Τσάκος: Εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Ναυτικό Λύκειο

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής του αφελληνισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας εξαιτίας της φθίνουσας πορείας του εργατικού δυναμικού, τη μείωση των Ελλήνων ναυτικών, έγινε στη Χίο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα του Σταυρού, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, με την επωνυμία Ελληνικά

Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών το TEENS-Tsakos Enhanced Education Nautical School. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλιακής και πολιτικής κοινότητας. Τιμήθηκε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένος επιστήμονας και προβεβλημένος πρωταθλητής του κλασικού αθλητισμού, Αντώνης Κουνάδης.

O Xιώτης πλοιοκτήτης –Ιδρυτής του Ναυτικού Λυκείου, φανερά συγκινημένος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα ως μία κυψέλη μάθησης γνώσης και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, για να γίνουν μία μέρα οι ηγέτες που τόσο έχει ανάγκη η Ελληνική Ναυτιλία» και προσέθεσε αναφερόμενος στη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού:

«Αν δεν ενεργήσουμε, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου της Ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και Ναυτιλίας, τότε θα στερηθεί η Ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας –γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν εις βάρος μας οι καραδοκούντες ανταγωνιστές μας.

Η Ναυτιλία μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πλουσιοπάροχες ευκαιρίες απασχόλησης σε δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα. Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη γενιά μας εάν είτε από αμέλεια είτε από ολιγωρία ή με κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια, επιτρέψουμε μα συμβεί μία τέτοια καταστροφή εθνικών διαστάσεων.

Η ίδρυση ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού, Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης ήταν επιθυμία μου η οποία έγινε πραγματικότητα» και προσέθεσε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα πρότυπο Ναυτικό Λύκειο με εποπτικά μέσα εξελιγμένης και πρωτοποριακής τεχνολογίας, ένα Λύκειο που ευχόμαστε να βρει μιμητές ανά το πανελλήνιο επ’ ωφελεία της Ναυτιλίας και της ναυσίβιας φυλής μας».

Η έναρξη της λειτουργίας του Ναυτικού Λυκείου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο με φοίτηση μαθητών-μαθητριών της Α’ Λυκείου ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και η Β’ Λυκείου και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Λύκειο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και με τις τρεις τάξεις καις τις ειδικότητες Πλοιάρχου και μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού.

Το Λύκειο αναλαμβάνει τη μόρφωση των μαθητών , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και ένα πρότυπο πρόγραμμα συμπληρωματικής σύγχρονης ναυτικής παιδείας που θα εξασφαλίζει τη σύνδεση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες του σύγχρονου ναυτικού , έτσι όπως οριοθετείται από τους διεθνείς ναυτικούς κανονισμούς , τα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Φοιτώντας στο Nαυτικό Λύκειο-TEENS οι απόφοιτοι έχουν τις εξής προοπτικές:

-Εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

-Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

-Ναυτολόγηση ως προσωπικό γέφυρας η μηχανής για την απόκτηση του διπλώματος Ανθυποπλοιάρχου ή Γ’ Μηχανικού αντίστοιχα

-Εξασφαλισμένη σταδιοδρομία ως Αξιωματικός ΕΝ σε πλοία του Ομίλου Τσάκου.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα έγινε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλλων «Το Σπίτι της Μαρίας» στη γενέτειρα του καπετάν Παναγιώτη.

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» ιδρύθηκε το 2013 από την οικογένεια του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας. Είναι ενταγμένη στους σκοπούς και στις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πυρήνα ζωής μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας των Καρδαμύλων.

Στο «Σπίτι της Μαρίας» φιλοξενούνται αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων και στα οποία, εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία για την καλύτερη σχολική τους επίδοση. Όμως, κυρίαρχο μέλημα εκ μέρους του Ιδρύματος, αποτελεί η καθημερινή προσπάθεια βελτίωσης και ανάδειξης της προσωπικότητας του κάθε ατόμου

Keywords
Τυχαία Θέματα