ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Θα αποχωρήσει απ' τη διοίκηση του χρόνου, λέει ο Μπόμπολας στο Bloomberg

Ακόμα και εάν κερδίσει τη μάχη για τον έλεγχο του Ελλάκτωρα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας σχεδιάζει να ανοίξει το δρόμο για μία νέα διοίκηση στη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ελλάδος.

Ο Μπόμπολας ελπίζει ότι η κίνηση του αυτή θα βοηθήσει να τερματιστεί μία πικρή εσωτερική διαμάχη για το πώς θα ανακάμψει η εταιρεία που έχει χάσει

εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και έχει δει τις επιδόσεις της σε σχέση με τους ανταγωνιστές να μένουν πίσω.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα προκειμένου να ξεκινήσει μία καμπάνια για την αντικατάσταση της διοίκησης, όμως ο Μπόμπολας λέει ότι η εταιρεία ήδη είχε προσλάβει συμβούλους για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής όταν αυτό συνέβη. Ως μέρος της αναδιοργάνωσης, ο Μπόμπολας θα παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος πριν τον Ιούνιο του 2019 ώστε ένας νέος να αναλάβει.

«Πιστεύω ότι με όλα αυτά που έχουν συμβεί το σωστό για μένα είναι να παραδώσω τη διοίκηση μέσα σε έναν χρόνο σε έναν επαγγελματία διευθύνων σύμβουλο που θα προσληφθεί απ' το νέο ΔΣ», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg την περασμένη Παρασκευή ο Λεωνίδας Μπόμπολας. «Θα ήθελα να παραμείνω στο ΔΣ. Ελπίζω να έχω μη εκτελεστικό ρόλο υποστηρίζοντας τους νέους ανθρώπους που θα εμπλακούν στο πρότζεκτ το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει», προσθέτει.

Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, που ήλεγχαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση και τον Άκτωρα, που ήλεγχε η οικογένεια Μπόμπολα μαζί με τους συμμάχους τους. Η συγχώνευση είχε δημιουργήσει έναν κολοσσό με συμφέροντα που ξεκινούσαν από αιολικά πάρκα και εκμετάλλευση εθνικών δρόμων και έφθαναν στη διαχείριση απορριμάτων, με το κάθε σκέλος να λειτουργεί αυτόνομα. Τελικά αυτό το μοντέλο οδήγησε και στη διάσπαση του ΔΣ.

Λόγω της μη ορθής λειτουργίας του ΔΣ, η εταιρεία είχε σαν αποτέλεσμα ζημιές 370 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αν και η οικονομική κρίση της χώρας χτύπησε το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου ιδιαίτερα βαριά, η κεφαλαιοποίηση του Ελλάκτωρα υποχώρησε κάτω απ' την αντίστοιχη της ανταγωνίστριας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υπερδιπλασιάστηκε απ' τη στιγμή που η ίδια επέστρεψε σε κερδοφόρα τροχιά το 2016.

Οικογενειακές επιχειρήσεις

«Οι εταιρείες που συνδέθηκαν μέσω του Ελλάκτωρα ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις, και επειδή ακολουθούσαν τη λογική της οικογενειακής επιχείρησης αντιπροσωποπεύονταν αναλόγως στο ΔΣ του Ελλάκτωρα», λέει ο Μπόμπολας. «Αυτό το μοντέλο έφθασε στο τέλος του και τώρα πρέπει να το αλλάξουμε», προσθέτει.

Η πρόκληση του Καλλιτσάντση οδήγησε σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ των πλευρών, οι οποίες παρουσίασαν κάθε μία δικό τους σχέδιο αναδιάρθρωσης στους μετόχους. Οι μέτοχοι θα πρέπει να επιλέξουν το σχέδιο στην ΓΣ του ομίλου που αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου. Ο Καλλιτσάντσης πρότεινε μία ομάδα διοίκησης με τον ίδιο ως διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο ως μη εκτελεστικό Πρόεδρο.

Ο Προβόπουλος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη Πέμπτη ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας είχε να κάνει εν μέρει και με την εταιρική διοίκηση, με τον επιχειρηματικό κλάδο να προχωρά με ακόμα πιο βραδείς ρυθμούς σε σχέση με το Δημόσιο και τις τράπεζες σε μεταρρυθμίσεις.
ΑΠΕ

Εκτός απ' την εταιρική διοίκηση, η κεντρική διαφορά στο όραμα των δύο πλευρών για το μέλλον είναι ο ρόλος της θυγατρικής ΑΠΕ ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Για τον Καλλιτσάντση, που ήταν υπεύθυνος για τη θυγατρική, πρέπει να καταστεί δομική επιχείρηση του ομίλου.

Από την άλλη ο Μπόμπολας ισχυρίζεται ότι η ετιαρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τη διαχείριση απορριμάτων. Η πώληση της Άνεμος στη σωστή τιμή θα επιτρέψει στον Ελλάκτωρα να μειώσει το χρέος του και να εξασφαλίσει Κεφάλαια για περαιτέρω επενδύσεις στις δομικές δραστηριότητες του, λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία έχει λάβει ενδιαφέρον για τη θυγατρική από private equity funds που προσφέρουν, όπως λέει, τη σωστή τιμή.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά για την Άνεμος από ξένους επενδυτές που δεν θέλουν να έλθουν αντιμέτωποι με την ελληνική γραφειοκρατία αλλά πιστεύουν την Ελλάδα», δηλώνει. «Υπάρχει το μομέντουμ στην αγορά για τέτοιου είδους περιπτώσεις, που προσφέρουν ευκαιρία να πουλήσουμε εάν λάβουμε μία καλή τιμή», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα