Τα καθήκοντα του Γιώργου Δημαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, χθες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος και ο Υφυπουργός, Γιώργος Δημαράς, με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων από τον τελευταίο.

Ο Υπουργός παρουσίασε το νέο πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο έχουν καταλήξει οι τρεις: «Σε αδρές γραμμές ο Υφυπουργός θα αναλάβει δυο μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις και τη δασική πολιτική και ταυτόχρονα θα αναλάβει και την εποπτεία του μεγαλύτερου φορέα που έχει το ΥΠΕΝ, του Κτηματολογίου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων, το οποίο χαρακτήρισε «εντατικό». Η μεν Αποκεντρωμένη θα προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων, με στόχο να εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο ήδη πολύ ικανοποιητικός ρυθμός. Το δε Υπουργείο, ήδη προχώρησε σε μια σύμβαση απευθείας ανάθεσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο διεθνής διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου η αξία του έργου είναι πολύ μεγαλύτερη και άρα μπορούν να περιληφθούν περισσότερες κατασκευές προς κατεδάφιση. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «μάλλον έχουν πεισθεί οι πάντες ότι η κυβέρνηση το εννοεί, τη δέσμευση την οποία έκανε, θα την ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, από την πλευρά του, ξεκίνησε λέγοντας: «Σήμερα, καλωσορίζουμε και επίσημα τον Γιώργο Δημαρά στο ΥΠΕΝ. Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο εμπιστεύεται αλλά και ενισχύει». Παράλληλα επεσήμανε ότι «αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που κάνουμε όλοι μαζί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΝ έχει συμβάλει την τελευταία τριετία σε μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα και θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών ανέφερε, ενδεικτικά, τους Δασικούς Χάρτες, το Κτηματολόγιο, την οριοθέτηση του αιγιαλού, που ολοκληρώνεται το 2018, το Παρατηρητήριο Δόμησης, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και υη Περιβαλλοντική Αδειοδότηση μέσω Διαδικτύου, υην ηλεκτρονική οικοδομική άδεια, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την Ανακύκλωση. «Όλα αυτά είναι ταυτότητα της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Είναι δρομολόγιο εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά και δρομολόγιο για μια Ελλάδα η οποία βαδίζει πιο ελεύθερα, προοδεύει, δημιουργεί. Είμαστε όλοι εδώ για να το αποδείξουμε».

Ο νέος Υφυπουργός, Γιώργος Δημαράς, αφού ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης αρχών πολιτικής οικολογίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο στα πλαίσια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τόνισε δε ότι εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θέλουμε επενδύσεις που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον, θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία που θα διαχέεται στην κοινωνία και όχι σε λίγους». Ως κάποιες από τις προτεραιότητες έθεσε την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στη χωροταξία, στην πολεοδομία και στην αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τις αστικές αναπλάσεις και την ανάπτυξη βιώσιμης κινητικότητας.

Τα καθήκοντα Δημαρά

Συστήνοντας τον εαυτό του και παρουσιάζοντας το όραμα που προτίθεται να υπηρετήσει, ο υφυπουργός ΠΕΝ, έκανε αρχικά λόγο για «ιστορική σχέση» με τη συγκεκριμένη θέση, καθώς -όπως είπε- στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, με υφυπουργό στο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τον Στέφανο Μάνο, ο ίδιος, ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός ανέπτυξε μια πλούσια συνεργασία τόσο με τον Στ. Μάνο όσο και με άλλα ονόματα του χώρου, όπως ο Ευ. Κουλουμπής, ο Κ. Λιάσκας και ο Σ. Κούβελας από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Δημαράς τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να περάσουν τις ιδέες της οικολογίας στην κυβερνητική πολιτική και απευθύνονται σε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα. «Αν δεν αλλάξουμε μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση των οικονομιών και των κοινωνιών» σημείωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ και πρόσθεσε: «Η πολιτική οικολογία έρχεται να τονίσει ότι προτεραιότητα όλων αποτελεί η προστασία του πλανήτη. Ως εκ τούτου, πρέπει να τιθασεύσουμε τους πολιτικούς και οικονομικούς καιροσκόπους που λειτουργούν σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται. Θέλουμε επενδύσεις, που η αξία τους θα διαχέεται στην κοινωνία και δεν θα ενοχλούν το περιβάλλον».

Δίνοντας επιγραμματικά τη στόχευση των καθηκόντων του, ο κ. Δημαράς έκανε λόγο για:

• Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου

• Σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

• Θεσμική προστασία της φύσης και των πόρων της (νερό κ.λπ.)

• Αλλαγή της πολιτικής σε χωροταξία και πολεοδομία

• Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που αφορά την πολεοδομία

• Τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση

• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε με άμεσες παρεμβάσεις και χωρίς να χρειάζεται η έλευση χρόνων, να επιτυγχάνεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, με «πρασίνισμα των πόλεων, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργία πράσινων διαδρομών, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων». Σημείωσε ενδεικτικά ότι η αναλογία δόμησης έναντι των κοινόχρηστων χώρων, που προσφέρονται για πράσινο (75-80% έναντι 20%), στην «καρδιά» της Αθήνας, πρέπει ν΄ αλλάξει. Έχοντας ο ίδιος, ως μηχανικός, πλούσια διαδρομή στο συγκεκριμένο θέμα, έκανε λόγο για πόλεις με ενεργειακά σαπισμένα κέντρα, που χρήζουν αναγέννησης. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν. Έχουμε κτίρια προηγούμενων δεκαετιών που δεν έχουν καμία ενεργειακή συμπεριφορά και επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη ζωή. Αν δεν πρασινίσει η Αττική, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κατακόρυφα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αναγκαία είναι και η παρέμβαση στην αισθητική των πόλεων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κεραίες, το ελενίτ, τις διαφημιστικές πινακίδες».

«Ζητούμε υπέρβαση του παλιού τρόπου λειτουργίας, έμπνευση, αφύπνιση και συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα» τόνισε ο κ. Δημαράς και κατέληξε: «Η φιλοσοφία μας είναι πως το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη συλλογική δουλειά. Έχουμε να δώσουμε λογαριασμό στα παιδιά και τα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές». Σημειώνεται, δε, ότι παρούσες στην συνέντευξη Τύπου ήταν η κόρη και οι τρεις εγγονές του υφυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων και του ΣΔΙΤ (Διαχείριση Απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου, ο κ. Δημαράς σημείωσε τη φιλοσοφία και τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής οικολογίας, που τον καθιστούν μέλος των Οικολόγων Πρασίνων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. «Η οικολογία έχει μία πάγια θέση: πρέπει γρήγορα να μεταβούμε σε μια φάση που δεν θα παίρνουμε ενέργεια από καύσιμα. Εξακολουθώ να έχω αυτή τη θέση και θα προσπαθήσω να πείσω την κυβέρνηση να μη συνεχίσει τις εξορύξεις. Αν δεν τα καταφέρω, θα παραμείνω διαφωνών». Όσο για τη διαφωνία των Οικολόγων Πρασίνων σχετικά με το ΣΔΙΤ, τη χαρακτήρισε «μάλλον μικρή» και μη ευρισκόμενη στον «πυρήνα» των διαφωνιών. Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά: «Αν συμφωνούσαμε σε όλα με την κυβέρνηση, δεν θα ήμασταν άλλη παράταξη. Θα ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσα».

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου:

«Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ καλό φθινόπωρο. Αν έχετε αυθαίρετο μπορείτε να το αυτοκατεδαφίσετε να μας βγάλετε από τον κόπο! Να καλωσορίσουμε τον κ. Δημαρά τον Υφυπουργό στο Υπουργείο μας, θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στο έργο του Υπουργείου.

