Επανέρχεται στο «τραπέζι» η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Οι ισχνές εισπράξεις που εξασφάλισαν τα ήδη θεσμοθετημένα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ για φέτος, φαίνεται ότι επιτάσσουν άλλες πηγές.. χρηματοδότησης, προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» στα ταμεία του κράτους.

Εξάλλου, οι πιστωτές θεωρούν πως τα προϋπολογισμένα έσοδα από τα παίγνια του ΟΠΑΠ και τον φόρο στο κρασί δεν θα εισπραχθούν και πως η απόδοση των μέτρων αυτών θα κινηθεί κοντά στο ¼ του στόχου.
Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναφέρει στο προσκήνιο

την πρόταση που είχε κάνει ο προκάτοχός του, Γιάνης Βαρουφάκης, για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σήμερα μάλιστα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο φορολόγησης.

Η αρχική κυβερνητική πρόταση ήταν το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών να ανέρχεται στο 1 τοις χιλίοις που όμως απορρίφθηκε από τους δανειστές ως πολύ χαμηλός που θα είχε μικρή απόδοση στον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, η νέα πρόταση το τοποθετεί έως και στο 5 τοις χιλίοις. επί όλων των τραπεζικών συναλλαγών με εξαίρεση μόνο τις μεταφορές από ποσών από το ένα λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου καταθέτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και για μία απλή εβδομαδιαία ανάληψη 420 ευρώ η τράπεζα θα παρακρατά τα 2 ευρώ.

Στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές που ανέρχονται σε 670 δισεκατομμύρια, ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ ετησίως, ημερησίως δηλαδή ανέρχονται σε 960 εκατ. ευρώ περίπου. Στην περίπτωση που επιβαλλόταν τέλος 1 τοις χιλίοις αυτό απλά θα σήμαινε πως το Δημόσιο θα εισέπραττε σε ημερήσια βάση 960.000 ευρώ από την πηγή αυτή, κόστος που θα επιμερίζονται καταθέτες και τράπεζες κατά 50%.

Έτσι, σε ημερήσια βάση νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επωμίζονταν με πρόσθετο κόστος συναλλαγών 480.000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα βάρυνε και τις τράπεζες.

Στην περίπτωση που επιβαλλόταν τέλος 1 τοις χιλίοις αυτό απλά θα σήμαινε πως το Δημόσιο θα εισέπραττε έσοδα που θα επέφερε θα ήταν 350 εκατ. ευρώ. Με το συντελεστή στο 5 τοις χιλίοις τα έσοδα που θα επέφερε θα ήταν 1,75 δισ. ευρώ. Ωστόσο με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα δεν φθάνει το 100%, οι δανειστές εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα άνετα μπορεί να καλύψουν το στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά το μέτρο εφαρμοσθεί το τελικό ποσό που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών θα εξαρτηθεί από τις συναλλαγές που θα εξαιρεθούν από αυτό. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση θα εξαιρούσε από το τέλος διάφορα είδη συναλλαγών, π.χ., κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης, συναλλαγές έως 500 ευρώ, κ.α..

Χωρίς εξαιρέσεις και με το τέλος συναλλαγών να ανέρχεται στο 5 τοις χιλίοις αυτό θα σημαίνει πως κάποιος που κάνει ανάληψη 420 ευρώ από ένα ΑΤΜ θα επιβαρύνεται κάθε φορά με προμήθεια 2,10 ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα