“Οι ισορροπίες του Ζαρατούστρα” - Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ γιορτάζει 33 χρόνια λειτουργίας

Εδώ και λίγες ημέρες μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Θέλοντας να γιορτάσει τα 33 χρόνια λειτουργίας του, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ αποφάσισε να δώσει βήμα στους νέους Ελληνες καλλιτέχνες προβάλλοντας τη δουλειά τους. Τα κριτήρια ήταν φυσικά αυστηρά και τον δύσκολο ρόλο της επιλογής των έργων και της συνολικής επιμέλειας της έκθεσης ανέλαβε το New Museum της Νέας Υόρκης και οι επιμελητές Gary Carrion-Murayari και Helga Christoffersen. Μέσα από τη δική τους ματιά καταλήξαμε στα 33 έργα που προβάλλονται στην

έκθεση με τίτλο «Equilibrists | Εξισορροπιστές».

Συζητώντας με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, σύμβουλο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, αναρωτιέμαι από πού προέκυψε αυτός ο τίτλος. «Ηταν μια ιδέα των επιμελητών», μου εξηγεί, για να προσθέσει: «Ο τίτλος συνάδει με την πραγματικότητα που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα και κυρίως τη σχέση που έχει με τη χώρα αυτή η γενιά των καλλιτεχνών. Αλλοι ζουν στην Αθήνα, άλλοι σε νησιά, άλλοι στην ύπαιθρο και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς στο εξωτερικό. Εχουν, λοιπόν, μια σχέση εξισορροπιστή. Ο τίτλος έχει μια αναφορά στον "Ζαρατούστρα" του Νίτσε. Θέλει να δείξει αυτή τη σχέση του ακροβάτη, του ισορροπιστή ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει την ισοστάθμισή του και την επαφή του ταυτόχρονα με ένα τοπίο και ένα περιβάλλον το οποίο συνεχώς μεταμορφώνεται και μετασχηματίζεται».

Οι ξένοι επιμελητές έπρεπε να μελετήσουν άπειρα ντοσιέ και εργασίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Να μπουν στο πνεύμα τους, να αξιολογήσουν τη δουλειά τους. «Με βάση τη δική τους έρευνα και τις προτάσεις μιας ομάδας είκοσι και πλέον επιμελητών, καλλιτεχνών και συγγραφέων στην Ελλάδα και μετά από επισκέψεις τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, το Λονδίνο και το Βερολίνο, εξέτασαν τη δουλειά των δημιουργών και στο τέλος επέλεξαν 33 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών που υιοθετούν ποικίλες προσεγγίσεις και τρόπους συμμετοχής στον κόσμο γύρω τους», τονίζει ο κύριος Τζιρτζιλάκης.

Με μια γκάμα μέσων που περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, βίντεο και περφόρμανς, αποδίδουν το εύθραυστο της παρούσας στιγμής μέσα από μια κοινή προσέγγιση της υλικότητας. Το έργο τους αγγίζει θέματα κάθε είδους, από την ιστορική μνήμη και τις αλλαγές στις απόψεις περί πολιτισμικής ταυτότητας μέχρι την πολιτική της αρχιτεκτονικής και των υποδομών, τις επιφάνειες και τις ροές του ψηφιακού χώρου. Η έκθεση αντικατοπτρίζει επίσης τον ρόλο αυτών των καλλιτεχνών στη συντήρηση και την αναζωογόνηση της καλλιτεχνικής κοινότητας, επιστρατεύοντας χώρους αυτοδιαχείρισης, προγράμματα residency και άλλες πλατφόρμες που εξακολουθούν να έλκουν τη διεθνή προσοχή.

Η έκθεση «The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές» συμβαδίζει με το πνεύμα του Βραβείου ΔΕΣΤΕ, που κάθε δύο χρόνια, από το 1999, τιμά έναν υποσχόμενο Ελληνα καλλιτέχνη. Αντανακλά, επίσης, έναν από τους θεμελιώδεις στόχους του Μουσείου Μπενάκη που, ως μουσείο με πλούσια ιστορία, γεφυρώνει το παρελθόν με το αναδυόμενο παρόν. Τέλος, το εγχείρημα επιβεβαιώνει τη συνεχή και σταθερή αφοσίωση του New Museum στους αναδυόμενους καλλιτέχνες διεθνώς, με κορυφαία σχετική εκδήλωση την τριετή του έκθεση, η επόμενη διοργάνωση της οποίας είναι προγραμματισμένη για το 2018.

πηγή: metropolispress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα