Άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η νέα πτώση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αντιστάθμισε τις ανησυχίες που επικρατούν για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το μπρεντ καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,05% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 76,54 δολ.

ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,21% στα 67,91 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια, στα 401,49 εκατ. βαρέλια συνολικά για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι τιμές βρέθηκαν αντιμέτωπες με πιέσεις λόγω της ανόδου των αποθεμάτων διυλισμένων προϊόντων και της σχετικά περιορισμένης ζήτησης για καύσιμα το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

«Τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου έδειξαν μία πτώση η οποία ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου», σχολίασε ο αναλυτής της Rivkin Securities, William O'Loughlin.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου σημείωσαν άνοδο κατά 3,1 εκατ. βαρέλια.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της χώρας για την περασμένη εβδομάδα, αυτή παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ένας όγκος εξαγωγών ο οποίος σημειώθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν αναμένεται να περιορίσουν τις εξαγωγές της Τεχεράνης, δημιουργώντας σταδιακά σημαντικό έλλειμμα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Την αγορά πετρελαίου επηρεάζουν επίσης αφενός οι αδύναμες επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών, αλλά και οι πιθανοί νέοι εμπορικοί δασμοί στην Κίνα από πλευράς ΗΠΑ.
«Οι αναδυόμενες αγορές το ΑΕΠ των οποίων έχει εντονότερη εξάρτηση από τον τομέα της ενέργειας, αποτελούν προφανή πηγή ανησυχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies.

Keywords
Τυχαία Θέματα