Έχουμε παρόντος και του κ. Φάμελλου καταλήξει σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και των τριών μας. Σε αδρές γραμμές ο νέος Υφυπουργός θα αναλάβει δυο μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις και τη δασική πολιτική και ταυτόχρονα θα αναλάβει και την εποπτεία του μεγαλύτερου φορέα που έχει το ΥΠΕΝ του Κτηματολογίου. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το Υπουργείο τη νέα περίοδο.
Εισαγωγικά να ευχηθώ καλή επιτυχία και να δώσω τον λόγο στον κ. Δημαρά.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία, ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση και βεβαίως τον Υπουργό, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, που δεν γνωριζόμαστε τώρα, μπορώ να πω είμαστε φίλοι.
Από τον τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχα για την παρακολούθησης του περιβάλλοντος του Υπουργείου, ήρθα πλέον στο Υπουργείο. Έτσι γνωριζόμαστε με τους Γενικούς Γραμματείς, την κα Κλαπατσέα, έχουμε συνεργαστεί, έρχομαι σε ένα γνωστό χώρο.
Ήθελα να σας πω πως ξεκίνησε αυτή η σχέση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παλιά ήταν Χωροταξίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει καμιά φορά αξία και η ιστορία. Η πρώτη μου επαφή με το Υπουργείο εκεί που είναι τα γραφεία μου τώρα στην Αμαλιάδος, ήταν ’79-’80 Υφυπουργός Στέφανος Μάνος. Εκείνη την εποχή υπήρχε κρίση στην οικοδομή, εγώ ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός καταφέραμε και συντονίσαμε σε όλη την Ελλάδα τους μηχανικούς, τους οικοδόμους, τους επαγγελματοβιοτέχνες που είχαν σχέση με την οικοδομή γιατί υπήρχε μεγάλη κρίση και κάναμε μια Επιτροπή και τη λέγαμε ΣΕΦΕΟ (Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Εργαζομένων στην Οικοδομή).
Μεγάλες προσωπικότητες για εκείνη την εποχή ήταν ο Ευάγγελος Κουλουμπής, ο Νίκος Γρατσίας, ο Κώστας Λιάσκας, ο Κούβελας από το ΤΕΕ Βορείου Ελλάδος και ήμασταν κι εμείς νεώτεροι μηχανικοί, αλλά ήταν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων βουλευτής του ΚΚΕ τότε, ο Μαυρουδόγλου αν τον θυμάστε.
Συντονιστήκαμε λοιπόν όλοι οι κλάδοι της οικοδομής γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη κρίση και κάναμε πολλές συγκεντρώσεις. Μια από τις συγκεντρώσεις ήταν με ταυτόχρονο ραντεβού με τον Στέφανο Μάνο στην Αμαλιάδος. Μαζεύτηκαν χιλιάδες οικοδόμοι από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πανόρμου κι όλα τα στενά ακόμη και τα γιαπιά ήταν κάτι ημιτελείς οικοδομές είχαν γεμίσει οικοδόμους με τις ντουντούκες.
Εμείς ανεβαίνουμε η Επιτροπή να συναντήσουμε τον Στέφανο Μάνο και αυτοί φώναζαν συνθήματα. Ο Μάνος από σύμπτωση ήταν στο γραφείο, που εγώ τώρα είμαι ως Υφυπουργός. Και άνοιξε το παράθυρο και λέει «καλά, να συζητήσουμε αλλά αυτούς τι τους φέρατε εδώ και φωνάζουν και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;». Έτσι λοιπόν ήταν η πρώτη επαφή με αυτό το Υπουργείο και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγα να καθόμουν εκεί που καθόταν ο Στέφανος Μάνος και δίπλα μετά ο Αντώνης Τρίτσης γιατί έτυχε μετά να είμαι στις Επιτροπές του Αντώνη Τρίτση.
Έτσι έχω μια ιστορική σχέση με το Υπουργείο και με τον χώρο αυτό. Εγώ συμμετέχω στην Κυβέρνηση ως εκπρόσωπος βασικά της Πολιτικής Οικολογίας και του Κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων που ξέρουμε ότι είναι το Κόμμα του ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή μου εδώ έχει μια ευθύνη γιατί εκπροσωπώ τόσο πολύ αυτό τον ευρύ πολιτικό χώρο που λέγεται Πολιτική Οικολογία και πραγματικά δεν το κρύβω ότι θέλουμε να περάσουμε αυτές τις ιδέες της Οικολογίας και στην κυβερνητική πολιτική και σε όλο το πολιτικό σύστημα.
Μπορώ να πω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει περάσει αυτή η Πολιτική της Οικολογίας και έχει περάσει με έργα. Εμείς βεβαίως θέλουμε η Πολιτική της Οικολογίας να περάσει και στους άλλους τομείς: στην υγεία, στον τομέα της παιδείας που θέλουμε εκεί να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ποιοτικά αλλά και σε έκταση να καλύπτει όλους τους μαθητές, διότι αυτά τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρακολουθούνται από ένα μικρό ποσοστό μαθητών, αλλά και στην οικονομία.
Θέλουμε ένα προσανατολισμό των οικονομικών πόρων σε έργα και δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, ορθής διαχείρισης των υδάτων που είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα για να ζήσουμε από εδώ και πέρα και κυρίως οι επόμενες γενιές, αλλά και να αποκαθιστούμε σιγά - σιγά τις ζημιές που έχουν προκαλέσει στη φύση.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Πολιτική Οικολογία έχει ήδη αφήσει θετικό έργο. Προηγήθηκε εδώ ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος είναι παρών και τον ευχαριστώ Γιάννη που είσαι σήμερα μαζί μας. Έγινε έργο, που κάποιο που τελείωσε την περίοδο που ήταν ο κ. Τσιρώνης και κάποιο που τελείωσε μετά, στη συνέχεια που ολοκληρώθηκε και έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που έκανε ο Γιάννης Τσιρώνης και ήταν αυτό των δασικών χαρτών.
Επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) αλλά κι άλλα ζητήματα όπως ο νόμος για τη δόμηση που ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε επί Σταθάκη, τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της πράσινης σακούλας που άρχισαν να δουλεύουν τότε το έφερε στη Βουλή και το ολοκλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, το οποίο εισηγήθηκα εγώ στη Βουλή ως βουλευτής.
Επίσης η εθνική στρατηγική για τα δάση και ένα σωρό άλλα πράγματα όπως ήταν αντίστοιχου έργου που υπήρχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εμείς ως εκφραστές της Πολιτικής Οικολογίας, γιατί αυτό αισθάνομαι, δεν απευθυνόμαστε μόνο στους Οικολόγους. Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και στους Αριστερούς και στους Δεξιούς και στους Κεντρώους, αλλά και σε αυτούς τους πολίτες που δεν έρχονται καθόλου να ψηφίσουν, που νομίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε από μόνα τους.
Εμείς στέλνουμε ένα σήμα κινδύνου: εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Αυτό είναι σήμερα το πρόταγμα και το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσει η Οικολογία.
Η Αριστερά είχε και έχει στον πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα αιτήματα οδηγούν σε συνεκτικές, δίκαιες και δημοκρατικές κοινωνίες και είναι η βάση για να αναπτυχθούν οι οικολογικές ιδέες και πολιτικές.
Η Πολιτική Οικολογία έρχεται να προσθέσει σε αυτά τα αιτήματα, που τα αποδέχεται και τα ενσωματώνει και να τονίσει ότι αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής στον πλανήτη μας. Οι επιστημονικές αναλύσεις αλλά και οι εμπειρικές παρατηρήσεις επισημαίνουν ότι οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε πλήρες αδιέξοδο εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής αλλάζοντας το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Τονίζουμε την ανάγκη
Να μπει φραγμός στις δυνάμεις που καταστρέφουν τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι.
Να τιθασεύσουμε τους διεθνείς και ντόπιους κερδοσκόπους που λειτουργούν πέρα από την ηθική και τη νομιμότητα σε βάρος των ανθρώπων και της φύσης.
Να διαπαιδαγωγήσουμε και είναι το πιο σημαντικό αυτό τη νέα γενιά για τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής και την επιβίωση σε αρμονία με τη φύση.
Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα με τα σημερινά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα: Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική κρίση, μεταναστευτικές ροές, κλιματική αλλαγή, ερημοποίηση πολλών περιοχών και όλα αυτά που ζούμε και θα ζήσουμε εντονότερα στα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες.
Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα σήμερα –και λέω σήμερα και όχι αύριο- πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται και ν’ αλλάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε αποκαθιστώντας όσο είναι δυνατόν τις ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί.
Θέλουμε επενδύσεις; Ναι, θέλουμε. Αλλά θέλουμε επενδύσεις που δε θα καταστρέφουν το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε εμείς το περιβάλλον, που χρειάζονται το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία και που η αξία αυτή θα διαχέεται στην κοινωνία σε όλους και όχι σε λίγους.
Οι προτεραιότητες οι δικές μου όπως τις αισθάνομαι αλλά και η συνέχεια για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τη συμμετοχή μας θέλουμε ν’ αφήσουμε το σημάδι, το στίγμα θα έλεγα, της πολιτικής οικολογίας με συγκεκριμένα μέτρα και νόμους. Στη γενική μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου, που βεβαίως εμείς ταυτιζόμαστε σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος μ’ αυτή, να προχωρήσουμε ταχύτατα και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.
Να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Ν’ αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να κάνω μια παρένθεση: Ακόμα το 81% των απορριμμάτων τα πάμε στην ταφή, ενώ αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλά, αλλού 10%, άντε μέσος όρος γύρω στο 50%. Να προστατεύσουμε τη φύση αλλά και τους φυσικούς πόρους, τα νερά, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τον ορυκτό πλούτο κτλ.
Για την κλιματική αλλαγή να εφαρμόσουμε μέτρα που να υπερβούμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Όσο και καλή να είναι συγκριτικά με άλλες συμφωνίες, η συμφωνία του Παρισιού, δεν αρκεί ν’ αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
Να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία και στην πολεοδομία. Να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μεγάλο στοίχημα είναι η εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων που είναι τα νέα γενικά πολεοδομικά σχέδια για τους 325 Δήμους της χώρας. Να συμπληρωθεί και ν’ αξιοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικής πολεοδομίας, δηλαδή να μπορεί ο κάθε πολίτης απ’ το διαδίκτυο να βλέπει τους όρους δομήσεως κάθε περιοχής και κάθε δρόμου.
Αυτό υπάρχει σ’ ένα βαθμό, δεν έχει όμως ακόμα τα ιστορικά στοιχεία να δούμε και πώς ήταν προηγούμενα, αλλά και δε μπορεί να λειτουργήσει η πλατφόρμα ακόμα. Αυτό, είμαστε σε μια διαδικασία που πρέπει να γίνει. Όπως επίσης να κωδικοποιηθεί και ν’ απλουστευθεί η πολεοδομική νομοθεσία. Σα μηχανικός που έτρεχα στις Πολεοδομίες, τα παιδιά μου είναι Μηχανικοί, ξέρω τί σημαίνει αυτή η δαιδαλώδης νομοθεσία γύρω από τα πολεοδομικά θέματα.
Και βεβαίως να καθοριστούν ο οριογραμμές στον αιγιαλό κι ένα σωρό άλλα ζητήματα που έχει το Υπουργείο. Πρέπει να τα τρέξουμε, πραγματικά αυτή η κυβέρνηση έχει τη διάθεση, έχει την όρεξη, υπάρχουν βεβαίως και αντιστάσεις και η δυσκολία του χρόνου. Και πρέπει να το παραδεχθούμε.
Πρέπει να βάλουμε τάξη κι εδώ το επισημαίνω, στην εκτός σχεδίου δόμηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων, κατοικίες, ξενοδοχεία κτλ. Οικοδομείται ακόμα σ’ ένα άναρχο τοπίο, χωρίς δρόμους προσπέλασης, χωρίς υποδομές, χωρίς κοινόχρηστους χώρους. Έτσι είναι. Ακόμη βγαίνουν άδειες για τα προϋφιστάμενα του 2003, χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστους δρόμους, επειδή είναι στις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης.
Αυτό τον όρο τον έχουμε αλλάξει με τον τελευταίο νόμο, δε μιλάμε για εκτός σχεδίου, μιλάμε για πολεοδομημένες περιοχές και μη πολεοδομημένες περιοχές. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο να μπορούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τη δημιουργία δικτύου κοινοχρήστων χώρων, δρόμοι, πλατείες κτλ., χωρίς να πρέπει να περιμένουμε 10 ή 30 χρόνια για την ένταξη στο σχέδιο πόλης ή την ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής.
Γιατί δυστυχώς, έχουμε πολεοδομικά σχέδια πριν ακόμα της εποχής του Τρίτση που δούλευα εγώ σ’ Επιτροπές, που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Δηλαδή στην ουσία παίρνουν ατομικές πράξεις εφαρμογής, αλλά δεν έχουν ανοίξει οι δρόμοι. Δηλαδή και πάλι έχουμε φαινόμενα σαν το Μάτι κτλ. και σε περιοχές που είναι υποτίθεται νόμιμες, σχετικά νόμιμες.
Ένα ζήτημα που θέλω πραγματικά ν’ ασχοληθώ κι ευχαριστώ και τον Υπουργό που μου είπε «δούλεψε αυτό το μήνα», είναι οι αστικές αναπλάσεις. Θέλουμε να πρασινίσουν οι πόλεις, να γίνουν ανθρώπινες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι πόλεις μας να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.
Αύξηση πρασίνου, αύξηση της υδατοπερατότητας για προστασία από πλημμύρες και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με φυτεύσεις, χωμάτινες επιφάνειες, επιστρώσεις, με ψυχρά υδατοπερατά υλικά κτλ. Ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, πράσινες διαδρομές, μέσα σταθερής τροχιάς κτλ.
Και λέω ότι δεν πρέπει να σταθούμε και δε μιλάω μόνο εμείς ως κυβέρνηση, μιλάω ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, στα μέτρα και τους νόμους που υπάρχουν. Πρέπει να τολμήσουμε. Θα χρειαστούν λοιπόν τολμηρές τομές ώστε τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν, και υποβαθμίζονται, ν’ ανανεωθούν με νέους όρους, να μπορούν να γίνουν και να εφαρμοστούν σχέδια σε ευρύτερες περιοχές σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου ή πολλών οικοδομικών τετραγώνων. Και θα σας πω πώς το αισθάνομαι αυτό και σα Μηχανικός.
Η πόλη της Αθήνας, ας σκεφτούμε περιοχές όπως είναι η πλατεία Βάθη, η Πειραιώς κτλ., πλέον αυτά τα κτίρια έχουν ηλικία 60, 70 χρόνων. Το μπετό μετά από τα 50 χρόνια, μειώνεται σταδιακά η αντοχή ανάλογα και με τις συνθήκες. Ενεργειακή συμπεριφορά αυτά τα κτίρια δεν έχουν. Οι εγκαταστάσεις έχουν παλιώσει. Η αισθητική δεν το συζητώ.
Εάν μείνουμε απαθείς και αφήσουμε την εξέλιξη να πάει μόνη της, όταν ένα-ένα που θα καταρρέει και θα βρίσκει τρόπο ο ιδιωτικός τομέας να το ξαναδομήσει θα ξαναδημιουργηθεί η παλιά πόλη με τους ίδιος όρους που έγινε αυτή η πόλη, χωρίς πράσινο, χωρίς κοινόχρηστους χώρους.
Επομένως πρέπει να δούμε συνολικά και να συζητήσουμε τί θα γίνει μ’ αυτές τις πόλεις που σαπίζουν κι αναπτύσσονται περιφερειακά. Είναι πολεοδομικό παράδοξο αυτό, η πόλη να είναι σάπια στο κέντρο και να επεκτείνεται περιφερειακά. Και βεβαίως απ’ όποια άποψη να το συζητήσουμε, λειτουργική, οικονομική κτλ., αυτό είναι παράλογο. Επομένως πρέπει να δούμε το μέλλον, γι’ αυτό εμείς οι οικολόγοι αναφερόμαστε πάντα στις επόμενες γενιές και σε αιώνες και η Πολεοδομία, σχεδιάζουμε σήμερα και τ’ αποτελέσματα τα βλέπουμε μετά από 20 χρόνια, 30 χρόνια και πολλές φορές και αιώνες.
Έτσι λοιπόν πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε με τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν και αυτά τα κτίρια πλέον δε θ’ αντέχουν ούτε σε σεισμό ούτε έχουν σωστή ενεργειακή συμπεριφορά κι επομένως πρέπει να ξαναδούμε πώς αυτή η πόλη θα αναγεννηθεί μ’ ένα σχέδιο που δε θα είναι μόνο οικόπεδο-οικόπεδο.
Εξάλλου είναι τόσοι πολλοί οι ιδιοκτήτες σ’ αυτά τα κτίρια που δε μπορεί να τους βρει ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει συμφωνία μαζί τους, πάντως είναι ένας τομέας πρόκληση που θ’ αρχίσουμε να τον δουλεύουμε, εμείς κι εγώ στο Υπουργείο που τα ζω και τα παλεύω πάρα πολλά χρόνια και ελπίζω να έχουμε το χρόνο μαζί με την κοινωνία όμως και με τη συνεννόηση, να προχωρήσουμε και να δώσουμε την προοπτική που πρέπει.
Επίσης πρέπει να δούμε τί γίνεται με την παρέμβαση στους υφισταμένους οικισμούς αυθαιρέτων. Το έχει ήδη προχωρήσει ένα σχέδιο ο Γιώργος Σταθάκης, γιατί πρέπει να δούμε τη λειτουργικότητα, την ανθεκτικότητα των οικισμών και βεβαίως τη συμπεριφορά απέναντι σε πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κτλ.
Παρέμβαση τέλος, και στην αισθητική των πόλεων. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι τριτοκοσμική. Είχα πάει ένα ταξίδι πριν από μια εβδομάδα στην Ευρώπη, αυτό το χάλι που έχουμε στην Αθήνα, οι αφίσες που υποτίθεται ότι διαφημίζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μ’ έναν απολιτίστικο τρόπο, στις κολώνες φωτισμού στις λεωφόρους, από πάνω μέχρι κάτω, που ακόμα κι όταν περπατάει ο πεζός βρίσκει μπροστά του.
Πρέπει να βάλουμε μια τάξη σ’ αυτά, στις διαφημιστικές πινακίδες στις κεραίες, στα ελενίτ, όλα αυτά τα πράγματα, να δούμε δηλαδή και την αισθητική πλευρά της πόλης.
Ήθελα να σας πω στο τέλος ότι εμείς θέλουμε να δούμε πώς θα τα κάνουμε αυτά και πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στο Υπουργείο και γενικά στους Δήμους, τις Περιφέρειες, είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ζητάμε υπέρβαση του παλιού τρόπου λειτουργίας, ζητάμε δημιουργική αφύπνιση, έμπνευση και πρωτοβουλία για να κάνουμε τα οράματα πραγματικότητα. να υπερβούμε τη φθορά της γραφειοκρατίας, να είμαστε όλοι καθαροί απέναντι στον ελληνικό λαό. Όχι συναλλαγή, τέρμα στην όποια διαπλοκή με συμφέροντα που υπήρξαν στο παρελθόν. Καθαρά χέρια. Είναι η σημαία μας.
Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, συσκέψεων, σύσταση διεπιστημονικών ομάδων εργασίας με ακαδημαϊκούς πολεοδόμους, νομικούς, δικαστές κτλ. Επίσης συνεργασία με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Συλλόγους και την Κοινωνία των Πολιτών. Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, συνεργασία με τους Βουλευτές και τα κόμματα.
Εκτιμώ ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία με τους φίλους Υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο. Για εμένα η άποψή μου, η φιλοσοφία μου για να έχουμε καλά αποτελέσματα είναι η συλλογική δουλειά. Συλλογική δουλειά, με αγάπη, με εκτίμηση μεταξύ μας, με αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Έχουμε να δώσουμε λογαριασμό στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Εδώ είναι τα τέσσερα εγγόνια μου! Αλλά έχουμε σε όλους τους νέους να δώσουμε λογαριασμό στις επόμενες γενιές, να δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία αυτής της χώρας της Ελλάδας που έχει τόσο μακραίωνο πολιτισμό. Έχουμε να δώσουμε αν θέλετε και από μια άλλη άποψη λογαριασμό στο Δημιουργό της ζωής, όπως και να το πάρουμε και όπως και να το ερμηνεύσουμε. Αυτό το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη το τόσο σπάνιο στο σύμπαν, πρέπει και έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε.
Υπόσχομαι κυρίες και κύριοι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, τις γνώσεις, την εμπειρία ζωής για το καλό της πατρίδας, το καλό του ελληνικού λαού, την προστασία της φύσης και την προστασία όλης της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Φάμελλος θα ήθελε να πει μερικά λόγια;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και βέβαια. Νομίζω ότι άξιζε και έπρεπε να μιλήσει πρώτος ο Γιώργος Δημαράς γιατί τον καλωσορίζουμε, γιατί είναι και το πρόσωπο το οποίο παρουσιάζεται σε εσάς και πολιτικά και ως πρόσωπο εννοώ στους διαπιστευμένους, αλλά σε όλο το δυναμικό και τα στελέχη του Υπουργείου μας.
Να πω ότι εμείς όλοι εν συνόλω και τον καλωσορίζουμε και τον αγαπάμε και πιστεύουμε ότι θα τα πάμε πάρα πολύ καλά και γι' αυτό είναι εδώ πολλά στελέχη και όλη η πυραμίδα συνεργασίας, γιατί εμείς δεν έχουμε άλλου είδους πυραμίδες παρά μόνο συνεργασίας, είναι οι Γενικοί μας Γραμματείς, είναι ο προηγούμενος αναπληρωτής Υπουργός και συνάδελφος βουλευτής ο Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρομαι στην κα Κλαπατσέα και την κα Βαριτάκη, είναι ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανακύκλωσης και πάρα πολλά στελέχη που μπορεί να ξεχνάω, αλλά είμαστε όλοι εδώ.
Είμαστε όλοι εδώ γιατί και ο ανασχηματισμός έδειξε ότι πρέπει να είμαστε όλοι εδώ. Η επιλογή αυτή η πολιτική του ανασχηματισμού είναι και ένα μήνυμα ότι η πολιτική περιβάλλοντος, η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μια πολιτική την οποία η Κυβέρνηση την εμπιστεύεται και την ενισχύει. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Δημαράς είναι εδώ μαζί μας για να ακολουθήσουμε ένα δρόμο που είναι δοκιμασμένος, αλλά έχει και πολλές απαιτήσεις.
Είναι η πρώτη συνέντευξη που κάνουμε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και είμαστε όλοι μαζί έτσι εδώ. Δεν μπορεί να μείνει έξω από τη συζήτηση το ότι πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει μια συνέντευξη Τύπου με το νέο του Υφυπουργό εκτός προγράμματος. Η χώρα μας περπατάει, δημιουργεί, προοδεύει πιο ελεύθερα, πιο δυνατά και είμαστε εδώ πιο δυνατοί για να το αποδείξουμε.
Πρέπει να σας πω ότι αυτό το είπα γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούμε ότι έχει συμβάλλει σε μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά στηρίζουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα συνολικά καλύτερη και πιο σημαντική θα έλεγα και διεθνώς.
Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες αναφέρθηκε ο Γιώργος Δημαράς έχουν χαρακτηρίσει την περίοδο αυτή, αυτή την τριετία. Οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, η οριοθέτηση του αιγιαλού που τελειώνει το ’18, το Παρατηρητήριο δόμησης, το ηλεκτρονικό Μητρώο αποβλήτων, το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό Μητρώο και η περιβαλλοντική αδειοδότηση μέσω διαδικτύου, οι ελεγκτές δόμησης, η ηλεκτρονική άδεια οικοδομική άδεια, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η ανακύκλωση όλα αυτά είναι ταυτότητα της Ελλάδας. Είναι δρομολόγιο για να βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά είναι δρομολόγιο για μια Ελλάδα η οποία προοδεύει και δημιουργεί.
Και σε αυτή την προσπάθεια επιλέξαμε -επέλεξε ο Πρωθυπουργός προφανώς πρώτα απ' όλα- να έχουμε μια πολύ δυνατή συνεργασία και από τη μεριά τη δική μας πέρα από το καλωσόρισμα στο Γιώργο Δημαρά και την ευχή για την καλύτερη επιτυχία, την οποία εμείς τη συνεργασία την είχαμε έτσι κι αλλιώς διότι είχε και την ευθύνη και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο για το συντονισμό αυτό και συνεργαστήκαμε πάρα πολύ, πέρα από τις εισηγήσεις που έκανε στα περιβαλλοντικά νομοσχέδια που είχαμε έτσι κι αλλιώς συνεργασία. Αυτή τη συνεργασία εμείς δεν την ευχόμαστε μόνο, αλλά δείχνουμε ήδη με τις επιλογές τις οποίες ανακοίνωσε ο Υπουργός σε ποιους τομείς δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος και θέλουμε και ισχυρή ενίσχυση.
Προφανώς το θέμα του Κτηματολογίου με τα γεωχωρικά δεδομένα είναι ίσως το μέλλον της αποτύπωσης όλων των μεταρρυθμίσεων και της εξυπηρέτησης και της ανάπτυξης και της κοινωνίας και της οικονομίας και δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό.
Το ζήτημα των αστικών αναπλάσεων δεν είναι στο δικό μου πεδίο αλλά νομίζω ότι αναφέρθηκε έτσι κι αλλιώς ο Γιώργος Δημαράς που έχει και πολύ μεγάλη σχέση και επαγγελματικά και επιστημονικά με το θέμα της αναζωογόνησης των πόλεων, μιας κι εκεί είναι ο πυρήνας και της οικονομίας και της κοινωνίας.
Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάποια θέματα τα οποία μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμη καλύτερα και να δυναμώσουμε. Το κομμάτι της δασικής πολιτικής με τη νέα δασική στρατηγική η οποία είναι σε βάση πλέον ολοκλήρωσης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα ενώσουμε δυνάμεις, διότι θα κάνουμε πλέον πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από τα δάση και την επιστροφή οικονομίας αλλά και προστασίας στα δάση.
Και σε αυτό τον τομέα θα συνεργαστούμε ιδιαίτερα και στο οικονομικό εργαλείο, στον οικονομικό βραχίονα της δασικής πολιτικής, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για όλη τη δασική πολιτική, που έχουμε συγκεκριμένο βραχίονα υλοποίησης εδώ, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και το κάναμε και πριν στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων, τα θέματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τα θέματα όλων των παρεμβάσεων που συνδέουν περιβάλλον με ανάπτυξη και λειτουργία ανθρωπογενή, όπως παραδείγματος χάριν τα ορεινά και πεζοπορικά μονοπάτια. Είναι τομείς στους οποίους πιστεύω θα έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θα ανοίξουμε μαζί καινούργια κεφάλαια.
Να σας πω κάποιους τίτλους της επικαιρότητας για τα θέματα στα οποία θα δουλεύουμε από εδώ και μπρος. Αυτή η εβδομάδα είναι συμβολικά σημαντική διότι έχουμε την επίσημη έναρξη όλων των μελετών των δασικών χαρτών που είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί στο 100% το θέμα των δασικών χαρτών. Εγκαταστάθηκαν επίσημα οι ανάδοχοι σε όλη την Ελλάδα, δούλευαν βεβαίως εδώ και αρκετό καιρό αλλά η επίσημη εγκατάσταση έγινε αυτή την εβδομάδα.
Υπάρχει πλέον και η προκήρυξη του Κτηματολογίου για 100 νέα στελέχη. Γι' αυτό που έχουμε αναλάβει να ολοκληρώσουμε 70 δασολόγοι και 30 δασοπόνοι, για τη λειτουργία των Επιτροπών αντιρρήσεων. Ολοκληρώνεται στις 10 του μήνα μια φάση ανάρτησης σημαντική περίπου το 12% της χώρας και τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε και την Ανατολική Αττική στις αναρτήσεις και άλλες σημαντικές περιοχές.
Ενώ πρόσφατα με την περιοδεία και του Πρωθυπουργού στο Μάτι είδαμε ότι ο άξονας της δασικής πολιτικής μπορεί να λειτουργεί και ως πρόληψη πλέον για σημαντικές δραστηριότητες. Επειδή δεν ήσασταν όλοι ίσως στην επίσκεψη αυτή, πρέπει να σας πω ότι οι δασικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές μελέτες και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθούν χρηματοδοτήσεις 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ανατολική Αττική και 13,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Δυτική Αττική, ώστε να είναι ασφαλείς οι περιοχές αυτές μετά από αυτό το ισχυρό και τραγικό χτύπημα το οποίο είχαμε με την πυρκαγιά στο τέλος Ιουλίου.
Τα υπόλοιπα αν θέλετε μπορούμε να τα συζητήσουμε στη συνέχεια. Αυτό που όλοι ευχόμαστε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε είναι να έχουμε ακόμη πιο σημαντικά θετικά, προοδευτικά και περιβαλλοντικά βήματα γιατί γνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το καλύτερο πολιτικό και αναπτυξιακό εργαλείο που έχει και η χώρα μας αλλά και υφήλιος.
Σας ευχαριστώ πολύ, Γιώργο δύναμη, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε ό,τι προσπαθείς να πραγματοποιήσεις.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Παρακαλώ εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Όπως από την αρχή στην Κυβέρνηση εκπροσωπώ το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας και το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Η Οικολογία και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων έχει μια θέση: πρέπει πολύ γρήγορα να μεταβούμε στην εποχή που την ενέργεια δεν θα την παίρνουμε καίγοντας καύσιμα, είτε υγρά είτε στερεά. Και επομένως στον πυρήνα της Πολιτικής Οικολογίας είναι να μην κάνουμε πλέον εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Αυτή η θέση είναι θέση αρχής, την υποστήριξα στη Βουλή όταν ήρθαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις. Η χώρα και όλο το πολιτικό σύστημα μπορώ να πω ότι ήταν αντίθετο με την άποψη της Οικολογίας, εδώ είναι διακριτή η άποψη της Οικολογίας είναι πιο τολμηρή, πιο αποφασιστική σε αυτά τα ζητήματα. Συνεχίζω να έχω αυτή την άποψη, θα προσπαθήσω να πείσω όσο μπορώ την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε άλλες εξορύξεις, αλλά αν προχωρήσει, πάλι η θέση μας δεν αλλάζει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τη ΔΕΗ νομίζω ότι όλοι είσαστε ενήμεροι ότι η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη εταιρεία, έχει μια στρατηγική ανοίγματος στα Βαλκάνια, αυτή ήταν μια εξαγορά που την έκανε τον περασμένο χρόνο, απόλυτα θεμιτή, με αξιολογήσεις και για την εταιρεία και για όλα αυτά. Απορώ τί θυμάται τώρα η Νέα Δημοκρατία, στην κυριολεξία. Μάλλον έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και έχει ανοίξει το ντουλάπι και προσπαθεί ν’ ανασύρει καμιά υπόθεση, να δημιουργήσει ένα θόρυβο, δεν ξέρω τί.
Η κυβέρνηση όπως ξέρετε δεν επεμβαίνει ούτε εγκρίνει ούτε απορρίπτει. Έγινε Γενική Συνέλευση μετά, οι μέτοχοι έχουν εγκρίνει τη συγκεκριμένη εξαγορά, απορώ πραγματικά πώς θα θυμάται τώρα ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία, το λέω ειλικρινά.

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ», «Εuro2day»): Άρα κ. Δημαρά, στηρίζετε τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή των Ιωαννίνων, που είναι αντίθετες οι Ομάδες Εργασίας στις έρευνες υδρογονανθράκων;
Θα ήθελα κ. Υπουργέ κι από σας ένα σχόλιο για το θέμα των ερευνών των υδρογονανθράκων, αν θα συνεχίσετε το πρόγραμμα που έχετε ανακοινώσει. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, τα είπαμε, στη Βουλή τα ξαναείπαμε. Υπάρχει μια καταστατική διαφωνία στο θέμα αυτό, το γνωρίζουμε. Ούτε εμείς είπαμε «ελάτε να στηρίξετε και να σηκώσετε σημαία», υπάρχει μια καταστατική διαφωνία, το γνωρίζουμε, η Πολιτική Οικολογία έχει σαφείς θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, με σεβασμό στη διαφορετική μας άποψη χειριζόμαστε αυτά τα θέματα. Δε νομίζω ότι μας εμπόδισαν στο παρελθόν, τί να επιλύσουμε;

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τρομάζει τίποτα τους επενδυτές, είναι μια συγκροτημένη κυβέρνηση, έχει μια πολιτική, έχουμε θέματα στα οποία υπάρχουν καταστατικές, απόλυτα σεβαστές, και στη Βουλή είχε γίνει συζήτηση όταν έγινε η επικύρωση κάποιων συμβάσεων υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνω είναι απόλυτα θεμιτή, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε κάτι άλλο, γιατί δεν υπάρχει.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Το ίδιο θα επαναλάβω κι εγώ. Είναι γνωστή η θέση του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, στηρίζουμε αυτές τις κινητοποιήσεις, εγώ πήγα στις κινητοποιήσεις στα Γιάννενα, δεν αλλάζουμε πολιτική, το ξέρει ο Υπουργός, θα ήμαστε ίδιο κόμμα αν είχαμε τις ίδιες αρχές και αξίες. Το πρόγραμμα της Πολιτικής Οικολογίας, είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικό από το πρόγραμμα όλων των κομμάτων και χαοτικές οι διαφορές από τη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό.
Αλλά οπωσδήποτε αν ταυτιζόμασταν, θα είχαμε ενταχθεί και θα ήμαστε μια παράταξη, μια συνιστώσα και δε θα είχαμε τελειώσει. Όχι. Η Πολιτική Οικολογία έχει δικό της πρόγραμμα, δικές της αρχές και υπάρχει διαφορά με το πρόγραμμα της Αριστεράς.

κα ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχετε πει ότι υπάρχει μια Επιτροπή η οποία προετοιμάζει το νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις. Θέλω να ρωτήσω πού βρίσκεται και αν μπορείτε να μας δώσετε δύο κουβέντες για το πού πάτε αυτό το θέμα, τί σκοπεύετε να κάνετε, έχει δει το φως της δημοσιότητας ένα draft αυτού το

Keywords
υπουργειο, στέφανος μάνος, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, νεα δημοκρατια, τα νεα, το φως, ελλαδα, ηλεκτρονική, αθηνα, συγκεκριμένο, σδιτ, συριζα, αυθαιρετα, νέα, υπεχωδε, τεε, ΚΚΕ, συμμετοχή, βουλη, ερημοποίηση, σημαίνει, σεισμος, υφήλιος, δεη, εταιρεία, ρωτήσω, φως, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, ανασχηματισμος, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, στέφανος μάνος, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βουλευτες, οικολογοι πρασινοι, τι σημαινει, βγαινουν, δυνατα, οικονομικη κριση, ηλεκτρονική, το θεμα, αδεια, ανακυκλωση, αφισες, δασικοι χαρτες, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ηθικη, θεμα, κτηματολογιο, ξενοδοχεια, οικονομια, ονοματα, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, σδιτ, σωκρατης, τα νεα, τεε, υγεια, φως, χαρτες, αγαπη, αυξηση, αισθητικη, αμοιβαια, ανθρωπινα δικαιωματα, αξιζε, αξονας, αρμονια, αττικη, βαλκανια, βιωσιμη αναπτυξη, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γιαννενα, γραφεια, δυναμη, δυστυχως, δικη, διαδικτυο, δυναμικο, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, εβδομαδα, εμπνευση, ενεργεια, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερευνες, ερημοποίηση, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδιο, ηλικια, υπηρεσιες, υποθεση, υφήλιος, υφυπουργος, θαυμα, θετικο, υγρα, κατασκευες, κυβερνηση, κλιμακα, κομμα, κτιρια, λειτουργια, λογο, ματι, μηχανικος, μικρο, μανο, μπορειτε, μονα, νεα γενια, νοημα, ξερετε, παντα, οπωσδηποτε, οραμα, οραματα, ορος, ουσια, παιδια, παμε, πεδιο, περιβαλλον, υπεχωδε, ποιοτητα, πολεοδομια, προβληματα, πυραμιδες, ραντεβου, ροες, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σπιτι, στιγμα, συνθηματα, συμπαν, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, το φως, φαμελλος, φυση, φθινοπωρο, φθορα, φορα, αφυπνιση, αιωνες, βηματα, δικαιωματα, ειπαμε, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, φιλοι, γνωσεις, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, μεινει, μπροστα, ομαδες, σημαια, σημαίνει, σημα, σωρο, ταξιδι, θελω να, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, θετικα, υλικα, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα