Επίσκεψη Τσίπρα - Σκουρλέτη - Στεργιούλη στη Τεχεράνη για την συμφωνία ΕΛΠΕ-NIOC

Στη Τεχεράνη θα βρεθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη και όπου αναμένεται να επισφραγιστεί η συμφωνία του ελληνικού ομίλου ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία

πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

Η συμφωνία που έχει ως στόχο να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την περσική οικονομία, θα ανοίξει το δρόμο για τις πρώτες παραδόσεις περσικού αργού, κάτι που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Στις βασικές της πτυχές η συμφωνία είναι γνωστή, τόσο αναφορικά με τις εισαγωγές αργού, όσο και ως προς την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής των ΕΛΠΕ, αξίας 600 εκατ. ευρώ.

Αφενός τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 20%-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε περσικό αργό. Αφετέρου θα αποπληρώσουν το 50% των οφειλών τους στη NIOC με ίσης αξίας εξαγωγές έτοιμων διυλισμένων προϊόντων (βενζίνης και ντίζελ), και το 10% των οφειλών μέσω της παροχής υπηρεσιών engineering στο Ιράν από τη θυγατρική τους Ασπροφός. Με άλλα λόγια, θα εξάγουν έτοιμα διυλισμένα προϊόντα αξίας 300 εκατ. ευρώ, και θα παράσχουν υπηρεσίες engineering αξίας 60 εκατ. ευρώ.

Στα επιμέρους θέματα, λέγεται ότι παραμένουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες. Τέτοιες είναι αφενός η διάρκεια των πιστώσεων για τις παραδόσεις αργού, με τους Ιρανούς να ζητούν ένα μήνα, και τα ΕΛΠΕ δύο μήνες, και αφετέρου οι εγγυητικές επιστολές. Το αν δηλαδή οι αγορές αργού θα γίνονται με καταβολή εγγυητικών από ελληνικές τράπεζες ή όχι.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο βρίσκονται οι πετρελαϊκές σχέσεις των δύο χωρών που ενεργοποιούνται και πάλι έπειτα από τρία χρόνια πάγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα