LIVE update Νταβός: «Έτοιμες για εμπορικό πόλεμο, οι ΗΠΑ»

Δισεκατομμυριούχοι, παγκόσμιοι ηγέτες και επενδυτές συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας, για την ετήσια συνάντηση του World Economic Forum και συζητούν θέματα που εκτείνονται από την παγκόσμια οικονομία και τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης. Για να μην αναφέρουμε ότι θα ακούσουν και μια ομιλία του προέδρου Donald Trump.

Ακολουθούν

οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, ενημερωμένες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο νομισματικός πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός»

Ο Jacob Frenkel, πρόεδρος της JPMorgan Chase International, δήλωσε ότι ο πόλεμος των νομισμάτων πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, καθώς οι συνέπειες θα είναι "καταστροφικές" για την παγκόσμια οικονομία. "Ένας πόλεμος νομισμάτων στη νομισματική σφαίρα είναι η κατοπτρική εικόνα του προστατευτισμού στην πραγματική σφαίρα", ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να την αποτρέψουμε πάση θυσία".

Η Ιταλία υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο

Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες και τις αγορές τους, αλλά οι αρχές του ελεύθερου εμπορίου δεν πρέπει να τίθενται υπό αμφισβήτηση, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni. Οι Ιταλοί πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τα στρατεύματα τους για έναν εμπορικό πόλεμο

Πριν από την ομιλία του προέδρου Donald Trump, αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης έθεσε το θέμα επί τάπητος, σηματοδοτώντας μια σκληρή στάση της Ουάσιγκτον στο εμπόριο. "Ένας εμπορικός πόλεμος έχει τεθεί σε κίνηση για αρκετό καιρό, η διαφορά είναι ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ έρχονται τώρα στα προπύλαιά του", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross.

Η ΕΕ δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με τις Η.Π.Α.

Μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και όχι ένας εμπορικός πόλεμος θα είναι η "σωστή απάντηση" στις προκλήσεις που παρουσιάζονται από προστατευτικές πολιτικές, όπως τα δασμολόγια που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με τον Πορτογάλο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno. "Είμαστε πάντα ανήσυχοι για προστατευτικές πολιτικές, τις οποίες πραγματικά δεν πιστεύω ότι είναι ο τρόπος για να οδηγήσουμε τις οικονομίες μας", δήλωσε ο Centeno, ο οποίος την προηγούμενη Δευτέρα είχε το ντεμπούτο του προεδρεύοντας των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό με τα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας από την πλευρά μας".

Ο οικονομικός πόλεμος του Kostin «ενάντια στη Ρωσία»

Η σύνταξη του πρώτου επίσημου καταλόγου των "ολιγαρχών" του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί "οικονομικό πόλεμο", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTB, Αντρέι Κόστιν. "Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τις προσωπικές κυρώσεις, που θα ήταν το κακό, αλλά φυσικά οι περαιτέρω κυρώσεις για τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υπονόμευαν ουσιαστικά τη σχέση μας με την Αμερική", ανέφερε ο Κόστιν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg.

Από την Ιταλία στην Κίνα

Η Intesa Sanpaolo SpA δεν εξετάζει συγχωνεύσεις και εξαγορές, παρά μόνον θα εξετάσει μια στρατηγική συμμαχία στην Κίνα, όπου ήδη έχει συμμετοχή σε τοπική τράπεζα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Carlo Messina. "Είμαστε σε πολύ καλή θέση" όσον αφορά τη σταθερότητα που υπάρχει σήμερα στην Ιταλία, δήλωσε ο Μεσίνα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg.

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια χαμένη γενιά

Η νεολαία της Ευρώπης κινδυνεύει να μείνει πίσω εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο χάσμα εισοδήματος μεταξύ των γενεών, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde. "Οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι νέοι, υστερούν", ανέφερε. "Χωρίς δράση, μια γενιά μπορεί ποτέ να μην είναι σε θέση να ανακάμψει."

Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το αδύναμο δολάριο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε ότι η πτώση του δολαρίου δίνει ώθηση στην αμερικανική οικονομία μέσω του εμπορίου, σπάζοντας τη συνήθη πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ένα ισχυρό δολάριο. "Ένα ασθενέστερο δολάριο είναι καλό για εμάς, καθώς σχετίζεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες", δήλωσε ο Mnuchin στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση Trump δεν ανησυχεί για την αμερικανική αγορά ομολόγων, με τον Mnuchin να λέει ότι η αγορά είναι "μία από τις μεγαλύτερες και πιο ρευστές στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη" σχετικά με τις αντιδράσεις στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Trump.

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί για περαιτέρω μέτρα στο εμπόριο

Θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς σε ηλιακούς συλλέκτες και πλυντήρια ρούχων. "Αυτό που έχει προκαλέσει πολλές από τις εμπορικές ενέργειές μας είναι η ακατάλληλη συμπεριφορά των αντισυμβαλλομένων μας", δήλωσε ο Ross.

Η διαφθορά σύντομα θα είναι παρελθόν στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό, τι όταν έλαβαν χώρα προηγούμενες ενέργειες πιστοληπτικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τον διοικητή της Reserve Bank, Lesetja Kganyago. "Έχουμε μια καλή περίπτωση να δείξουμε" στις εταιρείες αξιολόγησης καθώς "η διαφθορά και η κακοδιοίκηση θα είναι σύντομα παρελθόν", δήλωσε ο Kganyago σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Adidas είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Kasper Rorsted, δήλωσε ότι υπάρχουν "πολύ λίγα πράγματα" που τον ανησυχούν σήμερα και οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι "πολύ ισχυρές", που τροφοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg, ο Rorsted πρόσθεσε ότι αναμένει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα είναι καλή για την Adidas καθώς θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα