ΔΝΤ: Επιμένει σε μείωση επιτοκίων και περίοδο χάριτος για το χρέος

Ανέφικτος χωρίς υπερβολική λιτότητα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018

Σταθερό στις απόψεις του αναφορικά με τον ορθό τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει το ΔΝΤ, όπως αποδείχθηκε και από τη σημερινή ενημέρωση του υπεύθυνου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Μιλώντας στους ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ στο ΔΝΤ

στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετές πιθανές λύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «πακέτο» ελάφρυνσης του χρέους και καλωσορίζουμε το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε ο κ. Ράις.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι μία καλή λύση θα ήταν η μείωση των ακριβών επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για ορισμένα δάνεια που έχει λάβει από τους εταίρους της και η παράταση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους. Προσέθεσε, πάντως, ότι «αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας».

Υπογράμμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 δεν είναι εφικτός, τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν είμαστε υπέρ της εφαρμογής περισσότερης λιτότητας στην Ελλάδα», ενώ υποστήριξε ότι οι σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωζώνης δεν έχουν διαταραχθεί λόγω της διαφωνίας τους για την Ελλάδα. «Το ΔΝΤ διατηρεί την πολύ καλή του σχέση με την Ευρωζώνη. Όλοι έχουμε θέσει τον ίδιο στόχο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ESM είπε πως «δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το Ταμείο». Ωστόσο χαρακτήρισε λογικό το να υπάρχει μια αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο χρέος. «Είναι βέβαιο πως η αντικατάσταση ακριβότερου χρέους με φθηνότερο θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Στο Eurogroup θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις και χρέος. Για να μετέχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους», είπε και προσέθεσε πως τα στελέχη του ΔΝΤ είναι έτοιμα να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα «όταν τα νούμερα θα βγαίνουν». δήλωσε ο κ. Ράις, προσθέτοντας πως η στάση που κρατά το ΔΝΤ είναι μια στάση συνέπειας έναντι των μελών του Οργανισμού και πως δείχνει την ομοιογένεια με την οποία αντιμετωπίζει το Ταμείο τα μέλη του.

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα συμμετάσχει ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και όχι η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρίσκεται στην Ασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα