Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 21 μηνών ο μεταποιητικός PMI Αυγούστου

Σε χαμηλό δύο ετών επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο η μεταποιητική παραγωγή στην ευρωζώνη, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικό PMI διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες, αμετάβλητος από τα προσωρινά στοιχεία, χαμηλότερα ωστόσο από τις 55,1 μονάδες τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας έτσι τη χαμηλότερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2016. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας αντιπροσωπεύουν μόνο το 70% του συνήθους δείγματος, λόγω των διακοπών κάποιων εργοστασίων κατά τους θερινούς μήνες.

Ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 54,7 από τις 54,4 μονάδες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, τόνισε πως «τα εργοστάσια στην ευρωζώνη ανακοίνωσαν μια ισχυρή αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, αλλά οι προοπτικές επιδεινώθηκαν περαιτέρω καθώς η ανάπτυξη των παραγγελιών διαμορφώθηκε σε χαμηλό διετίας και οι ανησυχίες για το outlook επιδεινώθηκαν».

Πρόσθεσε δε ότι οι ανησυχίες για τις εμπορικές διενέξεις και το Brexit συνέβαλαν στην πτώση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για το επόμενο έτος. Σε αυτό το περιβάλλον, δεν ήταν έκπληξη η πτώση σε χαμηλό 21 μηνών, αν και τα στοιχεία παραμένουν σχετικά ισχυρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα