Ήπια άνοδος και ηρεμία στην Ευρώπη μετά τις πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία - Ιαπωνία

Σταθεροποιητικά και με ήπια άνοδο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και την Ιαπωνία καθησυχάζουν τους επενδυτές για την αβεβαιότητα στις αγορές.

Η απόσυρση της Άντρεα Λίντστομ από την κούρσα για την πρωθυπουργία στη Βρετανία καθιστά de facto πρωθυπουργό την Τερέζα Μέι, γεγονός που ξεκαθαρίζει, σχετικά, την πορεία των πραγμάτων στη χώρα μετά το δημοψήφισμα

υπερ του Brexit.

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επανεξελέγη με μεγάλο προβάδισμα και ήδη έχει προαναγγείλει ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τις αγορές.

«Φαίνεται ότι οι πολιτικές διαδικασίες στη Βρετανία κινούνται γρηγορότερα απ' ότι περίμενε κανείς κι αυτό βοηθάει. Εκτός από αυτό, στην Ιαπωνία, ο Άμπε έλαβε τη συντριπτική πλειοψηφία κι αυτό δίνει τροφή στις προσδοκίες για οικονομική τόνωση» σχολιάζει ο Mitul Kotecha, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος και επιτοκίων στην Barclays Plc.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τις αποφάσεις των Βρυξελλών για τις κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες ξεπέρασαν, για άλλη μια φορά, τον στόχο του ελλείμματος.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,4% στις 333 μονάδες.

Ο FTSE 100 κινείται με οριακές διακυμάνσεις στις 6.679 μονάδες με τις μετοχές ακινήτων να ανακάμπτουν μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων ημερών. Ράλι 4,4% για την Taylor Wimpey, άνοδος 3,7% για την Persimmon και κέρδη 4% για την Berkeley Group.

«Άλμα» 5,8% για την ASOS μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι πωλήσεις του έτους θα είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες. Κέρδη άνω του 3% για την Lloyds και την Barclays.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,72% στις 9.904 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «οδηγούν» τα κέρδη. Άνοδος 3% και 4% για την BMW και την Daimler αντίστοιχα.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,7% στις 4.295 μονάδες, με την ArcelorMittal να καταγράφει ράλι 5%.

Ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,93% στις 16.448 μονάδες με τις τράπεζες σε θετικό έδαφος και κέρδη πέριξ του 1%.

Ο FTSE MIB κινείται με άνοδο 1,15% στις 16.448 μονάδες με την Unicredit να καταγράφει ράλι άνω του 6% και την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται 3%.

Μεγάλες απώλειες για τη νορβηγική DNB ASA που υποχωρεί 8%, σε χαμηλό τεσσάρων ετών, μετά τα αποτελέσματα β' τριμήνου που δείχνουν ότι τα κέρδη δεν έπιασαν τους στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα