Νέος γύρος απωλειών στην Ασία με «οδηγό» το πετρέλαιο

Κυρίως πτωτικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι μετοχές πρώτων υλών και ενέργειας, μετά την νέα πτώση (2,6%) των τιμών πετρελαίου.

«Η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Αν και οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει σχετικά πιο επεκτατικές, η στάση αυτή δεν απομακρύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση

της οικονομίας, ειδικά με αυτή την κατάσταση στην Κίνα» υποστηρίζει ο Rafael Palma Gil, trader της Rizal Commercial Banking Corp. στην Μανίλα.

Άλλοι παράγοντες στην αγορά ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Νότιο Κορέα τον Ιανουάριο, τα οποία έμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σχέση με έναν μήνα πριν, αλλά και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αυστραλίας.

Ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 0,6% με τις μετοχές εμπορευμάτων, ενέργειας και πετρελαίου να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 1,9%.

Ο ιαπωνικός Nikkei, που κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε καταγράψει άνοδο 5%, έκλεισε με πτώση 0,64% στις 17.750 μονάδες, ο Kospi στη Νότιο Κορέα υποχώρησε κατά ,95% στις 1.906 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε με πτώση 1% στις 4.993 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε χαμηλό ρεκόρ 2%.

Ο ενεργειακός κλάδος του ASX 200 κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 3,24%. Οι ενεργειακές μετοχές υποχώρησαν σε ολόκληρη την Ασία. Οι αυστραλιανές Santos, Oil Search και Woodside Petroleum υποχώρησαν κατά 4,26%, 2,75% και 3,26% αντίστοιχα.

Στην Ιαπωνία, η μετοχή της Inpex έκλεισε κατά 5% χαμηλότερα, η Japan Petroleum με πτώση 3,67% και η S-Oil με απώλειες 2,1%.

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, με τον Shanghai composite να κλείνει με άνοδο 2%, ύστερα από δύο συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα κρατική επέμβαση με «ένεση» ρευστότητας 100 δισ. γιουάν (15,2 δισ. δολ.) προς τις εμπορικές τράπεζες.

Χθες η PBOC διοχέτευσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ποσό ύψους 10 δισ. γιουάν. Την προηγούμενη εβδομάδα η ένεση ρευστότητας ανήλθε σε 690 δισ. γιουάν. Οι κινήσεις αυτές στοχεύουν και στον περιορισμό της φυγής κεφαλαίων, εν μέσω της αυξημένης ανησυχίας για την οικονομία της χώρας.

Ο δείκτης Shenzhen composite έκλεισε με άνοδο 3,2%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης ακολούθησε την υπόλοιπη Ασία χαμηλότερα, με απώλειες 0,67%.

Η μετοχή της CNOOC υποχώρησε κατά 2%, ενώ οι China Oilfield και China Petroleum με άνοδο 2% και 0,5% αντίστοιχα.

Οι τιμές πετρελαίου διεύρυναν την πτώση, καθώς εξανεμίστηκε η αισιοδοξία για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του OPEC και των υπόλοιπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μια συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Το συμβόλαιο του WTI υποχωρεί 1,74% στα 31,07 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει έως και 6% νωρίτερα. Το συμβόλαιο του Brent για παράδοση Απριλίου υποχωρεί κατά 1,6% στα 33,69 δολάρια το βαρέλι ύστερα από πτώση 5% στη Wall Street.
Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,2% με την πλατίνα και το παλλάδιο να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 0,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα