Χονγκ Κονγκ: Τελικά η Saudi Aramco θα εισαχθεί στο δικό μας χρηματιστήριο

Η δυνατότητα πρόσβασης στο τεραστίων διαστάσεων επενδυτικό κοινό της Κίνας θα φέρει τελικά τη Saudi Aramco στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ακόμα κι αν ο πετρελαϊκός κολοσσός παραλείψει τελικά την περιοχή με το ειδικό διοικητικό καθεστώς για την πρώτη της δημόσια προσφορά, όπως αναφέρει ο εκτελεστικός δ/ντής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

του Χονγκ Κονγκ Charles Li.

«Μια συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ, που θα καθιστά πιθανή, τώρα η μετά, την πρόσβαση στο κινεζικό επενδυτικό κοινό , θα αποφέρει πολλά και στη Σαουδική Αραβία και στην Κίνακαι στο Χονγκ Κονγκ και σε όλους», ανέφερε ο Li μιλώντας στο CNBC για να προσθέσει: «άρα δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην μπει στο δικό μας χρηματιστήριο, αν και ίσως όχι αμέσως» .

Υπενθυμίζεται ότι το Χονγκ Κονγκ διαγκωνίζεται για την Saudi Aramco με τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, καθώς αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά στον κόσμο. Η Saudi Aramco, που αποτιμάται σε 1 με 2 τρισ. δολάρια αναμένεται ότι θα διαθέσει το 5% των μετοχών της στην IPO.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, όλα είναι έτοιμα για ΙPO εντός του β' εξαμήνου του 2018,ωστόσο τόσο ο ακριβής χρόνος, όσο και ο τόπος (δηλ. το χρηματιστήριο που θα εισαχθεί) θα αποφασιστούν από τον μοναδικό της μέτοχο που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Εάν τελικά σε αυτή τη σκληρή μάχη νικήσει το Χονγκ Κονγκ, η συγκεκριμένη αγορά θα πάρει σημαντική ώθηση, πόσο μάλλον όταν πρόσφατα έχασε το «στέμμα» της αγοράς με τις μεγαλύτερες IPO στον πλανήτη. Μόνο το 2017 το Χονγκ Κονγκ μάζεψε 15,6 δισ. δολ. από νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τη Νέα Υόρκη και τη Σανγκάη, σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ, ενώ το 2016 το Χονγκ Κονγκ ήταν στην πρώτη θέση με έσοδα 25,2 δισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα