Γερμανικός κολοσσός επενδύει στο μελάνι και το χαρτί

Η γερμανική πολυεθνική Bertelsmann εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το ποσοστό που κατέχει η Pearson, Νο 1 εταιρεία στον κλάδο της εκπαίδευσης παγκοσμίως, σε γνωστότατη επιχείρηση εκδόσεων.

Ο γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες στον τομέα των ΜΜΕ, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης προφανώς έχει αντιληφθεί ότι το βιβλίο στην παραδοσιακή του μορφή – εξώφυλλο, χαρτί, λέξεις τυπωμένες με μελάνι – δεν πέθανε τελικά στον βωμό των ηλεκτρονικών βιβλίων. Οι πωλήσεις των πραγματικών βιβλίων σημειώνουν άνοδο την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Bertelsmann, Thomas Rabe, «βλέπει» μεγάλα κέρδη από την πώλησή τους.

Οι εκδόσεις «είναι και θα παραμείνουν μια από τις βασικές μας στρατηγικές επιχειρήσεις», αναφέρει ο CEO της γερμανικής πολυεθνικής.

Ο Rabe ετοιμάζεται μάλιστα, να αυξήσει το μερίδιο του 53% που κατέχει στην Penguin Random House, μετά την ανακοίνωση της Pearson ότι σκοπεύει να πουλήσει το 47% που κατέχει.

O Thomas Rabe

Οι δύο εταιρείες το 2012 συγχώνευσαν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στον κλάδο των εκδόσεων, με στόχο να κερδίσουν μεγαλύτερη επιρροή από ανταγωνιστές όπως η Amazon.com, η Apple και η Google.

Η Penguin Random House το 2015 αύξησε τις πωλήσεις της στα 3,7 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ το 2013. Κι αυτό χάρη στην ισχυρή παρουσία της σε γοργά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ινδία, αλλά και σε βιβλία που σπάνε ταμεία, όπως το θρίλερ «Το Κορίτσι του Τρένου», της Paula Hawkins ή τη σειρά «50 Αποχρώσεις του Γκρι» της E L James.

Τα κέρδη της εκδοτικής εταιρείας το 2015 έκαναν άλμα και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 557 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο της Pearson μπορεί να αποφέρει 1,5 δισ. δολάρια, όπως εκτιμά η Liberum Capital. Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι «η αγορά βιβλίου είναι σε πολύ καλύτερη φόρμα από αυτό που προέβλεπε όλος ο κόσμος πέντε χρόνια πριν».

Την ίδια ώρα, αν και τα περίπου 115.000 ηλεκτρονικά βιβλία της Penguin Random House την έχουν βοηθήσει να αυξήσει την αξία της, η δική τους αξία είναι πολύ μικρότερη από αυτό που περίμεναν πολλοί στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων θα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1/4 του συνολικού τζίρου της βιομηχανίας έως το 2020, την ώρα που τα έσοδα από τα βιβλία από χαρτί παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητα, περί τα 46 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων PwC.

Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για τη Bertelsmann, αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχεται από την οικογένεια Mohn (πρόκειται για Γερμανούς δισεκατομμυριούχους). Ιδρύθηκε το 1835 και είχε αρχικά αντικείμενο την εκτύπωση εκκλησιαστικών ύμνων. Σήμερα απασχολεί 117.000 άτομα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά, εκπαίδευση κλπ.

Reinhard και Liz Mohn

Το 2014, με πρωτοβουλία του CEO της, εξαγόρασε μερίδιο 25% της γερμανικής εταιρείας εκδόσεων περιοδικού Τύπου, Gruner + Jahr, ενώ το 2013 ανέλαβε κατά 100% την εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων BMG, από τον οίκο ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων KKR.

Keywords
Τυχαία Θέματα