Έρχεται νέα εμπορική συμφωνία για 11 μεγάλες οικονομίες

Δέκα μήνες μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από αυτό που αποκαλείτο ως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο (TPP – Trans Pacific Partnership) οι έντεκα χώρες που απέμειναν ενδέχεται να βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία μιας νέας.

Οι λεπτομέρειες της νέας TPP πιθανότατα θα διευκρινιστούν τον επόμενο μήνα κατά τη συνάντηση στο πλαίσιο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), όπως μεταδίδει το CNBC.

Υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» εντός του Νοεμβρίου, οι ηγέτες αυτών των μεγάλων οικονομιών να υπογράψουν συμφωνία

ή να δεσμευτούν ότι θα το κάνουν, αναφέρει ο εκτελεστικός δ/ντής του APEC, Alan Bollard.

Επί σειρά μηνών, τα έντεκα μέλη, γνωστά ως TPP-11, διεξάγουν συνομιλίες για το πώς θα διατηρήσουν σε ισχύ το όραμά τους για μια ένωση ελεύθερου εμπορίου ακόμα και χωρίς τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, εντάσεις μεταξύ τους, καθήλωσαν την όποια πρόοδο των συζητήσεων. Συγκεκριμένα, η Μαλαισία και το Βιετνάμ έχουν εκφράσει ανησυχίες τώρα που η άνετη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι.

Υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας, οι συζητήσεις αφορούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε η επικύρωση μια τέτοιας εμπορικής συμφωνίας Το αρχικό πλαίσιο, το οποίο περιελάμβανε τις ΗΠΑ, απαιτούσε την επίσημη συναίνεση έξι χωρών που αντιπροσωπεύουν το 85% του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των μελών. Με την απουσία της Ουάσιγκτον, η κατάσταση αυτή χρειάζεται αλλαγές.

Παράλληλα, για να προχωρήσει το όποιο σχέδιο, θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι εκλογές της Κάτω Βουλής στην Ιαπωνία στις 22 Οκτωβρίου, ώστε να γίνει σαφές ποια θα είναι η νέα της κυβέρνηση και η πολιτική που θα ακολουθήσει, αναφέρει ο Bollard, που ήταν στο παρελθόν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ν./Ζηλανδίας.

Πάντως, το Τόκιο εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο Τραμπ θα αλλάξει τελικά γνώμη και θα επανέλθει στην πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο κύριος διαπραγματευτής της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά το θέμα της TPP.

«Όσο πιο πολύ προχωρά το Τόκιο στη σύναψη συμφωνίας χωρίς τις ΗΠΑ», αναφέρει από την πλευρά του το Eurasia Group, «τόσο περισσότερο αναμένεται να αυξηθεί η πολιτική πίεση στον Τραμπ προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία TPP καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ - για παράδειγμα, ο γεωργικός τομέας – που θα πληγούν από την αποχώρησή τους, ενισχύουν την άσκηση πίεσης από τα διάφορα λόμπι».

Η συμφωνία TPP-11 αναμένεται να παρέχει αφορολόγητη πρόσβαση στα μέλη για σχεδόν όλα τα αγαθά, καθώς και να δημιουργήσει νέες αγορές υπηρεσιών και επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα