Ένωση Πεζών: Το άρθρο 99 και το σχέδιο εξυγίανσης

Mε τα χρέη της να ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια ευρώ (23 εκατ. στις τράπεζες και περίπου 5 εκατ. σε προμηθευτές) η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης δεν τα κατάφερε και την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε αίτηση για υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ήρθε να προστεθεί στα «κανόνια» των εταιρειών που δεν άντεξαν την συνεχιζόμενη

ύφεση. Το πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου εξέδωσε προσωρινή διαταγή δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για την Συνεταιριστική Οργάνωση που επιδιώκει ουσιαστικά να «βγάλει τη θηλιά της χρεοκοπίας από το λαιμό της»

Ενώπιον του δικαστηρίου οι συνήγοροι της Ένωσης παρουσίασαν ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης με στόχο την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών. Το σχέδιο, το οποίο έχει και την στήριξη των εργαζομένων, προβλέπει την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου των οφειλών σε Δημόσιο και Τράπεζες και σε 24 δόσεις την καταβολή των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι πολύ θετική και είναι η μόνη διέξοδο που έχουμε αυτή την στιγμή προκειμένου να προχωρήσει ξανά η Ένωση σε σωστή πορεία», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μανώλης Μπέρκης στον ΑγροΤύπο. Και συμπληρώνει: «Το άρθρο 99 παραπέμπει σε πτωχευτικό κώδικα. Όμως τα προβλήματα στην κάθε επιχείρηση είναι διαφορετικά. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε με λίγη βοήθεια από τους πιστωτές μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσουμε στο 100% της πληρωμής των οφειλών μας. Το σχέδιο 120 σελίδων που συντάχθηκε από οικονομολόγους και κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο. Είμαστε σε επαφές με την τράπεζα και πιστεύουμε ότι θα συναινέσει με το συγκεκριμένο σχέδιο. Σας θυμίζω ότι η τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) αντιπροσωπεύει το 70% των οφειλών μας».

Όπως λέει ο ίδιος ελπίδα υπάρχει. Άλλωστε η περιοχή διακρίνεται για την εξωστρέφεια της παραγωγής της, ενώ έχει συνάφεια με τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Οι εξαγωγές των επιτραπέζιων είναι σημαντικές, ενώ μέσα από ένα δίκτυο νέων ιδιωτικών Οινοποιείων η περιοχή δίνει ισχυρό παρόν στο σύγχρονο οινικό γιγνεσθαι.

Η Ένωση Πεζών η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του κρασιού και του ελαιόλαδου οινοποιεί ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα ενώ στα 2 ιδιόκτητα ελαιουργεία της αλέθονται 6.000 τόνοι ελαιόκαρπου. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου αγγίζει τους 2.000 τόνους ετησίως ενώ του κρασιού 8.000 τόνους. Παράλληλα κατέχει, για τη διανομή των προϊόντων της, ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 μ, σε 3 κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια, καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα. Ο αριθμός των υπαλλήλων της ανέρχεται σε 77 άτομα.

Ο συνεταιρισμός ήταν από τους παλιότερους και μεγαλύτερους στην Ελλάδα μαζί με την Ένωση Ηρακλείου που ήταν στην κορυφή των συνεταιριστικών οργάνωσεων όπως και με την Ένωση Αρχανών λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Μάλιστα το «Κρασί της Παρέας» από την τοπική ποικιλία «βηλάνα» πριν χρόνια θεωρήθηκε success story κι έδωσε ανάσα στο συνεταιρισμό.

Οι εποχές που οι τιμές της Ένωσης ήταν οι καλύτερες πέρασαν. Τα τελευταία χρόνια η Ένωση πλήρωνε σε «είδος» τους παραγωγούς με παροχή εφοδίων. Ωστόσο, πέρυσι μετά τα capital controls αυτό σταμάτησε δυσκολεύοντας την παρουσία της Ένωσης στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα