Ιαπωνία: Μεγάλη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή λόγω εξαγωγών

Ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερη ύφεση προκαλούν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή την Ιαπωνία που υποχώρησε σε χαμηλό πενταετίας, καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου εντείνουν τις πιέσεις προς αυτούς που χαράσσουν πολιτικοί να λάβουν νέα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 6,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, έναντι ανόδου

3,7% τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει σε έρευνα του Bloomberg ότι η πτώση θα είναι της τάξης του 5,9%. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προβλέπει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3,9% τον Μάρτιο.

Η πτώση αποδίδεται στην αργία του Σεληνιακού Νέου Έτους σε Κίνα και Ασία που είναι οι βασικές εξαγωγικές αγορές της Ιαπωνίας, αλλά και στην απόφαση της Toyota Motor να σταματήσει την παραγωγή για μια εβδομάδα, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε μονάδα χάλυβα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα οικονομικά μέτρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών τον Μάιο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Mizuho Securities , Norio Miyagawa.

«Το outlook για την παραγωγή εμφανίζεται αδύναμο καθώς η ζήτηση στα αναδυόμενα κράτη, αλλά και στα βιομηχανοποιημένα κράτη όπως οι ΗΠΑ, επιβραδύνεται», ανέφερε ο ίδιος για να προσθέσει ωστόσο ότι «η οικονομία της Ιαπωνίας ίσως αποφύγει μια νέα ύφεση, η ανάκαμψη πάντως κατά το α' τρίμηνο θα είναι αδύναμη».
Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων το γεν ενισχύθηκε στα 112,49 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα