Η κινεζική ομάδα που αξίζει περισσότερο από Μilan και Atletico Μαδρίτης

Η κινεζική εταιρεία ακινήτων Sinobo Land αγόρασε ποσοστό 64% της ομάδας του Πεκίνου, η οποία μπορεί να έχει ένα φανατικό κοινό, δεν έχει ωστόσο κερδίσει τίτλο από το 2009

Μια πρόσφατη επένδυση στην κινεζική ομάδα Beijing Guoan απογειώνει την αξία της σε πάνω από 800 εκατ. δολάρια. Ως εκ τούτου, ανταγωνίζεται πλέον κάποιες από τις καλύτερες ομάδες της Δύσης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την αποτίμηση,

όπως είναι και η πρωταθλήτρια Ευρώπης AC Milan.

Πιο συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία real estate, Sinobo Land, συμφώνησε να εξαγοράσει ποοστό 64% του αθλητικού ομίλου από τον πρώην ιδιοκτήτη, τον κινεζικό κολοσσό, Citic Ltd.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες. Η αποτίμηση είναι υψηλότερη των 740 εκατ. δολαρίων που πέτυχε η Milan μέσω προσφοράς που της έκανε άλλος κινεζικός επενδυτικός όμιλος την περσινή χρονιά, αλλά και από την αποτίμηση της φιναλίστ του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ, Atletico Madrid, η εταιρική αξία της οποίας υπολογίστηκε από 565 εκατ. έως 618 εκατ. ευρώ από την KPMG.

H συμφωνία για τη Beijing Guoan, η οποία έχει μεν να δει τίτλο από το 2009, πλην όμως έχει ένθερμους και αφοσιωμένους οπαδούς, καταδεικνύει το πόσο πολύ αυξάνονται οι αποτιμήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων της Κίνας. Και η συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι καν η πιο ακριβή στη χώρα. Τον τίτλο αυτόν τον έχει η Evergrande Taobao, πρωταθλήτρια επί έξι χρόνια στη σειρά που αποτιμάται στα 2,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία τιμή της μετοχής στα κινεζικά ταμπλό.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το deal της Guoan ήρθε λίγο μετά την κριτική που άσκησε η κινεζική κυβέρνηση στην έξαρση δαπανών για το ποδόσφαιρο που παρατηρείται στην ασιατική χώρα τελευταίως.

Από τότε που ο πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε το σχέδιό του να κάνει την Κίνα... ποδοσφαιρική υπερδύναμη, οι πλουσιότεροι κάτοικοι της χώρας το έβαλαν σκοπό να επενδύσουν στο άθλημα, με τη μεταγραφή πανάκριβων ξένων παικτών σε εγχώριες ομάδες καθώς και μέσω μιας προσπάθειας να εμπορευματοποιήσουν τη Super League, κάνοντας ακριβές προσφορές για χορηγίες και δικαιώματα μετάδοσης αγώνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα