ΕΕ: Στήριξη σε ελληνικές περιφέρειες για τη διαχείριση κονδυλίων

Πέντε περιφέρειες στη χρήση πιο καινοτόμων και υπεύθυνων διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συγκεκριμένα, θα παράσχει εξατομικευμένη υποστήριξη στην επιτροπή συντονισμού και ανάπτυξης της πορτογαλικής περιφέρειας του Κέντρου, στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, στην ιταλική περιφέρεια

Απουλίας και τις ελληνικές περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σκοπό να τους παράσχει συνδρομή ως προς τη χρήση πιο καινοτόμων διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων για έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η στήριξη αυτή έχει στόχο την προώθηση κριτηρίων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινωνικού αντικτύπου και καινοτομίας, πέραν του απλού κριτηρίου του κόστους.«Η Επιτροπή θα συνδράμει τις αρχές που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να αξιοποιούν καλύτερα τα χρήματά τους», σχολίασε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου. «Οι πιο καινοτόμες και υπεύθυνες διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων αποτελούν ένα καλό παράδειγμα ενός προϋπολογισμού της ΕΕ σταθερά προσανατολισμένο προς τα αποτελέσματα».

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, πρόσθεσε τα εξής: «Η Επιτροπή επιθυμεί να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των δημόσιων προμηθειών ως προς τους κοινωνικούς στόχους της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, ιδίως με τη σύσταση της ΕΕ για την πρόσδωση επαγγελματικού χαρακτήρα στους αγοραστές του δημόσιου τομέα».

Οι επιλεγείσες τοπικές και περιφερειακές αρχές πρόκειται να λάβουν στήριξη από την Επιτροπή για τα ακόλουθα έργα: Περιφέρεια Κέντρου, Πορτογαλία: έργα έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με την περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης· Αθήνα, Ελλάδα: αγορά οχημάτων αστικών μεταφορών τα οποία θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον· Απουλία, Ιταλία: νέες τεχνολογίες και καινοτόμες διοικητικές υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων· Στερεά Ελλάδα: ένα σύγχρονο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων φιλικό προς το περιβάλλον, πλησίον του ποταμού Ασωπού· Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: έργα που σχετίζονται με την στρατηγική εδαφικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών Ροδόπης και Νέστου. Η στήριξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις και αντιστοιχεί στις πολιτικές κατευθύνσεις της δέσμης μέτρων για τις δημόσιες συμβάσεις του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα