Κέρδη στην Ασία πυροδότησαν οι δηλώσεις Γέλεν για τα επιτόκια

Ώθηση στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έδωσαν τα χθεσινά σχόλια της κεντρικής τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι η Fed δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια. Μοναδική εξαίρεση η ιαπωνική αγορά που υποχώρησαν λόγω της ενίσχυσης του γεν.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη η κυρία Γέλεν ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ

θα γίνουν σταδιακά, καθώς η παγκόσμια αλλά και η αμερικανική οικονομία έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, όπως η υποχώρηση στην ανάπτυξη της Κίνας αλλά και η κατάρρευση στις τιμές πετρελαίου.

«Ακύρωσε τα σχόλια των αξιωματούχων τις προηγούμενες μέρες και πλέον έχει εξαφανιστεί οποιαδήποτε πιθανότητα αύξησης επιτοκίων τον Απρίλιο» υποστηρίζει ο Mark Matthews, επικεφαλής έρευνας στην Julius Baer.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,5%, ο Kospi στη Νότιο Κορέας ωστόσο έκλεισε ανοδικά 0,28%. Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά, κλείνοντας με κέρδη 1,37%.

Στην Κίνα, ο Shanghai composite έκλεισε με άνοδο 1,44% και ο Shenzhen composite με άνοδο 1,4%.

Ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε οριακά μετά από άνοδο έως και 1%.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

Το αδύναμο δολάριο ώθησε υψηλότερα το γεν, καθώς κινήθηκε στο 112,47, οδηγώντας χαμηλότερα τις εξαγωγικές μετοχές της Ιαπωνίας.

Η Toyota έκλεισε με πτώση 1,66% και η Nissan με πτώση 2,27%.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, που έδειξαν πτώση σε χαμηλό πενταετίας.

Στην Αυστραλία οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα. Η ANZ έκλεισε με πτώση 0,65%, η Commonwealth Bank of Australia και η NAB με οριακές διακυμάνσεις και η Westpac με πτώση 0,1%.

Το αυστραλιανό δολάριο ενισχύθηκε μετά τα σχόλια της Γέλεν.

Το κινεζικό γιουάν επίσης ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, κατά 0,335.

Οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά.

Η τιμή του αμερικανικού αργού έκλεισε με άνοδο 0,73% στα 38,56 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει κατά 1,11 δολάρια στη Wall Street. Η τιμή του Brent επίσης ενισχύθηκε κατά 0,46% στα 39,32 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 1,13 δολάρια.

Το sell off στη Wall Street πυροδότησε η είδηση (Reuters) ότι το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία θα επαναφέρουν την κοινή τους παραγωγή πετρελαίου στα 300.000 βαρέλια την ημέρα στην εξέδρα Khafji.

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα, με την Woodside Petroleum να υποχωρεί κατά 1,28%, την ιαπωνική Inpex να καταγράφει απώλειες 2,2% και την Fuji Oil να υποχωρεί κατά 0,43%.

Ανοδικά κινήθηκαν η Sinopec (+7,76%) και η China Petroleum (+4,41%).

Keywords
Τυχαία Θέματα