Μπαλωμενάκης: Βρέθηκε μαύρη τρύπα €89 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ


Την ανάγκη αναζήτησης ποινικών και πολιτικών ευθυνών επισημαίνει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, Αντώνης Μπαλωμενάκης, μετά το πόρισμα εμπειρογνωμώνων για τα οικονομικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ,τα οποία καταδεικνύουν σημαντικές αποκλίσεις.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρει, «γίνεται γνωστό ότι περιήλθε στην εξεταστική Επιτροπή

της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας η έκθεση πραγματογνωμοσύνης "για την επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό διαφορών επί των ετήσιων οικονομικών απολογισμών, που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για τις χρήσεις 2007 έως και 2014".

Και προσθέτει, «οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί, (οι κ.κ. Δημήτριος Γιώγος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας), στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προκειμένου για τα έτη 2008-2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 Euro».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας σημειώνει: «Οι πραγματογνώμονες δεν εκφράζουν γνώμη για τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού της διαφοράς αυτής, εξ αιτίας, όπως τονίζουν, του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης παραστατικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων. Στην έκθεση σχολιάζεται αρνητικά ο τρόπος λογιστικής οργάνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2007-2014. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν γινόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους, η πληρότητα παρουσίασης, η ακρίβειά των, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία.». Επίσης ότι λόγω του τρόπου παράθεσης «δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγραφών με τη σύγκριση των παραστατικών είσπραξης και πληρωμής κάθε μιας χρήσης».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπαλωμενάκης, «τελικό συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 "δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα". Τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει προκύψει μέχρι σήμερα από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε μέχρι το 2014 μια "μαύρη τρύπα" εκατομμυρίων στα οικονομικά του, για την οποία, εννοείται, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές», προσθέτει.

Σημειώνεται πως οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ενημερώθηκαν σήμερα με επιστολή του Προέδρου της για την κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης με την οποία καλούνται να την μελετήσουν εν όψει και της διαδικασίας σύνταξης του τελικού πορίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα