Χάνουν την αίγλη τους τα γερμανικά ομόλογα - Ελκυστικά τα ελληνικά

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο ετοιμάζονται να καταγράψουν οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων μακράς διάρκειας, σε μια ένδειξη ότι μειώνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αλά και ότι αυξάνονται οι ελπίδες για αποφυγή ενός άτακτου Brexit.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής η απόδοση άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων στο 0,197%, ενώ αργότερα υποχώρησαν στο 0,188%.

Ψηλότερα κινήθηκαν και οι αποδόσεις άλλων τίτλων υψηλής αξιολόγησης, όπως τα ομόλογα της Βρετανίας που έκαναν άλμα 15 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία τους άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Και οι αμερικανικές αποδόσεις είναι κατά 7 μνάδες βάσης ψηλότερα.

Αντίθετα, ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης φαίνονται να ευνοούνται, μεταξύ αυτών και της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας καθώς σημειώνεται μια αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές παγκοσμίως. Πτώση δύο – τριών μονάδων βάσης στο 2,732% παρουσιάζει η απόδοση του ιταλικού.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει και σήμερα εν πολλοίς σταθερή, στο 3,65%., που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, εν αναμονή και μιας αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s.

Ο οίκος αναμένεται αναμένεται σήμερα να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στην κλίμακα Β2 από B3. Να σημειωθεί ότι είναι ο πλέον αυστηρός οίκος και σήμερα «βαθμολογεί» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τρεις βαθμίδες χαμηλότερες από τον Fitch (BB-) και τον Standard & Poor’s. Έχει ωστόσο χαρακτηρίσει ως θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) την έκδοση του 5ετους ομολόγου, ενώ φαίνεται να εκπληρώνονται και οι άλλες προϋποθέσεις που είχε θέσει στο παρελθόν για μία καλύτερη «βαθμολογία».

Αναλυτές της Commerzbank αναφέρουν ότι μια αναβάθμιση θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα σε έκδοση νέου 10ετούς τίτλου.

Στο μεταξύ, χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε λιγότερο του αναμενόμενου κατά το δ' τρίμηνο, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι καραδοκεί ενεά ύφεση, ενώ, την ίδια ώρα, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε μεν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Παράλληλα, η απομάκρυνση των άμεσων φόβων για άτακτο Brexit στις 29 Μαρτίου πυροδότησε κινήσεις πώλησης στα βρετανικά ομόλογα και επηρέασε τα ομόλογα που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα