Γιατί οι ξένοι δεν αφήνουν να διορθώσει η αγορά

του Δημήτρη Παφίλα

Μόλις η αγορά διορθώνει οι συμμετέχοντες εφορμούν στις μετοχές και μειώνουν τις απώλειες.

Απο την πτώση του 0,70% η αγορά έφθασε να ενισχύεται έως και 0,20%.

Η σημερινή υποχώρηση της πτώσης, δείγμα της «όρεξης» για ελληνικούς τίτλους δεν παρατηρείται μόνο στις μετοχές, αλλά και στα ελληνικά ομόλογα (Τιτάν, Alpha Bank ), στα εταιρικά ομόλογα, στα ομόλογα του Δημοσίου, στα placements μετοχών.

Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως των αναδυομένων αγορών έχουν επιλέξει την ελληνική αγορά

για να κάνουν μια διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο τους, έναντι των διεθνών αγορών που πηγαίνουν ολοένα σε υψηλότερα σημεία.

Ο πρώτος, όμως, λόγος της ενασχόλησης τους με την ελληνική αγορά είναι πως αποτελεί μια αναδυόμενη αγορά σε ευρώ – η οποία είναι προστατευμένη κάτω απο την υψηλή εποπτεία των δανειστών, της ΕΚΤ, του SSM.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι βασική καθώς η «έξοδος» δεν θα είναι καθαρή. Μάλιστα, το βασικό ερώτημα για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο. Στην συνέχεια, οι ξένοι επενδυτές θεωρούν βάσιμα ότι, οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν στους στόχους τους- όπως αυτό έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα τρίμηνα. Άλλωστε η ανοδική κίνηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Πειραιώς δείχνει την εμπιστοσύνη παρά τα 3 funds που συνεχίζουν να σορτάρουν τιθς ελληνικές μετοχές.

Κάποιοι επενδυτές τέλος – απο ΗΠΑ- έχουν ποντάρει σε γρήγορες πολιτικές εξελίξεις είτε γιατί η σημερινή διακυβέρνηση δεν θα θελήσει να επωμιστεί τα μέτρα που έχει συμφωνήσει, είτε γιατί οι εξελίξεις με ΔΝΤ ή το Σκοπιανό δεν θα είναι θετικές.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 873 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,24%.

Με πτώση 1,13% η Εθνική Τράπεζα στα 0,3506 ευρώ. Πτώση 0,89%Eurobank στα 0,887 ευρώ. Οριακή πτώση η Alpha Bank στα 2,034 ευρώ. Με πτώση 0,70% η Πειραιώς στα 3,714 ευρώ. Κέρδη 0,62% η Ευδαπ στα 6,54 ευρώ. Άνοδος 3,28% για την ΔΕΗ στα 2,58 ευρώ. Άνοδος 1,40% για την ΓΕΚ- Τέρνα στα 5,07 ευρώ. Άνοδος 1,97% για τον Σαράντη στα 15,50 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα