπος, στα χέρια του οποίου έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η Ε.Ε. πλην Γερμανίας για σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, φοίτησε σε σχολείο Ιησουϊτών και σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης. Ορφανός από γονείς μεγάλωσε με την καλόγρια αδελφή του πατέρα του, Κάρλο Ντράγκι, που ήταν στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει δύο αδέλφια, την ιστορικό Τέχνης Αντριάνα και τον επιχειρηματία Μαρσέλο, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση της

λίστας του Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Η συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι στην «Ομάδα των Τριάντα», μίας ιδιωτικής, διεθνούς «επιτροπής», στην οποία συμμετέχουν τραπεζίτες και η οποία ίδρυσε το ίδρυμα Rockefeller και χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, το ίδρυμα G. Soros, έχει εγείρει πολλές διαμαρτυρίες για τον ρόλο του Ντράγκι στα οικονομικά δρώμενα της Γηραιάς Ηπείρου και για το αν αυτή ακριβώς η συμμετοχή αποτελεί ασυμβίβαστο.

Ο ίδιος ο Ντράγκι δηλώνει φιλελεύθερος σοσιαλιστής ενώ με την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κατάφερε να ανεβάσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 1,1% τον Δεκέμβριο του 2016 από 0,6% τον Νοέμβριο.

Αυτή η επιτυχία του Μάριο Ντράγκι και η απομάκρυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη βαριά σκιά του αποπληθωρισμού αποτέλεσε και τον λόγο της σφοδρής ρήξης του Ντράγκι με τον έτερο ισχυρό άνδρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται τον γερμανικό συλλογικό φόβο του πληθωρισμού και ελέω εκλογών στη χώρα εντείνει τις πιέσεις για αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ και μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Το φάντασμα του παρελθόντος που έκλεισε ή προσπάθησε να κλείσει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η Γερμανία, δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον θηριώδη πληθωρισμό που ακολούθησε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο 69χρονος κεντρικός τραπεζίτης θα ανακοινώσει σήμερα την επέκταση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, με κύριο στόχο της ΕΚΤ να προσφέρει ασφαλές περιβάλλον σε αγορές και οικονομία και να δει πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία στις πολιτικές Τραμπ.

Σε ένα περιβάλλον που η ελληνική οικονομία ψάχνει απεγνωσμένα ένα στήριγμα, το QE του Μάριο Ντράγκι φαντάζει η μοναδική ίσως ελπίδα για έξοδο από την κρίση όμως ο Ντράγκι δεν χαρίζεται.
Το ενδεχόμενο πρόωρης ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνει υπαρκτό μόνο μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα