Πώς μπορούμε να μειώσουμε 2,5 δισ. ευρώ τους φόρους

Βγήκαμε από τα μνημόνια. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουμε περίπου 5 δισ. ευρώ επιπρόσθετους φόρους. Με λίγα λόγια, κάθε μέρα που περνάει θα πρέπει να πληρώνουμε 3 εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι σήμερα. Ο λόγος είναι διπλός:

α) Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχουμε δεσμευτεί ως χώρα.
β) Η συνεχής προτεραιότητα που δίνεται στη διόγκωση του κράτους και στα συνεπαγόμενα κόστη του. Χωρίς ο πολίτης να λαμβάνει καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΕΡΤ.

Ολοι θέλουμε μια ισχυρή και ποιοτική ΕΡΤ. Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μειώνοντας στο μισό το τέλος που πληρώνει κάθε νοικοκυριό για την ΕΡΤ το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ. Πιστεύω δε ότι και η ίδια η ΕΡΤ μπορεί να συνεχίσει την πορεία της χωρίς απολύσεις, αλλά με πιο σφιχτή διαχείριση και με σύγχρονους τρόπους αύξησης των εσόδων της.

Ο φαύλος κύκλος της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω υπερφορολόγησης των πολιτών, διόγκωσης του κράτους, αλλά και στεγνώματος της αγοράς δεν οδηγεί πουθενά. Κάποιος λιγότερο αισιόδοξος από εμένα θα έλεγε ότι οδηγεί μαθηματικά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων και στη σύνθλιψη της όποιας μεσαίας τάξης έχει απομείνει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί για μείωση κρατικών δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ ώστε να μπορεί να μειώσει τη φορολογία κατά 1,9 δισ. σε δύο έτη.

Πιστεύω ότι είναι πλέον ρεαλιστικός ο στόχος μείωσης των κρατικών δαπανών έως και κατά 2,5 δισ. ευρώ δίνοντας έμφαση στους κάτωθι τομείς:

α) Καταναλωτικές δαπάνες Δημοσίου: μείωση 400 εκατ. ευρώ
β) Μείωση κόστους ΔΕΚΟ: 600 εκατ. ευρώ
γ) Επαναφορά του λόγου προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 5: 400 εκατ. ευρώ
δ) Εξορθολογισμός κρατικής επιχορήγησης: 300 εκατ. ευρώ
ε) Outsourcing Δημοσίου: 300 εκατ. ευρώ

Εμφαση στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα με το κατάλληλο process management, τις κατάλληλες δομές και διαδικασίες ανάθεσης, παρακολούθησης και διαχείρισης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται ούτε αποκλειστικά ούτε μονοπωλιακά από το κράτος. Με παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών του Δημοσίου στους ιδιώτες, σε υποδομές και υπηρεσίες μέσω ΣΔΙΤ, π.χ. ηλεκτρονικό εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους, αναβάθμιση των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στα νοσοκομεία, σε υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δημοσίου όπως η έκδοση της μισθοδοσίας των δημόσιων υπαλλήλων, ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας στους δήμους κ.λπ. Ετσι απελευθερώνεται προσωπικό που θα μπορεί να προσφέρει σε κρίσιμους τομείς. Παράλληλα θα υπάρχουν πόροι για την ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας

στ) Αναστολή αυξήσεων δημόσιων υπαλλήλων: 250 εκατ. ευρώ
η) Λοιπά λειτουργικά έξοδα: 250 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτό είναι εφικτή η μείωση κόστους μέσω κεντρικών διαπραγματεύσεων ή μέσω outsourcing. Το παζλ συμπληρώνουν τα ενοίκια, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, η χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων και η διαχείριση του στόλου.

Γίνονται όλα τα ανωτέρω; Είμαι πεπεισμένος ότι ναι. Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία είναι να το πιστέψουμε όλοι και να ενστερνιστούμε τις αρχές της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας, της αλληλεγγύης, της αριστείας και της αξιοπιστίας. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά, παραφράζοντας τον Γκαίτε, κάποια κράτη δεν λογαριάζουν τα λεφτά τους μέχρι να τελειώσουν. Κάποια άλλα κάνουν το ίδιο με τον χρόνο τους.

* Σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών (2010-2012)

Keywords
Τυχαία Θέματα