To fintech, οι ελληνικές τράπεζες και η εμπειρία του πελάτη

Του Κώστα Τσαούση

Στις συνθήκες που βρίσκεται η οικονομία αλλά και γενικότερα η χώρα μήπως είναι πολυτέλεια να συζητά κανείς για τις θετικές πρωτοβουλίες των συστημικών τραπεζών – ιδιαίτερα της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank- να φέρουν στο προσκήνιο της αγοράς το Fintech (ένα νέο κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας που αφορά την ανάπτυξη μεθοδολογιών, υπηρεσιών

και προϊόντων προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες).

Μάλιστα, τον προβληματισμό μου τον διατύπωσα και τον κατέθεσα στο πάνελ που συντόνιζα το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλαίσιο της διοργάνωσης του πρώτου Fintech Forum στην Αθήνα, το οποίο διοργανώθηκε από την Interfima και την Εθνική Τράπεζα.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Μαρία Λεοντίου απο την Eurobank, ο Κώστας Καλογεράκης απο την Εθνική Τράπεζα, ο Αντώνης Κυριαζής απο τον διεθνή διαφημιστικό όμιλο TribalWorldWide και ο Γεώργιος Καραμανώλης απο την Crowdpolicy, μια εταιρεία που συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με χρήση μεθόδων και τεχνικών crowdsourcing.

Στον προβληματισμό μου οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι η ενίσχυση του Fintech και η ανάδειξη του όχι μόνο δεν αποτελεί στις σημερινές συνθήκες περιττή πολυτέλεια αλλά ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας μια αναγκαιότητα που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μείνει πίσω... Στην ίδια κατεύθυνση, η ανάπτυξη του Fintech σε όλα τα επίπεδα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων ενισχύει και βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη – τελικού χρήστη των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται μέσα από μια σταθερή, διαρκώς ανανεούμενη σχέση συνεργασίας των τραπεζών και των fintechs.

"Η εμπειρία του πελάτη", λοιπόν, σε πρώτο επίπεδο. Αυτό είναι το ζητούμενο και κανείς δεν θέλει να αρχίσει τις ...εκπτώσεις. Αλλά, ας επιστρέψουμε στην αρχή. Στον προβληματισμό της ...πολυτελείας. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ είχαν μια σειρά από επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της ανάπτυξης του fintech. 'Ενα από αυτά έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη μιας πολυάριθμης δυναμικής κοινότητας νέων κατά βάση επιστημόνων από τους χώρους της πληροφορικής, του marketing κ.α αλλά και πρώην τραπεζικών στελεχών που φλερτάρουν με μια δεύτερη ευκαιρία στη καριέρα και την ζωή τους. Η ελληνική αγορά, λοιπόν, διαθέτει και το δυναμικό αλλά εσχάτως -μετά και την επιβολή των capital controls – και τα "νούμερα" για να στηρίξει την ανάπτυξη του fintech.

Keywords
Τυχαία Θέματα