Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη υποχώρησε και πάλι τον Σεπτέμβριο, σε άλλη μία ένδειξη ότι το momentum έχει ξεπεράσει το peak του για τα καλά, αν και η αισιοδοξία ενισχύθηκε ελαφρώς από το χαμηλό 23 μηνών του Αυγούστου, σύμφωνα με έρευνα της Markit.

Κι ενώ η επιβράδυνση ήταν ελαφρώς εντονότερο του αναμενόμενου, η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή και οι εταιρείες στάθηκαν ικανές να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών τους, προσφέροντας έναν βαθμό ανακούφισης στοςυ φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η έρευνα ανέδειξε μία απόκλιση μεταξύ υπηρεσιών και μεταποίησης.

Ο PMI υπηρεσιών υπερέβη τις εκτιμήσεις για μη αλλαγή του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες από τις 54,4 μονάδες.

O μεταποιητικός ΡΜΙ την ίδια ώρα, διαμορφώθηκε σε χαμηλό δύο ετών, στις 53,3 μονάδες από τις 54,6 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 54,4 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, βυθίστηκε στις 52,8 μονάδες από τις 54,7 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2016.

«Αυτό γεννά το ερώτημα για το πόσο μπορεί να διατηρηθεί η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών χωρίς τη στήριξη ενός ισχυρού μεταποιητικού τομέα, ειδικά όταν τόσες εταιρείες του χώρου των υπηρεσιών εξαρτώνται από τη βιομηχανία», αναφέρει ο Chris Williamson,πικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο σύνθετος PMI, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 54,4 μονάδες και 54,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα