Ευρωζώνη: Σε υψηλό δύο ετών ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο

Με ταχύτερο ρυθμό του αναμενόμενου αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, πετυχαίνοντας υψηλό δύο ετών, γεγονός που υπογραμμίζει τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της περιοχής, παρά τους φόβους ότι η οικονομία θα επηρεαζόταν αρνητικά από τα πολιτικά ρίσκα.

Τα τελικά στοιχεία της Eurostat αναβάθμισαν την αύξηση του ΑΕΠ στο 0,6% από 0,5% προηγουμένως για το α' τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2016, χάρη και στις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. . Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε μετά από τη συρρίκνωση του δ΄ τριμήνου, ενώ προηγουμένως ασθενείς οικονομίες όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, εμφάνισαν τώρα ανάκαμψη.

Η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016, με την προκαταρκτική εκτίμηση στο 1,7%.

Η αναθεώρηση φέρνει τα επίσημα στοιχεία στην ίδια γραμμή με τις ενδείξεις από τα στοιχεία, που έκαναν λόγο για επίσπευση της ανάκαμψης μόλις ξεκίνησε το έτος.

Η άνοδος αυτή ενισχύθηκε από ακόμη μία ισχυρή αύξηση στις επενδυτικές δαπάνες, αν και αυτό είχε εμφανιστεί από το προηγούμενο τρίμηνο. είναι σημαντικό ότι το εμπόριο δεν αποτέλεσε βαρίδι στην ανάπτυξη, όπως συνέβη στο προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές εμφάνισαν αντίστοιχη αύξηση με αυτή των εισαγωγών.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν και μια επιτάχυνση της ανάπτυξης στα μέσα του έτους, καθώς οι καταναλωτές και οι επενδυτές επιδεικνύουν τα καλύτερα επίπεδα σε ό,τι αφορά το οικονομικό κλίμα. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός παραμένει στο 1,4%, αμετάβλητος από τα επίπεδα Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα