Σε φόρους και εισφορές το 60% του μισθού με τα νέα μέτρα

Έως το 60% του συνολικού μισθού θα «χάνεται» σε εισφορές και φόρους προς το Δημόσιο, με βάση τα νέα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές τη λήψη μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, (5,4 δισ. ευρώ) τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Τα

1,8 δισ. ευρώ από φόρους

Τα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους

Τη Δευτέρα, κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ότι υπάρχει δυσκολία στον προσδιορισμό των φορολογικών μέτρων που θα καλύψουν την «τρύπα».

Υπάρχουν σκέψεις για:

αυξήσεις σε βενζίνη, φυσικό αέριο και ντίζελ

επιβολή τέλους στις συνδέσεις του Internet είτε στις συνδέσεις που προσφέρονται από παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, είτε στις συνδέσεις μέσω κινητών συσκευών

αύξηση εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ

επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στη συνδρομητική τηλεόραση

6 στα 10 ευρώ θα πηγαίνουν σε φόρους

Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα σενάρια και δεδομένα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, υπολογίζεται ότι τα 6 από τα 10 ευρώ του μισθού θα πηγαίνουν σε εισφορές προς το κράτος. Πιο αναλυτικά, τα μέτρα αφορούν στην διεύρυνση ή αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα άνω των 9.100 ευρώ, της έκτακτης εισφοράς αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον γίνει δεκτή η κυβερνητική πρόταση από τους Θεσμούς, οι οποίοι προτιμούν ως μέτρο τις περικοπές συντάξεων.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει στους δανειστές αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία, ή ακόμη και κατά μισή μονάδα, καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (σήμερα 650 εκατ. ευρώ) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη το διάστημα 2018 – 2024, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).

Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα πρώτα δύο χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα τρία επόμενα χρόνια.

Στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες κρατήσεις η Ελλάδα

Ήδη, από το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του 2014 (ΟΟΣΑ), ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του.

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι επίσης από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% (στοιχεία 2014), με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών - μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέση, καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα