Εκπαιδεύοντας τους νέους χειρουργούς της ψηφιακής εποχής

Πώς χάρη στο βραβευμένο λογισμικό της ORama VR παγκοσµίου φήµης ορθοπεδικοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη διεθνή συνεργατική αρθροπλαστική ισχίου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

του Κώστα Τσαούση

To βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube και μπορεί να την πατήσεις στα καλά καθούμενα ψάχνοντας να βρεις τρόπο για να συμμετάσχεις κι εσύ στο game - μόνο που το... game δεν είναι τόσο συνηθισμένο παιχνίδι οικιακής

ψυχαγωγίας για το σαλόνι και το Playroom.

Ο λόγος για την πλατφόρμα της ελληνικής καταγωγής ORamaVR (http://www.oramavr.com), μιας εταιρείας έντασης γνώσης που εστιάζει στον μετασχηματισμό της ιατρικής εκπαίδευσης (γνώση) και την κατάρτιση (δεξιότητες) χειρουργών µέσω της καινοτόμας προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας και της μεταφοράς δεξιοτήτων από τον εικονικό στον πραγματικό χειρουργικό χώρο.

Πρόσφατα, μέσα στο φετινό καλοκαίρι, η εταιρεία κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα πολύ πρωτοποριακό εγχείρημα που καταργεί τις αποστάσεις, αλλά και το όριο ανάμεσα στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο, αλλάζοντας κεφάλαιο στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης. Αλλά ας δούμε από κοντά τι συγκροτεί αυτό το νέο πρωτοποριακό εγχείρημα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, «παγκοσµίου φήµης ορθοπεδικοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη διεθνή συνεργατική αρθροπλαστική ισχίου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας». Πώς γίνεται αυτό; Χάρη στο βραβευμένο λογισμικό της ORamaVR που πέτυχε να συνδέσει 5 διαφορετικές πόλεις και τέσσερις κορυφαίες ιατρικές σχολές παγκοσμίως, μετασχηματίζοντας το υπάρχον μοντέλο χειρουργικής εκπαίδευσης για πρώτη φορά.

Ποιοι συμμετείχαν; Οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστηµίων του Στάνφορντ (Stanford), της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), της Νέας Υόρκης (NYU) και του Αριστοτελείου (ΑΠΘ). Στη βάση αυτής της συνάντησης, ορθοπεδικοί χειρουργοί παγκοσμίου φήµης µαζί µε τους ειδικευόµενούς τους συνεργάστηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια µιας εγχείρησης αρθροπλαστικής ισχίου µε 4 εξ αποστάσεως συµµετέχοντες από το Στάνφορντ, το Λος Αντζελες, τη Νέα Υόρκη και τη Θεσσαλονίκη. Η προσομοίωση υποστηρίχθηκε από τις τεχνικές οµάδες της ORamaVR στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο CORE ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ Θεσσαλονίκης. Τεκμήριο του πρωτοποριακου εγχειρήματος είναι αυτό το βίντεο: https://youtu.be/jnulGrlLXbA

Αλλά ας πούμε δύο λόγια για την ελληνική καινοτόμα εταιρεία ORamaVR. Προέρχεται από τα σπλάχνα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Συνιδρυτές της είναι ο Γιώργος Παπαγιαννάκης (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης), ο Λευτέρης Τσιρίδης (καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο Πάνος Τραχανιάς (καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήµιο Κρήτης), αλλά και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Γιώργος Παπαγιαννάκης

Για την ιστορία, η ιδέα της γεννήθηκε το 2016, «όταν ένα μεσημέρι στον κήπο του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη ο Ελευθέριος Τσιρίδης, καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του ΑΠΘ, και ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΤΕ, μοιράστηκαν ένα κοινό όραμα.

Ελευθέριος Τσιρίδης

Είχαν μόλις επιστρέψει και οι δύο στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια σπουδών και δουλειάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ιατρική εκπαίδευση - και συγκεκριμένα την Ιατρική, για να προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή.

Αργότερα στην ομάδα μπήκαν ο καθηγητής Πάνος Τραχανιάς και το ΙΤΕ της Κρήτης. Η εκπαίδευση των χειρουργών είναι δύσκολη και μακροχρόνια και η εικονική πραγματικότητα πρόσφερε μία ασφαλή, πολυμορφική και μαζική εκπαίδευση χωρίς κόστος».

Πάνος Τραχανιάς

H OramaVR, που επισήμως ιδρύθηκε το 2016, είναι μία καινοτόμος πλατφόρμα Virtual Reality προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων για την εκπαίδευση και εξάσκηση νέων χειρουργών που έχει αποσπάσει το 2ο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό «Καινοτοµία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας (Μάιος 2018), ενώ τον ίδιο μήνα τής απονεµήθηκε και το αναγνωρισµένου κύρους βραβείο FARE από την Αµερικανική Ακαδηµία Χειρουργών Ισχίου και Γόνατος. Εξάλλου, η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 500.000 ευρώ από το PJ Tech Catalyst (από τα funds της οικογένειας των JEREMIE - Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).

Μεταξύ των πρώτων πελατών που ενσωµάτωσαν το λογισµικό της ORamaVR στο εκπαιδευτικό τους σύστηµα είναι οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστηµίων της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Αντζελες, της Νέας Υόρκης (NYU), το Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήµιο Αθηνών, καθώς και το Πανεπιστήµιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Δύο από τους συνιδρυτές της εταιρείας, ο κ. Τσιρίδης και ο κ. Παπαγιαννάκης, λένε: ο μεν πρώτος επισημαίνει ότι «αποτελεί επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που θα γίνονται οι επεµβάσεις αρθροπλαστικής στο µέλλον. Οι νέοι χειρουργοί ξεχνούν τα βήµατα της επέµβασης εκτός και αν την εκτελέσουν πολλές φορές µε τα χέρια τους. Τώρα µέσω του συνεργατικού λογισµικού εικονικής πραγµατικότητας της ORamaVR αυτό είναι δυνατό για οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε, ακόµη και από απόσταση. Οι ασθενείς µας πρέπει πλέον να αισθάνονται ασφαλείς ότι ο χειρουργός είναι άριστα προετοιµασµένος», ενώ ο δεύτερος προσθέτει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαδικτυακών, συνεργατικών εικονικών περιβαλλόντων, είµαστε πλέον σε θέση να βοηθήσουµε τους χειρουργούς και τους ειδικευόµενούς τους να είναι πλήρως παρόντες σε ένα εικονικό χειρουργείο, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται ενεργά σε µια πλήρως προσομοιωμένη εικονική εγχείρηση».

Η εταιρεία έχει πλέον βάση και εκτός Ελλάδος, στο μακρινό Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ακριβώς για είναι κοντά στους εν δυνάμει πελάτες της - τις Ιατρικές Σχολές πανεπιστημίων, σε μια πληθώρα νοσοκομείων και κλινικών, αλλά και σε εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων, εξατομικευμένων προθέσεων (εμφυτευμάτων) κ.ά. Συνοψίζοντας, οι δύο μεγάλες δυνάμεις της ORamaVR είναι η πρωτότυπη υπολογιστική πλατφόρμα ovidVR-SDK της τεχνικής ομάδας που μεταφράζει τις πραγματικές επεμβάσεις σε εικονικές και η διεθνής αναγνωρισιμότητα της χειρουργικής ομάδας που άνοιξε τις πόρτες όλων των μεγάλων ιατρικών κέντρων στον κόσμο, επιτυγχάνοντας η ORamaVR.S.A. να είναι η πρώτη στον κόσμο σε πωλήσεις και συνεργασίες.

Ξεχωριστά παραδείγματα, η Ορθοπεδική Κλινική του USC της Καλιφόρνιας με τον καθηγητή Λόρενς Ντορ και της Νέας Υόρκης NYU με τον καθηγητή Γουίλιαμ Μακόλεϊ που ήδη χρησιμοποιούν την πλατφόρμα στην εκπαίδευση αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος, ενώ 20 τουλάχιστον διάσημες ορθοπεδικές κλινικές σε όλο τον κόσμο και οι κολοσσοί Intel, Oculus, Google, HTC/Vive στο Silicon Valley τη δοκίμασαν και τη συνιστούν στο κοινό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα