Ανοδικά οι ευρωαγορές – Ράλι 12,9% για Akzo

Με θετικό πρόσημο, εξαιρουμένης της αγοράς του Λονδίνου, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης αλλά και το προγραμματισμό της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η «βουτιά» για το αμερικανικό αργό χαμηλότερα από τα 50 δολάρια επηρέασε σημαντικά τις επενδυτικές διαθέσεις, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στον δεικτοβαρή ενεργειακό κλάδο.

Κέρδη 0,08% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro

Stoxx 600 στις 372 μονάδες, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν θετικό πρόσημο, ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν αυτός που ακολούθησε την καλύτερη πορεία, μετά και την ανακοίνωση θετικών εταιρικών μεγεθών.

Στο 0,09% η άνοδος για τον DAX 30 στις 11.978 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί -σαφώς λόγω των πιέσεων στις μετοχές ενεργειακών ομίλων- 0,27% στις 7.314 μονάδες, ενώ κέρδη 0,42% σημείωσε ο CAC 40 στις 4.981 μονάδες.

Θετική πορεία για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 1,5% στις 9.998 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται 0,46% υψηλότερα στις 19.571 μονάδες.

Ράλι για τη μετοχή της Akzo Nobel, με κέρδη 12,9%, μετά την ανακοίνωση ότι απέρριψε προσφορά εξαγοράς ύψους 21 δισ. ευρώ. Στο 6,4% τα κέρδη για την Aviva, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα ετήσια λειτουργικά κέρδη, καλύτερα των εκτιμήσεων.

Σημαντικά τα κέρδη και για τον κλάδο πρώτων υλών, με την άνοδό του να φθάνει στο 3%, λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού στην Κίνα αλλά και της αποδυνάμωσης του γουάν.

Πτώση 1,5% για τον κλάδο ενέργειας, σαφώς αποτέλεσμα της «βουτιάς» για το αμερικανικό αργό, το οποίο υποχώρησε, ενδοσυνεδριακά, και από το επίπεδο των 49 δολαρίων το βαρέλι.

Ισχυρές πιέσεις, με απώλειες που ξεπέρασαν το 11% για τη μετοχή της Dominos, παρά το ότι ανακοίνωσε αύξηση 17% στα ετήσια κέρδη της για το 2016, αλλά και την επέκτασή της με τη δημιουργία 80 νέων καταστημάτων.

Σημαντικό μερίδιο της επενδυτικής προσοχής προσέλκυσε η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τόσο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όσο και για τον πληθωρισμό στο διάστημα 2017-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα