Σε υψηλό 3 μηνών ο χρυσός καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» σταδιακή αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Σε υψηλό τριών μηνών βρίσκονται τα προθεσμιακά συμβόλαια του χρυσού την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού για το κατά πόσο η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 4 φορές μέσα στο 2016, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει.

Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τζάνετ Γέλεν θα προχωρήσει μόλις σε μια αύξηση επιτοκίων φέτος.

Μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θεωρείται γενικά ως λιγότερο «απειλητική» για τις τιμές χρυσού, απ' ότι μια απότομη αύξηση.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν στείλει τον χρυσό σε υψηλό τριών μηνών. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, για παράδοση Απριλίου, ενισχύθηκε έως τα 1.131 δολάρια η ουγγιά, τιμή που έχει να φτάσει από τις 3 Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα, ο χρυσός έκανε ράλι 1% μετά τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική παραγωγή.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, άφησε τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα παραμείνει επεκτατική μεσοπρόθεσμα, όσο η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια. Όπως είπε, μιλώντας στο Συμβούλιο των Διεθνών Σχέσεων η νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου και το επίμονα ισχυρό δολάριο δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα απ' ότι ανέμενε η Fed.

Η τιμή του χρυσού έκλεισε τον Ιανουάριο με άνοδο 5,4%, τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και έναν χρόνο.

Η τιμή του ασημιού, για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε κατά 5,8 σεντς ή 0,4% στα 14,26 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός κινήθηκε με περιορισμένη άνοδος εξαιτίας των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας. Το μέταλλο έχει «χάσει» περίπου 3% τον Ιανουάριο, εξαιτίας των αναταραχών στις κινεζικές αγορές, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή χαλκού, απορροφώντας το 45% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα