Χρήστος Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Επενδύει σε ένα μέλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου

Στρατηγικός στόχος της Παπαστράτος είναι να πραγματοποιήσει το όραμά της: να τοποθετηθεί, δηλαδή, τόσο η ίδια όσο και η Ελλάδα σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Οταν κάτι τέτοιο προέρχεται από τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας ακούγεται ίσως οξύμωρο. Στην πολυεθνική με τα ελληνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο, είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτό όχι μόνο θα διασφαλίσει το μέλλον της Παπαστράτος, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσει την κοινωνία παρέχοντας καλύτερες εναλλακτικές στους σημερινούς καπνιστές. Πρόσφατα η επιχείρηση κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα. Με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά, κατάφερε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο να γίνει το τρίτο διεθνώς κέντρο παραγωγής της Philip Morris International των πλέον καινοτόμων καπνικών προϊόντων, των ράβδων καπνού HEETS για το iQOS, τα οποία θερμαίνουν τον καπνό και δεν τον καίνε όπως τα συμβατικά τσιγάρα. Είναι ιστορική στιγμή για τη διαδρομή της Παπαστράτος, που φέτος συμπληρώνει 86 χρόνια παρουσίας.

Ο κλάδος συνολικά, πάντως, ασφυκτιά κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης και της αλματώδους αύξησης του λαθρεμπορίου. Σήμερα περίπου το 90% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αντιστοιχεί σε φόρους. Τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα για το κράτος [Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ΦΠΑ], αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν σχεδόν κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 30% της συνολικής αγοράς, μετά και την 9η -μέσα σε 8 χρόνια- αύξηση στη φορολογία που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017. Εκτός από τα ταμεία του δημοσίου, απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα χιλιάδων θέσεων εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα των καπνικών. Η Παπαστράτος καταβάλλει λοιπόν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του λαθρεμπορίου από κοινού με την Πολιτεία και τις υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες. Μέχρι σήμερα, η Παπαστράτος μόνο έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Το 2015 ο κύκλος εργασιών της Παπαστράτος ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ. Η συνεισφορά της στα έσοδα του κράτους ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ (ΕΦΚ, ΦΠΑ), ποσό που ισοδυναμεί με το 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Η εταιρεία, σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, έχει κερδίσει ηγετική θέση στην αγορά, με μερίδιο που αγγίζει το 40% και εξαγωγές σε πάνω από 30 χώρες.

Βασικός στόχος για το 2017 είναι να ολοκληρώσει η εταιρεία τις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για τη νέα επένδυση, προκειμένου από τον Ιανουάριο του 2018 το εργοστάσιο να παράγει μόνο ράβδους καπνού HEETS για το iQOS. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή 3 νέων κτιρίων, την εγκατάσταση 2 νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και 10 νέων γραμμών παραγωγής των ράβδων καπνού. Είκοσι δισεκατομμύρια ράβδοι καπνού θα παράγονται εδώ για να ταξιδεύουν σε περισσότερες από 30 χώρες όταν ολοκληρωθεί το έργο.

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα καταφέραμε κάτι σημαντικό. Να συνεχίσουμε να προσθέτουμε αξία μέσα από τη δραστηριότητά μας στην εθνική οικονομία, στην πρωτογενή παραγωγή, στην κοινωνία. Σήμερα, βάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Τοποθετούμε την Παπαστράτος και την Ελλάδα στην καρδιά των διεθνών εξελίξεων στα καπνικά προϊόντα νέας γενιάς. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να εξάγουμε καινοτομία από την Ελλάδα σε 30 χώρες. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για ένα διαφορετικό, καλύτερο αύριο. Οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, η δυναμική της χώρας όμως παραμένει τεράστια. Ηρθε η ώρα να την απελευθερώσουμε όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Αυτό κάνει σήμερα η Παπαστράτος, πιστή στη δέσμευσή της, να αφήνει πίσω της μέλλον. Για όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα