Αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο προαναγγέλλει η Fed

Πολύ κοντά σε επίτευξη του στόχου βρίσκεται ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Τα Fed Minutes (Πρακτικά της Fed) στέλνουν "σήμα" στους επενδυτές ότι η Τράπεζα θα αφήσει τον πληθωρισμό

να αυξηθεί πάνω από το στόχο του 2%, καθώς η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει.

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα προαναγγέλει αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς το έδαφος είναι "πρόσφορο".

Κατά την διήμερη συνεδρίασή τους στις 1-2 Μαΐου, οι αξιωματούχοι της Fed δεν αύξησαν μεν το βασικό επιτόκιο, πρόσθεσαν όμως την λέξη "συμμετρικό" στο λεξιλόγιό τους για να περιγράψουν τον στόχο του πληθωρισμού. Έκτοτε οι συμμετέχοντες στην αγορά προσπαθούν να εξηγήσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αλλαγή στην διατύπωση.

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν έντονο προβληματισμό και μεγάλη συζήτηση των αξιωματούχων για το πώς η Fed πρέπει να προσεγγίσει τον πληθωρισμό.

Ενώ το γενικό αίσθημα ήταν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται προς το στόχο του 2%, υπήρξε διαφωνία σχετικά με το πόσο βέβαιη είναι η Fed μετά από χρόνια χαμηλού πληθωρισμού και τι θα σήμαινε αυτό για την πολιτική της. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στο ότι, μετά από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, μπορεί να είναι κατάλληλο να επιτραπεί μια αναθέρμανση της οικονομίας.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι έναντι του ευρώ, (στο 1,17 η ισοτιμία EUR/USD), ενώ ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στις 94 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα