Χρηματιστήριο: Αντίδραση και κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας

Μετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών βγάζοντας αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και τις 874 μονάδες κατάφερε να κλείσει κοντά στα υψηλά ημέρας με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,84% στις 888,41 μονάδες.

Η αγορά παρά την υποχώρηση από τα υψηλά των 919 μονάδων συνεχίζει μια πλάγια κίνηση αναμένοντας τις επόμενες θετικές εξελίξεις που θα την ωθήσουν στην προσπάθεια διάσπασης της ζώνης των 900 με 920 μονάδων.

Και αν στο εσωτερικό η αυριανή λήξη

των παραγώγων της σειράς Μαϊου επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την αγορά, οι ειδήσεις από τους ξένους οίκους συνεχίζουν να είναι θετικές δείχνοντας ότι μεσομακροπρόθεσμα οι προοπτικές της οικονομίας και κατά επέκταση της αγοράς είναι εξαιρετικές.

Σε σημερινά τους report τόσο η Citigroup όσο και το Bloomberg αναφέρονται θετικά στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας ακολουθώντας τα θετικά σχόλια των προηγούμενων ημερών τόσο της Moody’s όσο και της Bank of America.

Συγκεκριμένα η Citigroup δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ανεβάζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα ενώ αναβαθμίζει έντονα και τις εκτιμήσεις της για το 2022, βλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 6,5% ( από 5,9% πριν) που θα είναι η υψηλότερη όχι μόνο στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο περιβάλλον όλων των ανεπτυγμένων χωρών διεθνώς. Αναλύοντας το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, η Citi σημειώνει πως διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων – κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την Covid.

Όσον αφορά το report του Bloomberg αφού κάνει μια αναδρομή στην κρίση της Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο και τις υψηλότερες αποδόσεις οπουδήποτε διαπραγματεύονται τα κρατικά ομόλογα με τους οικονομολόγους να αναμένουν τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των 34 ανεπτυγμένων χωρών ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η Ελληνική οικονομία είναι ένα έμβλημα της απρόσμενης οικονομικής αναζωογόνησης και της δύναμης των 19 χωρών του ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε κέρδη 0,8% και έκλεισε στις 2.151,31 μονάδες ο ΟΤΕ με 4,195, η Aegean με 2,22% και η Motor Oil με 2,2% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% ο ΟΠΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Λάμδα με τα Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΛΠ, Τιτάνας και ΔΕΗ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 2,26%, Jumbo με 1,89% και Alpha Bank με 1,59% και ακολούθησαν ήπια πτωτικά η Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Ο τζίρος ανήλθε στα 84,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 45,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 6,9 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Κρυπτονομίσματα: Μία αγορά για γερά νεύρα και η συνταγή της καταστροφής (vid)

Ο «χρυσός» κανόνας του 50-30-20 για να κουμαντάρετε τα οικονομικά σας

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε καταβάλλονται στους δικαιούχους – Εκκρεμούν 4.130 περιπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα