ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμη και με πλεονάσματα 3,5%

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες στην έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο ΓερμανόςΥπουργός Οικονομικών, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

Η θέση αυτή των

συντακτών της έκθεσης οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι το Ταμείο προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι εξάλλου ακριβώς αυτή η τοποθέτηση του Ταμείου που ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης. Είναι προφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητη ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υποτιθέμενες κωλυσιεργείες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα οφείλεται στην πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δύο εκθέσεις για την Ελλάδα έλαβαν την Τρίτη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου, αναφέρει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, mignatiou.com.

Oι εκθέσεις “δεν είναι καλές” για τη χώρα μας, “μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές”, ανέφερε στην ιστοσελίδα πηγή που έχει γνώση της κατάστασης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη έκθεση έχει σχέση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Η συζήτηση της έκθεσης έχει καθυστερήσει δραματικά.

Θα συζητηθεί επίσης η έκθεση που αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το mignatiou.com, ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου.

Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά πρόκειται για ανάπτυξη των θέσεων του που παρουσίασε στα κείμενα του στο blog του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα